H&M Grand PrixSöndagens prestigefyllda H&M Grand Prix på Friends resulterade i en drömtrio på pallen för klassens sponsor. Segern gick till Peder Fredricson som fick sällskap av bröderna Philippaerts. När Peder kommer hem till Grevlunda igen går han igenom analysen av var det hela avgjordes – så att han kan bli ännu snabbare i sadeln. Läs vad han säger om det jobbet här.
Peder om Christian K: ”Han är en riktig kämpe”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Som sig bör avslutades Sweden International Horse Show med prestigefyllda H&M Grand Prix över 1,55-hinder, denna gången med 18 ekipage i startfältet. Åtta ekipage, varav hälften svenska, gick till omhoppning som blev en intern strid mellan tre ryttare i Team H&M, med samtliga hästar hel- och delägda av Charlotte Söderström och Stuteri Arch. Vann gjorde till publikens stora förtjusning Peder Fredricson med H&M Christian K.
Duon gick ut sist mot ledartiden 41,96 sekunder, satt av Olivier Philippaerts och H&M Miro. Strax stod det klart att det svenska VM-silverekipaget putsat tiden med god marginal, till 41,55 sekunder.
– Det var kul, säger Peder, nästan med en lättnadens suck efter en helg som inte riktigt gått hans väg.
– Vi fick de här nya kavajerna i helgen och de verkar ha fungerat bra. En sådan skulle alla ha, skämtar han om den nya H&M-kavajen som går i tre blåa nyanser.
Trea blev Nicola Philippaerts med H&M Luna van’t Ruytershof Z som red över mållinjen på tiden 42,73 sekunder.


Samlade upp tyglarna i farten
Det var några hisnande ögonblick där Peder fick samla ihop tyglarna efter en djärv vändning.
– Christian är en långsam häst, han hoppar ju så högt och jag fick stå på redan i grundomgången för att inte få tidsfel. Så jag visste att jag var tvungen att hela tiden ligga på gränsen. Då måste man chansa och vända upp innan man har sett distansen, och då kommer man ibland lite djupt.
– Nu kom jag djupt in i kombinationen och då kom mina fälttävlanstakter fram, att man sitter upp lite ifall man skulle få bommen mellan frambenen eller någonting. Och också för att ge hästen full frihet att kunna bruka sin hals och kropp.
Jag såg inte tiden någonstans, men jag tänkte att de nog inte skulle skrika så om jag inte hade vunnit. Peder Fredricson
– Först tänkte jag ”oj, det där går aldrig” men så sträckte han sig fram och klarade det bra, och så kom vi över nästa hinder bra också. Jag är glad att jag inte tog mig tid att samla ihop tyglarna, utan tänkte ”nu kör vi bara på, på långa tyglar, och samlar ihop dem under tiden”. Det fungerade den här gången och det är jag glad för. Annars hade jag varit väldigt frustrerad om det hade förstört hur det gick.
Först insåg Peder inte att han hade vunnit, men när arenan höll på att koka över efter målgång anade han att det hade gått vägen.
– Jag såg inte tiden någonstans, men jag tänkte att de nog inte skulle skrika så om jag inte hade vunnit.
Analyserar varje språng
Peder har en idé om var det hela avgjordes. Först var det mellan tvåan och trean, där Olivier Philippaerts fick bromsa lite på sina åtta språng. Peder valde i stället att gå på en båge för att landa i rätt riktning, samtidigt som han plockade bort ett språng. Sedan tror han att det också handlade om de två sista hindren.
– Då hade jag fått upp farten så jag hade inget val ändå, säger han med ett skratt.
– Men det är inte alltid du vet exakt var det avgörs och jag ska få en analys gjord på det. Jag har en kille som hjälper mig med det. Om jag vinner gör han det mot tvåan, och om jag kommer trea gör han det mot ettan. Då ser jag var jag har förlorat någonstans och var jag har vunnit. Då vet jag vad jag ska träna på och vad jag behöver bygga för övningar, och var jag behöver utveckla mig. Det är något jag har gjort i några år nu och det har hjälpt mig enormt mycket för att bli snabbare och vinna.
Vi kollar alltså från hinder till hinder vem som är snabbast, för med head to head ser man inte riktigt när det sticker iväg. Peder Fredricson
– Normalt sett släpper man det här när man kommer hem, men när jag får analysen på måndag eller tisdag så går jag igenom det igen. Och då vet jag vad jag ska jobba med.
Analysen består både av en så kallad ”head to head” och en mer djuplodande genomgång av hela banan från hinder till hinder.
– Vi tittar på landningen efter ettan, sedan ser vi hur många sekunder det är till avstampet på tvåan. Vi kollar alltså från hinder till hinder vem som är snabbast, för med head to head ser du inte riktigt när det sticker iväg. Du ser ungefär, men här mäter vi exakt från hinder till hinder. Så vi vet precis.
Förebilden är en alpin analys som SOK ligger bakom. Liknande analyser görs bland annat pingis.
– Många sporter jobbar mycket mer med det här än vad vi gör och det finns mycket mer som vi också kan göra.


Stallets kämpe
Nästa stora tävling för Peder är Top 10 i Genève med Catch Me Not S.
– Han gick i Prag förra veckan och då gick det inte så jättebra, så vi får hem och känna på hur formen är. Sedan får vi se.
Att återigen få vara en av dem som rider Top 10 är en förstås en skön känsla.
– Det är klart att det alltid är en dröm att ligga uppe på den nivån.
All In är ju stjärnan i stallet och Christian K får rycka in där det finns plats. Peder Fredricson
All In omtalas alltid som stallets stora stjärna – vad betyder Christian K för dig?
– Han är en riktig kämpe, han har alltid ryckt in. All In är ju stjärnan i stallet och Christian K får rycka in där det finns plats. Han har gått både mästerskap och nationshoppningar och han är verkligen en kämpe. Men han börjar såklart bli till åren, han är 16 nu, och det var väldigt kul att han kunde leverera en seger så här på ålderns höst.
Fler svenskar nära pallen
Chadora Lady imponerade redan i fredagens 1,50-klass, även om det blev ett misstag med två bommar ner. I Grand Prix-klassen fick publiken njuta av stoets atletiska hoppning i en dubbelnolla med Angelica Augustsson Zanotelli i sadeln, vilket gav en fjärdeplats för ekipaget.
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit knackade i några bommar i grundomgången men höll undan för felen. I omhoppningen blev det dock ett nedslag för VM-guldekipaget, vilket resulterade i en sjätteplats.
Harley Davidson visade på väldigt fin hoppning med Malin Baryard Johnsson, men med två bommar ner i omhoppningen blev det en åttondeplats för duon.
Fjolårets Grand Prix-vinnare Henrik von Eckermann fick dessvärre inte till det med Dzara Dorchival, utan fick med sig två bommar i grundomgångens trekombination. För fredagens 1,50-segrare Stephanie Holmén och Flip’s Little Sparrow blev det en olycklig avramling efter att stoet cyklat över en oxer och nästan gått ner på knä. Efter att ha lösgalopperat ett varv inne på arenan återkom en något brydd Sparven till sin omtumlade ryttare som lyckligtvis kommit upp på benen igen. Både häst och ryttare är kontrollerade och mår bra, ryttaren är dock något mörbultad med ett svullet öga.
Segern i H&M Grand Prix var värd 291 720 kronor, medan tvåan fick 176 800 kr och trean 132 600 kronor.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på