Dressyr
26 maj 2020 15:39
Ridsportplus

Patrik Kittel: ”Planen är att han ska säljas”

TävlingsstartI vintras kom Touchdown, tidigare godkänd hingst, till sin nya delägare Patrik Kittel och i helgen gjorde den 8-årige SWB-stjärnan sin första start sedan dess. I sadeln satt Patrik Kittels beridare Malin Wahlkamp-Nilsson.

Patrik Kittel: ”Planen är att han ska säljas”
Malin Wahlkamp-Nilsson och Touchdown gjorde gemensam debut på tävlingsbanan i helgen. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Touchdown (val -12, e Quaterback-Sack, uppf/äg Verbena AB) har varit någon av en kändis sedan han föddes – han blev bland annat reservsegrare på Riksföl och som 3-åring fick Touchdown gångartsdiplom och 10-10 på ridprovet. Därefter fortsatte han sin karriär med att bli den högst bedömda 3,5-åriga hingsten på samtliga tyska 70-dagarsprov under 2015, något som gett honom över 40 avkommor i Sverige. Touchdown kastrerades dock för att satsa på sporten, och det har bland annat blivit en fin placering på unghäst-VM.

Tidigare i år meddelades att Patrik Kittel köpt in sig i Touchdown, medan uppfödarna – familjen Skeppstrand – även behöll en del av hästen. I helgen var det dags att göra tävlingsdebut, men det blev Kittels beridare Malin Wahlkamp-Nilsson som lotsade Touchdown till fina poäng och en andraplats i en klass motsvarande St Georg.

– Just nu kommer Malin att rida honom, planen är att han ska säljas så småningom, berättar Patrik Kittel.
Om han själv tänker ta över tyglarna återstår att se, men just nu är det Malin som rider valacken.
– Hon funkar väldigt bra med honom, det är en fantastisk häst och Malin gör ett superjobb, säger Kittel.

Tillbaka efter mammaledighet

Malin Wahlkamp-Nilsson, som fick barn för drygt tre månader sedan, var glad över att vara tillbaka på tävlingsbanan under helgen som gick. Hon har ridit Touchdown sedan februari, och säger att det är en okomplicerad häst.
– Vore det inte för coronan så hade vi nog startat tidigare. Men det kändes väldigt bra, det är en fin häst som är väldigt rolig att jobba med. Han har mycket power men han gillar att jobba, och han är likadan att rida på banan som hemma. Man vet ju aldrig när man går ut första gången med en ny häst, hur de ska bete sig på banan, men det var väldigt kul.

Hur fungerar det att tävla i Tyskland nu?
– Det är ju lite annorlunda tävlingar nu, helt klart. Det finns inga serveringar, ingen publik, och vi måste ha munskydd på oss när vi inte rider. Det är inte lätt för arrangörerna, de har tvingats dra ner på prispengarna då de har fått andra utgifter på grund av pandemin.

I nuläget är tävlingarna endast öppna för proffsryttare – amatörer får inte starta.
– Det är vi som jobbar med hästar som får tävla, eller om du har det högsta tyska ryttarmärket, berättar Malin.

Hur ser planen ut för Touchdown framöver?
– Jag ska fortsätta rida honom och tävla på så får vi se. Han har väldigt fin talang för Grand Prix-rörelserna, och vi tror mycket på honom. Men de flesta hästar vi har är till salu, kommer det rätt kund, rätt ryttare för honom, så är chansen stor att han säljs.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden