Avelsnyheter
4 februari 17:07
Ridsportplus

OS-stoet Yajamilas avkomma godkänd hingst: ”Varit min terapi”

InternationelltI höstas gick OS-stoet Yajamila hastigt bort, endast 17 år gammal. I helgen godkändes hennes enda avkomma som hingst i Österrike. "Han ska bli minst lika bra som sin mamma," säger ägaren och uppfödaren Karoline Goldberg.

OS-stoet Yajamilas avkomma godkänd hingst: ”Varit min terapi”
Karoline Goldberg och hennes ögonsten "Klas", OS-hästen Yajamilas enda avkomma. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Yajamila (SWB f -06 e Lux Z-Daimler B, uppf Johanne Goldberg, äg J Goldberg och Karoline Goldberg) var en stjärna från unghäståren under flera ryttare, bland annat med seger i Falsterbo som 7-åring. Hon gick hela vägen till mästerskap med OS-finalen i Rio 2016 under Henrik von Eckermann som sportslig höjdpunkt.

Det känns fantastiskt, jag har gjort allt själv med honom.

Karoline Goldberg om ”Klas”

När matte Karoline Goldberg flyttade till Österrike och Wien för arbete på svenska ambassaden fick hennes guldklimp följa med, och de tävlade en hel del tillsammans innan stoet dog plötsligt efter en olycka i höstas, 17 år gammal.

Hon hann med att få ett föl, en hingst e Copycat som föddes 2020.
– Han har varit min terapi sedan i oktober. Jag har använt min beprövade ”Yajimetod” med kärlek, skoj och många långa promenader i skogen på honom, berättar Karoline Goldberg om sin Comme il Carreau (SWB), ”Klas”, som hon har fött upp och äger tillsammans med mamma Johanne Goldberg.

.

De senaste dagarna det dock varit allvar för hingsten, som är lik sin mamma på många sätt. Han har visats vid något som kan kallas för Österrikes bruksprov och klarade testet med glans som högst bedömda hopphingst. Därmed är han godkänd för avel i Österrikes varmblodförbund.

Driver egen verksamhet

– Det känns fantastiskt, jag har gjort allt själv med honom, forsätter Karoline Goldberg som sedan en tid tillbaka enbart ägnar sig åt hästar och har byggt stall och driver verksamheten Elling Stables, tio minuter utanför Wien.

Förutom ”Klas” finns där bland annat Yajamilas dräktiga helsyster, hennes åring och några inackoderingar.

Den nyss avslutande premieringen kunde dock ha gått om intet, då Karoline Goldberg bröt både näsa och hand första dagen. Situationen räddades dock av hjälpsamma medhjälpare och ”Klas” lotsades genom alla moment med bland annat 9,5 poäng i löshoppningen.
– Han ska bli minst lika bra som sin mamma, säger Karoline Goldberg som tänker behålla sin hingst.

Vila och tävlingsdebut

Nu först blir det lite vila för hingsten, och för Karoline Goldberg själv som känner av skadan i ansiktet mer nu när adrenalinet har lagt sig. Framåt vårkanten är det tänkt att han ska tävlingsdebutera och Karoline Goldberg ska också undersöka möjligheterna att få hingsten godkänd i SWB.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden