Reportage
18 februari 2019 12:26
Ridsportplus

Hingstporträtt: Heta Vitalis hyllas för sin gång och ridbarhet

Hyllad hingstEn modern Vivaldi-son med supertemperament och stora rörelser. Så beskrivs Vitalis i korta ordalag. Att han tycks nedärva både gång och temperament gör honom till en av de hetaste i dagens dressyravel. Läs vad bland annat uppfödare och Schockemöhles hingstansvarige säger om hingsten.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vitalis har varit en framgängssaga sedan födseln. Året han föddes utsågs han till  bästa dressyrstammade hingstföl i Holland. Två år senare blev han reservsegrare vid Westfalenförbundets hingstpremiering och året därpå fick han det högsta dressyrindexet vid sitt tyska bruksprov.

    Som 5-åring var han placerad både i unghäst-VM och i Pavo Cup-finalen i Holland. Med den amerikanska ryttaren Charlotte Jorst var han åter kvalificerad för  unghäst-VM och ekipaget vann överlägset de amerikanska mästerskapen för unghästar. Vitalis belönades bland annat med en 10:a för traven och 9,8 för galopp, och har sedan dess utbildats vidare upp till svår dressyr.

    Blev Årets hingst

    2016 gjorde Vitalis sitt första år hos Paul Schockemöhle, både som tävlingshäst och avelshingst, och han gjorde det med bravur. På världsmästerskapet för unga dressyrhästar i Ermelo, Holland, deltog han i hingstklassen och visade verkligen framhovarna. Han fastnade i mångas minne då han inte bara vann Intermediaire I utan också  knep titeln Årets hingst.

    Vid Nürnberger Burgpokal i Frankfurt vann han senare både uppvärmningsklassen och finalen. Tillsammans med ryttaren Isabel Freese har Vitalis framgångar upp till Intermediaire I och Isabel har flera gånger uttalat sig i medier om hingstens fina temperament och arbetsvilja.

    Fasine,a La Fasine, Vitalis
    Stam: e Vivaldi u Tolivia e D-Day.
    Mankhöjd: 170 cm.
    Född: 2007.
    Ägare: Paul Schockemöhle och Lone Bøegh Henriksen, Danmark.
    Vitalis (isabel Freese)2
    Med Isabel Freese i sadeln. Foto: Digishots

    Även Helena Torstensson, som jobbat nära Vitalis ett par år nu, pratar väldigt varmt om honom. Hon beskriver honom som ”världens snällaste hingst”.

     Han är lugnet själv.

    – Han är lugnet själv, både hemma och på tävling, förklarar hon och tillägger att han är en häst som vet när det gäller och alltid är fokuserad på sin uppgift, framför allt på tävlingsplatsen.

    Fin familj

    Vitalis har mycket att brås på. Pappa Vivaldi är efter Krack C-Jazz-Ulft.  Vivaldi har vunnit otaliga hingstklasser och premierades med över 8,5 på alla gångarter i sitt bruksprov. Han tävlades upp till svår dressyr av Hans-Peter Minderhoud, men kom aldrig till start i Grand Prix. Ändå är han i dag en av de mest populära gångartsförärvarna i Europa. Vivaldi har hittills 35 godkända söner – Vitalis var den första.

    Vitalis mor, det Elitpremierade skimmelstoet Tolivia, utsågs som 3-åring till segersto i Holland.

    Morfar är D-Day, en Donnerschwee-son som varit stationerad i Sverige och under framför allt 2007 och 2008 fick väldigt många ston, utan att för den skull lämna ett bestående avtryck i den svenska aveln. Men trots vittnesmål om motsatsen är D-Days avelsindex högst för temperament gångarter, 123.

    Vitalis Hos Paul SchockemöhleFoto: Natalie Lindholm
    En vanlig dag i Vitalis liv…
    … börjar med uppvärmning på skrittbandet innan det är dags att lämna sperma.
    Efteråt rids han, och på eftermiddagen kommer han ut igen. När han inte longeras eller går i skrittmaskinen blir det favoritsysslan – en promenad med sin hästskötare Christin Geske. Under sommaren händer det också att han får gå ut i hagen. Foto: Natalie Lindholm

    Avkommor på gång uppåt

    Hos Schockemöhle blev Vitalis snabbt populär. När vi pratar med hingstansvarige, Christoph Hinkel, kan han inte ge oss några exakta siffror men säger att hingsten har några hundra ston per år (tyskarna är av tradition ganska hemlighetsfulla med hur många ston hingstarna betäcker), och avkommorna kommer starkt.

    Bland Vitalis alla premierade döttrar utmärker sig Vienna och Virginia K, segerston i Westfalen respektive Rheinland. Under Westfalenveckan 2014 var alla fem finalister bland 3-åriga ston- och -valacker efter Vitalis. 2015 tog dottern Victoria’s Secret hem guldet i unghäst-VM i dressyr. Samma år tog sig ytterligare två avkommor till final.  I fjol var Vitalis med 156 i avelsindex på åttonde plats  bland de tyska förbundens dressyrhingstar.

    Hygglig hingst

    Uppfödaren Lena Nyström, som följt Vitalis sedan han godkändes som 2,5-åring, menar att många avkommor, förutom en väldigt bra mentalitet och god arbetsvilja, även fått stark mekanik bakifrån med vacker frambensmekanik.
    – Vivaldi kan ju ge lite slappa bakben, men det känns som om D-Day på mödernet på Vitalis gjort hans bakbensmekanik starkare, konstaterar hon, och tipsar om att hålla lite extra koll på 4-årshingsten Tesla (ue Johnson) samt Victoria’s Secret (ue Fidermark), som nu är sju.

    Liksom de flesta andra Vivaldi-avkommor är Vitalis en extremt hygglig hingst, menar Lena Nyström. Detta är något han även visar prov på hemma i hingststallet hos Schockemöhle. Här vill han gärna gå fram och prata med de andra hingstarna, hela tiden med nyfiket spetsade öron. Han står lugnt lös på gången medan hans hästskötare knäpper täcket och reagerar inte alls när någon sträcker sig fram för att ge honom ett tjuvnyp i bakdelen.

    På frågan om en hingst som Vitalis har några svagheter svarar Christoph Hinkel att det i så fall skulle vara hans modell.
    – Vitalis är kanske inte den vackraste hingst du kan tänka dig. Han behöver ett sto som är lite mer elegant i modellen.

    Vitalis är kanske inte den vackraste hingst du kan tänka dig. Han behöver ett sto som är lite mer elegant i modellen.

     

    Matchas vidare

    Precis som de flesta hingstar hos Schockemöhle matchas Vitalis hela tiden för nya och större uppgifter. Även om betäckningssäsongen är viktig ligger fokus trots allt på att hingstarna ska vara framgångsrika på tävlingsbanan.

    Cristin Geske är den som ansvarar för Vitalis dagligen och hon säger entusiastiskt att han är den snällaste hästen på jorden.
    – Det är kanske det allra viktigaste att veta om Vitalis, han är alltid lika trygg och genomsnäll, förklarar hon och säger att hon aldrig sett honom bete sig hingstigt.

    – Han älskar mat i alla former, skrattar hon sedan och funderar en stund innan hon fortsätter:
    – Förutom socker, det avskyr han.

    TRE RÖSTER OM

    VITALIS

    Andreas Och Johan(1)Foto: Anna Nyberg

    Andreas Jönsson, földomare och unghästutbildare:
    – Jag brukar kunna plocka fram något negativt om alla hingstar men det kan jag faktiskt inte om Vitalis. Det verkar vara en superfunktionell hingst. Han sätter stjärnhästar och han sätter riktigt bra medelhästar som även den ”vanliga” ryttaren klarar av att hantera. Han avlar åt det större hållet och mer rejält än ädelt. Riktigt bra skritt och galopp, en del kan kanske bli lite släpiga bak i trav. Men det är få hingstar som kan sätta avkommor som blir bra både på unghästtävlingar och ser ut att ha de kvalitéer som krävs för Grand Prix. Han stod i samma stall som vi när vi var med på unghäst-VM för några år sedan och han var jättegullig! Sa inte ett pip på hela veckan och gick glatt ut varje dag och gjorde det jobb han skulle göra.

     

    Paulinda Friberg Fj-9164Foto: Fredrik Jonsving

    Paulinda Friberg, GP-ryttare och uppfödare:
    – Jag var bland de första i landet att använda honom, så jag har en 2-åring med Di Lapponia T:s dotter som mamma. En rätt så komplett hingst med mycket bra ridbarhet. Det enda jag kan tycka är att han är lite slapp i bakbenen, speciellt i trav. Men mitt sto har bra bakben så jag chansade och det gick hem, avkomman blev bra bak. Han har fin mekanik och visar talang för piaff och passage. För mig var hans fina ridbarhet det viktigaste, jag brukar säga att 40 procent är talang och 60 procent ridbarhet. För talangen är inget värt om hästen inte vill använda den. Min 2-åring blev exteriört vacker och lagom i det mesta, dessutom väldigt sansad och klok.

    Ylvajoyce

    Ylva Joyce, uppfödare:
    – Jag fastnade för Vitalis efter att ha sett hans fina avkommor på unghäst-VM. När jag tittar på hingstar brukar jag undra hur de känns att rida. Både han och hans avkommor ser fantastiska ut, jättereglerbara och mjuka. Jag tyckte att han hade en trevlig stam också, även om jag tvekade lite på D-Day. Jag har en kompis som också har ett föl efter Vitalis. Båda fölen är en klon av sin far i typ och teckning. Min är inte rädd för något och väldigt social. Jag är jättenöjd och hon blev bästa dressyrföl i Örebro, så henne sparar jag.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 98 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden