Dressyr
5 juni 2022 15:15
Ridsportplus

Patrik Kittel: ”Jag var ganska nervös”

Dressyr-SMPatrik Kittel gjorde det igen – bärgade hem SM-guldet. "Jag visste att tjejerna var bra", säger storfavoriten.

Patrik Kittel: ”Jag var ganska nervös”
Lite nervöst var det, berättar Patrik Kittel. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Solen skiner över SM-finalerna på Strömsholm. Så också över SM för seniorer, där favoriten Patrik Kittel har med sig Fuhur 6 (RUSS val f-09 e Fürstenreich-Nagnat, uppf Olymp Kubani, äg Hanni Toosbuy Kasprzak). Och visst är det Patrik Kittel som tar hem guldet.
– Många pratar om att jag är storfavorit, men det går aldrig att säga när det gäller hästar. Helt plötsligt blir de halta eller biter sig, säger Patrik Kittel.

Ett år hände just en sådan sak, hästen som Patrik Kittel skulle starta fick en krok i kinden och rev upp ett sår. Annars är han nu nära Ulla Håkansons rekord på 13 SM-guld.
– I början skojade vi om det, när jag hade ett SM-guld, att det bara var 12 guld kvar till Ulla. Men nu har jag gjort det till en sport att rida SM och rider nog tills jag får 13 guld åtminstone.

Om ryttaren har SM-vana är det dock inget som gäller för hästen, Fuhur. Det är bara andra tävlingen för ekipaget.
– Jag visste att de andra var bra och att de kände sina hästar, så jag var ganska nervös. Dessutom såg jag hur de red och tänkte ”fan vad bra de är”. Jag har också haft med Johanna (Due-Boje, red anm) på en clinic och det såg väldigt bra ut, säger Patrik Kittel.

Han hade dock ett ess i rockärmen även om hästen var ny – själva küren med musik av Billy Idol, som Scandic gick.
– Jag har ridit den küren hundratals gånger och det blir en trygghet att jag kan den utan och innan. Då vet jag hur jag ska justera hästen.

Patrik Kittel Johanna Due-Boje Natalie Oldfors
Så här glada var medaljörerna i SM 2002. Foto: Roland Thunholm

Misstag i bytena

För Johanna Due-Boje kändes küren väldigt bra, och hon låg ett bra tag i ledningen.
– Då började jag drömma om guldet. Men jag visste att det skulle kräva att Patrik gjorde misstag, så jag är jättenöjd med mitt silver, säger Johanna Due-Boje.

Hennes Mazy Klövenhöj (SWB sto f -08 e Bocelli-National Zenith xx, uppf Annette Karlsson, äg Pernille och Aksel Primdahl, Annette Karlsson) skötte sig bra, förutom ett moment.
– Vi fick ett misstag i bytena och jag hade ingen tid att lägga in extra.
Planerna framöver är inte klara.
– Vi får väl se vad landslagsledningen säger.

Egen uppfödning

Bronsmedaljören Natalie Oldfors är idel leenden. Hästen Mickey M (SWB val f -06 e Metall-Bonaparte) är en egen uppfödning.
– Det är extremt kul, och eftersom han är född hos oss känner vi varandra så väl, på gott och ont, säger Natalie Oldfors.

Under dagens klass kändes hästen avspänd.
– Jag kunde rida på och få fram lite mer. Han har börjat kännas tryggare på sistone, han är stabil och säker. Och det finns mer att plocka fram.

Küren har Natalie Oldfors fått överta från Charlotte Haid-Bondergaard, som red den med Roberto des Frettes.
– Den passar väldigt bra för Mickey och jag är otroligt tacksam för att ha fått tagit över den.

Andra höjdpunkter under tävlingarna var Jennie Larssons tjusiga enhandsfattning på Zircoon Spring Flower och Jacob Nörby Sörensens klapp- och kramfest med Sheeran efter ritten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden