Sverige
22 juli 2019 16:47

Person avstängd efter spöanvändning vid lastning

AvstängningEn person som slog en häst flera gånger med spö på en tävlingsplats har nu fått sitt straff av Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd. Det blir både böter och avstängning.

Person avstängd efter spöanvändning vid lastning
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Jeanette Flensburg

Det var på en tävlingsplats i Östergötland i juni som händelsen inträffade. En ryttare hade svårt att lasta sin häst och en bekant kom och erbjöd sin hjälp.

Överdomaren såg sedan att personen slog mot hästen upprepade gånger med ett dressyrspö.
Detta intygas även av ett vittne och den aktuella ryttaren vittnar om detta.

Personen som slog hästen ska ha blivit tillsagd av överdomaren att sluta slå hästen, och lämnade då platsen. Överdomaren dömde då att personen skulle betala en straffavgift på 1 500 kronor samt gav personen ett gult kort.

Personen säger att hen använde spöt för att visa hästen vägen in i transporten.

Disciplinnämnden ställer det utom rimligt tvivel att personen har slagit hästen. ”Varje åtgärd mot en häst som har karaktär av bestraffning är otillåten hantering av häst och detta inbegriper bland annat överdriven användning av spö, se TR I moment 174.3. Inget tyder på att C befann sig i en situation där hen behövde värja sig för hästen. Enligt disciplinnämndens bedömning har spörappen varit klart omotiverade och användningen av spöet därför överdriven,” står det i beslutet.

Disciplinnämnden anser att det handlar om otillåten hantering av häst, överdomarens redan beslutade böter på 1 500 kronor fastställs och personen stängs dessutom av under en månad.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden