Fälttävlan
1 augusti 2021 01:34

Brittiskt segertåg i OS-terrängen

OS i TokyoStorbritannien höll en klass för sig när det reds OS-terräng i Tokyo natten mot söndag. Däremot hade Sveriges lag ingen lyckad dag.

Brittiskt segertåg i OS-terrängen
Therese Viklund och Viscera var gott gående fram till fallet i terrängen. Foto: Kim C Lundin

Terrängen, som rids under natten mot söndag, blev dramatisk för svensk del redan innan den startade, då det meddelades ett ekipagebyte i den svenska truppen.

Jag är djäkligt besviken. Therese Viklund.

Sara Algotsson Ostholt ersatte Ludwig Svennerstål då den sistnämndes häst inte var helt ok på lördagen.

Terrängen beskrivs som en berg-och-dalbana, svängigt och mycket upp och ner i ett varmt Tokyo.

Oliver Townend och Ballaghmor Class gick ut tidigt och gjorde en högklassig terräng utan fel – ett utmärkt läge för Storbritannien som ledde tävlingen inför terrängen.

Thailands första ekipage uteslöts.

Therese Viklund var först ut i det svenska laget med Viscera (HANN, sto f 2008 e Fidertanz 2-Ravallo, uppf/äg Lena Nyström). Stoet tog sig an banan med spetsade öron. Ryttaren valde den lite längre vägen vid en kombination med smalhinder och fick med sig en flagga, dock utan att det blev några straffpoäng. Det stora nedsprånget tog ekipaget fint.

Tappade balansen

Men på hinder 20 var det något som inte fungerade, även där tog ekipaget den längre vägen. Men stoet slog i ett ben i det rättuppstående hindret. Viscera tappade balansen något och Therese Viklund trillade av. Den uppblåsbara västen löste ut, ryttaren vandrade ut från banan för egen maskin, och togs emot av Visceras ägare och uppfödare Lena Nyström.

Viscera såg ut att klara tillbudet fint.

– Jag är djäkligt besviken, hon gick väldigt fin. Vi kom lite för snabbt in i ett komplex. Jag trodde vi skulle gå på ett galoppsprång mindre men det blev för trång och hon hakade i höger fram, sa en besviken Therese Viklund till Discovery efteråt.

Ekipaget utesluts vilket ger 200 straff, och Sverige har redan satt in sin reserv och kommer att få fortsätta med enbart två ekipage.

Även Tyskland, som låg tvåa efter dressyren, fick en smakstart genom Julia Krajewski som gick i mål med 0,4 straff.
– Jag har haft en tuff vinter med en topphäst skadad och min pappa som har dött. För mig betyder det allt att vara här och jag är supernöjd med min häst, sa hon till Discovery efter målgång.

Brittiskt segertåg

Samtidigt fortsatte Storbritanniens segertåg genom Laura Collett/London 52 som gick i mål utan fel.
– Det var en otrolig runda, jag är så glad för min häst. Vi hade en plan och allt fungerade. Han är en fantastisk häst och han var med mig hela vägen, sa hon till Discovery efter målgång.

Louise Romeike och Cato (HOLST val f 2004 e Contendro I-Heraldik xx, uppf J ZG Schmidt och S Naumburg, äg Hinrich, Susanne och Louise Romeike)

Cato var i första hindret, som dock inte löstes ut. Den storgalopperande hästen tog den korta vägen genom första vattnet. Det blev dock problem på både 14 C, en spets, där hästen skruvade sig över och fick med sig flera delar av hindret ner. Det blev 11 straff, men ryttaren höll sig kvar trots att det såg lite svajigt ut. På 18B fick ekipaget en olydnad och det blev även straff för tiden, totalt 41 straff i terrängen och sammanlagt 69 straff vilket innebar ett ras i resultatlistan efter den nionde plats ekipaget hade efter dressyren.

”Blev väldigt stark”

– Det var inte riktigt som vi tänkt oss. Jag försökte rida snabbt och då blir han väldigt stark och det är svårt när det är så här kringligt är det svårt med honom. Jag provade men det gick inte vägen i dag, sa Louise Romeike till Discovery efter sin ritt.

Polens Malgorzata Cybulska klarade konststycket att rida med bara en stigbygel en stor del av banan då den ramlade av.

Skärmavbild 2021-07-31 Kl. 13.27.46
Banskissen till terrängprovet. Foto: olympics.com (skärmdump)

Frankrike fick till ännu en bra runda genom rutinerade Nicolas Touzaint och klättrade uppåt i resultatlistan.

För Tyskland blev det ett litet bakslag när lagets andraryttare Sandra Auffarth inte fick till ridningen fram till hinder 9C och drog på sig en utbrytning. Det blev 20 straff på hinder och 2,4 straff för tid. Tyskland tappade flera placeringar efter detta.

Algotsson Ostholt startade inte

När sista ekipaget i varje lag gick ut ledde Storbritannien, Sara Algotsson Ostholt valde att inte starta för Sverige då det svenska laget var ute och hon inte skulle kunna fortsätta individuellt då hon inte gjort dressyren.

Tom McEvan fortsatte det brittiska segertåget genom att sätta lagets tredje dubbelnolla vilket gör att ingen kan komma i fatt dem. Det var en överlägsen ledning inför måndagens avslutande banhoppning.

Australiens 62-årige veteran Andrew Hoy, som gör sitt åttonde OS, gick ut sist för sitt lag, men blev stoppad och fick vänta ute banan ganska länge då en häst fördes bort med ambulans från banan. Tillsammans med kapable Vassily de Lassos fick de svårigheterna att se enkla ut och gick i mål med god marginal när det gällde tiden och var felfri på hinder. Det skickade upp Australien till en andra plats och Hoy själv till en sjätte plats.

Trillade av

Japans Yoshiaki Oiwa trillade av och därmed fick nationen inte något lag i mål Han red Calle 44, som tidigare tävlats av Louise Romeike.

USA:s resultat svajade lite hit och dit gällande Philipp Dutton/Z, men efter korrigeringar fick han 4,8 straff för tiden.

OS-debutanterna Kinas sista ekipage var Yingfeng Bao/Flandia 2 tog flera långa vägar och det blev 38 straff för tiden.

Polens första två lagryttare drog på sig en del straff, men lagets sista ekipage Jan Kaminskij /Jard höll ihop det även om han fick händerna fulla efter det stora nedhoppet där hästen drog i väg på väg mot hindret efter. Han kom in som reserv på plats och var strälande glad när hon tog sig i mål utan straff på hinder men med en del straff för tiden.

Frankrikes sisteryttare Karim Florent Laghoug/Triton Fontaine kom in som reserv, och levererade en felfri ritt och mottogs av glada teamkamrater efter att ha lyft Frankrike till bronsplats.

Lyft för Nya Zeeland

Tim Price, Nya Zeeland, visade att han är världsryttare genom att ta sig an banans svårigheter med gott självförtroende och gick i mål med 1,2 straff.

Tysklands Michael Jung, regerande olympisk mästare, och Chipmunk FRH levde upp till förväntningarna till en början, men på hinder 14 blev det 11 straff för en rivning.  Detta gjorde att Tyskland har en bra bit upp till medaljerna inför hoppningen.

Efter terrängen ledde Storbritannien, Australien var tvåa och Frankrike trea.

Storbritannien har Oliver Townend som individuell ledare och Laura Collett på bronsplats, Tysklands Julia Krajewski är tvåa. De fem första ligger inom ett nedslag i hoppningen.

Louise Romeike stod som utesluten på resultatlistan när tävlingen var avklarad, detta på grund av att hon missat ett hinder ute på banan.

Uppdatering: De nya reglerna tillåter Sveriges lag att delta i hoppningen.

Online-resultat

Individuell startlista

Discovery+ sänder hela terrängen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden