Reportage
5 augusti 2014 09:17
Ridsportplus

24-åringen som måste tävla

Efter ett långt liv på tävlingsbanorna brukar de flesta hästar pensioneras. En som inte kan lämna tävlingsbanorna, trots sina 24 år, är halvblodsvalacken Business som är en mästare på att kasta av sin ryttare om det inte finns hinder i närheten.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För snart fem år sedan letade Daniella Wennström häst. Siktet var inställt på att köpa en unghäst att utbilda och utveckla. När Business dök upp hade han flera fel, han var alldeles för gammal och dessutom var han fux.
– Jag åkte och provred honom ändå. Jag tyckte att han var rolig men jag avskyr verkligen fuxar, berättar Daniella Wennström.

Hon hade bestämt sig, det skulle bli en unghäst och inte Business. Men en månad efter provridningen kom ett sms från de dåvarande ägarna, om Daniella ville skulle hon få hästen. Helt gratis.
– Tydligen var han inte så snäll där han var. Han kastade av folk har jag hört.

Daniella tackade inte nej till en gratis häst utan tog hem Business till stallet i Laholm. I sitt nya hem skapade han en hel del problem för sin nya ägarinna. Danilla fick smaka grus minst en gång i veckan. Att rida ut är det inte tal om, då kastar Business av sin ryttare på en gång.
– Han avskyr att ridas ut på. Det går bara att rida honom i ridhus, annars kastar han av mig och springer hem igen. Han avskyr att vara ute i hagen och springer runt till han får gå in igen.

Även om det går bättre att rida i ridhuset finns det en hel del små problem även där. Business är rädd för hörn och gillar att kasta av sin ryttare där. Lösningen på problemen är hinder, finns de med i bilden går det bra att träna och till och med rida utomhus. Ekipaget har tävlat upp till och med 1,30 men nu på äldre dagar får Business nöja sig med att hoppa 1,10-banor. Hem kommer de hur som helst med många placeringar.
– Man kommer alltid hem med rosetter med honom! Jag tror det är en start i år som jag inte blivit placerad, berättar Daniella som hunnit göra elva startar tillsammans med Business i år.

Att Business har blivit lite till åren är ingenting som märks, snarare tvärtom.
– Han blir piggare och piggare. En normal häst kanske skulle blivit lugnare men han blir bara piggare och får mer muskler.

Trots att Business är lite egensinnig och gillar att retas och kasta av sin ryttare är han Daniellas ögonsten.
– Han har gett mig fem helt underbara år, utan honom hade jag aldrig lärt mig så mycket som jag har gjort. Han är den absolut bästa läromästaren man kunnat ha. Men vissa dagar blir man ju trött på honom. Charmen med honom är att han är så gammal, då tycker man att det är mer okej att han är elak.

Ekipaget kommer att fortsätta göra det Business gillar bäst, hoppa, tävla och plocka placeringar runt om på tävlingsbanorna, så länge det bara går. 
– Den dagen han inte kan tävla och hoppa mer kommer han att avlivas. Han blir ett monster och kastar bara av en om han inte får tävla.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden