Veterinärt
5 februari 2020 20:20
Ridsportplus

Parasitlaboratorierna eniga: Liten risk med bandmask

InälvsparasiterBandmask är något som ofta diskuteras i stallar och på sociala medier. Det är en vanlig inälvsparasit hos hästar och ger sällan problem. I fjol fanns indikationer på att parasiten ökat, något som parasitlaboratorierna slår fast inte stämmer.

Parasitlaboratorierna eniga: Liten risk med bandmask
Trots många diskussioner visar det sig att det inte blivit någon alarmerande ökning av bandmask i år (bilden har inget samband med texten). Foto: Darius Murawski/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När ett ämne ofta kommer på tal, till exempel bandmask, upplevs det gärna som tecken på en ökad förekomst. På båda de ackrediterade svenska parasitlaboratorierna, SVA och Vidilab, har personalen under 2019 haft en känsla av att bandmask har ökat – ända tills de tittade på statistiken, i realiteten är det inte någon större skillnad mot tidigare år.

– Antalet individprover har ökat med runt tio procent, säger Magdalena Haupt, informatör på Vidilab. Antalet positiva svar ligger dock ganska statiskt, en svag höjning från 7,52 procent år 2017 till 7,96 procent hittills i år.

Svaret från SVA går i samma riktning:
– Vi tyckte ett tag att vi såg många hästar med bandmask, säger parasitolog Eva Osterman-Lind. Men vid en sammanställning visar det sig att andelen hästar med bandmask ligger ungefär som tidigare.

Bandmaskar-hast_foto_bengt-ekberg
Bandmask är en vanlig inälvsparasit hos häst. Foto: Bengt Ekberg/SVA

Bandmasken lever i övergången mellan tunntarmen och blindtarmen. Vid kraftiga angrepp kan en stor mängd bandmask hindra passagen i området och orsaka kolik.

Uppkomsten av kolik omtvistad

Maskens betydelse för uppkomsten av kolik är dock omtvistad bland världens parasitologer. Internationellt finns studier som visat både på ett samband och motsatsen. En svensk studie från 2013 visade att i Sverige är bandmask 16 gånger vanligare hos hästar med koliksymtom, jämfört med hästar som inte har kolik.

För att hitta bandmask i träckprov krävs en kvalitativ analys där mer träck än vanligt används och en annan analysmetod än för att hitta blodmaskägg.

Fakta

Avmagring ett symptom

Bandmaskar är platta och uppbyggda av segment. I livscykeln ingår att deras ägg äts upp av ett kvalster i gräset, innan hästen smittas genom att få i sig kvalstret på bete.

Mycket bandmask hos en häst kan visa sig i raggig hårrem, avmagring och kolik.

För avmaskning används i första hand prazikvantel eller dubbel dos pyrantel (mot vuxna bandmaskar).

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden