Nyheter
23 mars 2020 19:21

OS skjuts upp – sannolikt till 2021

CoronasmittanNu står det klart – OS kommer att skjutas upp. Sannolikt till 2021. "Detaljerna är inte klara ännu, men spelen kommer inte att starta den 24 juli, så mycket vet jag", säger IOK-delegaten Dick Pound till USA Today. Samtidigt säger både Henrik Ankarcrona och Bo Jenå till Ridsport att de helst ser att OS hålls i år.

OS skjuts upp – sannolikt till 2021
Peder Fredricson, Nick Skelton och Eric Lamaze på prispallen i Rio de Janeiro. Foto: Roland Thunholm

Det är amerikanska USA Today som i en telefonintervju fått bekräftat att OS kommer att skjutas upp.
– Beslutet om att skjuta upp är fattat mot bakgrund av den information som IOK har, säger IOK-delegaten Dick Pound till USA Today.

Hur de praktiska konsekvenserna av beslutet ska hanteras är något som kommer att ske i steg, säger Dick Pound vidare.
– Vi kommer att skjuta upp detta och sedan ta itu med konsekvenserna av att flytta spelen, vilka är enorma.

För mindre än ett dygn sedan gick IOK ut och meddelade att ett uppskjutande är ett möjligt scenario, och att ett beslut är att vänta inom fyra veckor. IOK:s kommentar till Dick Pounds uttalande är att ”vi tittar på olika scenarier”, enligt USA Today.

Detta är första gången någonsin som olympiska spel har flyttats, även om OS tidigare har ställts in helt på grund av krig.

”Viruset är ju inte under kontroll”

Ridsport har varit i kontakt med förbundskaptenerna i dressyr och hoppning, men de vill helst invänta ett officiellt beslut från IOK.
– Jag har också fått uppgifter om att det inte ska börja i utsatt tid, men låt oss vänta på att det kommer information den rätta vägen, säger Henrik Ankarcrona, förbundskaptenen i hoppning.

Vad är din känsla om spelen skjuts upp?
– Visst är det jättetråkigt, men det här viruset är ju inte under kontroll. Samtidigt finns det värre saker att hetsa upp sig över.

När hoppas du att spelen blir av?
– Min förhoppning är att spelen ska starta så fort som möjligt. När datumet sätts försöker vi vara redo och vi ämnar då också ha ett slagkraftigt lag. Sedan om det blir i höst eller nästa år är inget vi kan påverka. Vi får bara anpassa oss efter situationen och vara redo när det är dags. Vi får helt enkelt ladda till när det nu än blir.

Bo Jenå, förbundskaptenen i dressyr, menar att läget är ovisst så länge IOK inte har gått ut med ett officiellt besked.
– Fram tills dess tränar vi på och är beredda att ställa om med kort varsel, säger han.

Vilket är ditt önskedatum?
– Alla är beredda på ett OS i år och om jag får välja mellan nu i oktober och juli nästa år, hade jag valt oktober i år, säger Bo Jenå.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden