Reportage
27 mars 2021 15:26
Ridsportplus

Jessica Springsteen 
är hungrig på mer

HoppningJessica Springsteen var känd redan i vaggan – långt innan hon gjorde sig ett namn inom hoppsporten. I dag är 30-åringen 
etablerad på femstjärnig nivå, rankad som nr 39 i världen och har sin bas i Belgien, tillsammans med pojkvännen Lorenzo de Luca.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Allt började bland djuren på familjen Springsteens gård i New Jersey, där Jessica Springsteen växte upp tillsammans med en äldre och en yngre bror. Hon började rida vid fyra års ålder, red varje dag efter skolan och missade sällan en träning. Jessica hade redan då hittat sin passion i livet.

  Med stor talang och hängivenhet tog hon sig uppåt i ponny- och ridhästklasserna. Hon vann nationella mästerskap och flera utmärkelser. Under de här åren fick Jessica fick uppleva en berg-och-dal-bana av vinster och förluster.
  – Det finns alltid besvärliga faser i karriären. Jag minns att jag hade stor framgång med mina ponnyer, och så gick jag över till häst. Under junioråren har du perioder när du jobbar dig upp i eliten, men så ramlar du tillbaka till botten. När du sedan lämnar juniorerna och börjar tävla mot proffsen, går du igenom samma process igen.
  – Du är van att göra bra resultat vecka efter vecka, och så plötsligt blir det inte alls så bra under ett par år. Det finns stunder när du tror att du aldrig kommer att lyckas, men det är då du måste fortsätta att fokusera. Du måste vara passionerad och verkligen älska din sport.

  Hästarna är grunden till kärleken för ridsporten

  Hästarna är grunden för Jessicas kärlek till ridsporten och relationen med dem betyder mycket för henne.
  – Den här sporten är så unik eftersom vi arbetar med djur varje dag, de är våra lagkamrater och partner.

  När Jessica börjar rida en ny häst ger hon sig gott om tid att etablera relationen, tills hon känner sig säker på att de kan gå in på tävlingsbanan och ha en god chans till bra resultat.
  – Ibland finns det en omedelbar kemi, men med vissa hästar tar det tid att utveckla partnerskapet och lära sig att förstå varandra, säger hon.

  140620805_abfa4
  Jessicas föräldrar Bruce Springsteen och Patti Scialfa på plats på läktaren vid en stortävling i Europa för några år sedan. Foto: Arnd Bronkhorst

  Jessica lägger mycket arbete på att hitta nya hästar. Hon behöver bygga upp ett starkt stall som klarar av hennes omfattande tävlingsschema.
  – Jag har ett par yngre hästar och några som är mer rutinerade, så det fungerar bra i dag.
  – Naturligtvis är min kontakt med varje häst det viktiga, och jag vill vara involverad så mycket som möjligt i arbetet med att bygga upp stallet. Jag vill definitivt ha en bra känsla första gången jag sitter på en häst. Jag har lär mig att lita på magkänslan och instinkten när jag testar hästar, och inte tänka på alla saker som jag kan förbättra eller ändra. Jag måste verkligen tycka om hästen och tro på att vi kan bygga upp rätt kemi.

  Du måste vara passionerad och verkligen älska din sport.

  Förutom sina egna hästar rider Jessica två ston som ägs av Rushy Marsh Farm, RMF Tinkerbell  och RMF Zecilie.
  – Jag har tävlat Zecilie i några år nu. Hon är verkligen en vacker häst med ett underbart temperament. När hon står i sin box ser hon ut som en målning! Men det tog sex–åtta månaders arbete innan vi verkligen förstod varandra, och vi fortsätter att utvecklas hela tiden. Jag trodde aldrig att vi skulle komma så här långt, men i dag är hon min bästa häst.

  Älskar att tävla i Europa

  Jessica tillbringar sin mesta tid i Belgien, och hon älskar att tävla i Europa.
  – Hopptävlingarna i Europa är fantastiska. De flesta deltagarna kommer från ryttarfamiljer och har växt upp med sporten. Det är så stor publik på tävlingarna och den är alltid kunnig, följer både hästar och ryttare. Det finns en otrolig historia i Europa och det känns när du tävlar där.

  Det är också väldigt många fler tävlingar än i USA.
  – Det finns fyra olika ställen att åka till varje helg och du kan välja den som passar bäst för dig och dina hästar, säger Jessica och syftar på tiden före pandemin – och den tävlingskalender som förhoppningsvis snart återkommer.

  Hon älskar också att tävla jorden runt, och tycker att det är ett trevligt sätt att få se världen.
  – Det är fantastiskt att vi kan få ta med oss våra hästar och tävla i olika storstäder. Madrid har alltid varit en av mina favorit. De har en så vacker tävling – och så älskar jag Paris, där vi tävlar precis nedanför Eiffeltornet, en fantastisk kuliss. Jag har också tävlat i Rom på Piazza di Siena, och det är en av de vackraste tävlingar jag någonsin varit på.

  Fakta

  Hungry Heart – döpt efter en stor hit

  Hungryheart_e195_0079
  Jessica Springsteen och SWB-valacken Hungry Heart. Foto: Yvonne Karlsson

  Jessica fastnade för SWB-valacken direkt när hon såg honom hos Lisen och Peder Fredricson på Grevlundagården.
  – Det var kärlek vid första ögonkastet!
  – Det är en väldigt talangfull häst med mycket scope, och så är han försiktig. Han är väldigt snäll i stallet, har en väldigt fin personlighet. Och så älskar han utmaningar, när det blir för enkelt kan han bli lite nonchalant.

  Valacken hette från början Vincent, men döptes om eftersom Jessica redan hade en häst med samma namn.
  – Det var mamma som gav honom det nya namnet, hon ville att han skulle namnges efter en av pappas sånger, berättade Jessica Springsteen för Ridsport vid Falsterbo Horse Show 2019.

  Om Hungry Heart: Kallas Harley, SWB val f -12 e Baltimore-Loucaibo, uppf Annette Ek Andréasson. Startat fyrstjärnig 1,50 med Jessica Springsteen. Tidigare tävlad av Annie Lienau och Stephanie Holmén.

  Tävlingar ger henne en riktig adrenalinkick.
  – När du är inne på arenan, startsignalen ljuder och du har kanske 80 sekunder på dig – det enda du tänker på är nästa hinder. Allt annat bara försvinner. Det är detta jag verkligen älskar med att tävla.

  Fantastiskt att få vara i det vinnande laget

  Den här kicken syntes tydligt under Nations Cup i Palm Beach, Florida, i fjol när USA:s lag tog hem segern.
  – Det är ett av mina mål att få rida Nations Cup, det är alltid något jag ser fram emot. Jag försöker ha mina hästar i form för de tävlingarna.
  – Att få vara med i det vinnande laget i Palm Beach var fantastiskt. Tänk att få rida i samma lag som Laura (Kraut), Beezie (Madden) och Margie (Engle) – alla de kvinnor som jag alltid har sett upp till – det var så roligt. Det var väldigt speciellt och gav mycket energi.

  49544689068_15f27e1440_k
  En höjdpunkt för Jessica Springsteen var att få vinna Nations Cup i Florida 2020 tillsammans med sina idoler Margie Engle, Laura Kraut och Beezie Madden. Foto: FEI/Shannon Brinkman

  När Jessica övergick till hoppning från equitation- och hunter-klasser fick hon ändra inställning. I stället för elegans och smidighet på tävlingsbanan, fick hon lära sig att satsa allt och kämpa för varje hinder, för i hoppning är det enda som gäller att bommarna ska ligga kvar.

  Hon har ridit för flera olika tränare genom åren, som Laura Kraut och Edwina Tops-Alexander. För närvarande tränar hon både Zecilie och Tinkerbell för Helena Stormanns, och jobbar själv med övriga hästar.
  – Lorenzo (de Luca, Jessicas sambo, reds anm) hjälper mig när jag fastnar på något, eller om jag har en ny häst som jag ska lära känna.
  – Det känns bra att jag kunnat träna för olika personer. Då kan du kombinera det du lärt från allihop, plocka upp de detaljer som hjälpt dig mest och skapa ett eget system.

  Jag vill definitivt ha en bra känsla första gången jag sitter på en häst.

  Ridningen kompletterar hon med pilates och mental träning.
  – Jag kan nästan bli för avslappnad ibland, speciellt i Europa. Ibland börjar klasserna sent på kvällen och det kan vara riktigt svårt att vänta hela dagen och sedan bli motiverad och fokuserad inför ritten.
  – I den här sporten förlorar du mycket oftare än du vinner. Du måste tro på dig själv, kanske redan innan du gjort några bra resultat. Det händer så många gånger att du rider bra, jämna rundor men får ett olyckligt pet. Att du då tror på din häst och att ni har ett riktigt bra partnerskap, det är nyckeln, tror jag. Du måste tro att segrarna kommer.
  – Jag har aldrig för en sekund tänkt på att ge upp – ridningen har alltid varit så naturlig för mig. Jag har jobbat väldigt hårt, och det är så härligt att se när alla bitar faller på plats. Framgång är inte allt, så klart, vägen dit är lika viktig – men den känns bra när du har jobbat för något så länge. Ridsporten är verkligen en laginsats, så när det lyckas för mig och mitt team är det härligt.

  180923854_abfa4
  Jessica Springsteen har sin bas i Belgien, där även pojkvännen Lorenzo de Luca bor. Foto: Arnd Bronkhorst

  Även under åren på Duke University höll Jessica fast vid målet att bli professionell ryttare.
  – Jag ville verkligen gå på college och ägna mig helhjärtat åt det livet, för att se om jag hittade något annat som jag brann lika mycket för som hästar och ridning. Det fanns aldrig något som jag älskade lika mycket, men det var ändå viktig för mig att ge mig själv den tiden. Jag älskade skolan. Det var intressant att studera psykologi och jag är tacksam för att jag hade de där fyra åren – och att jag dessutom kunde fortsätta att rida under den tiden. Det var en svår balansgång, men det fick mig att inse att jag redan hade funnit min passion i livet.

  Stöttas av föräldrarna

  Även Jessicas föräldrar hittade sin passion tidigt i livet.
  – Jag kan känna igen mig i dem i många avseenden. De skapade båda två en karriär som de har hållit kvar vid hela livet. De kunde stötta och pusha mig när de såg att jag också hittat något som jag älskade och arbetade hårt för. De fick mig att inse hur speciellt det är att hitta den här vägen så tidigt i livet. Jag är lyckligt lottad som har kunnat göra min passion till mitt yrke.

  Fakta

  Jessica Springsteen

  Springsteen-j-barc18n4497
  Jessica Springsteen hade en tuff period när hon gick över från ponny- till juniorklasser. 
”Det är då du måste fortsätta att fokusera”, säger hon. Foto: Dirk Caremans

  Namn: Jessica Springsteen.

  Född: 30 december 1991.

  Familj: Mamma Patti Scialfa (sångerska, låtskrivare, gitarrist), pappa Bruce Springsteen (som väl inte kräver närmare presentation), bröderna Evan James Springsteen (f 1990) och Samuel Ryan Springsteen (f 1994).

  Uppväxt: När barnen närmade sig skolåldern flyttade familjen Springsteen från Los Angeles till hästgården Stone Hill Farm i Colts Neck Township, New Jersey.

  Utbildning och yrke: Tog examen från Duke-universitetet i maj 2014 och påbörjade därefter sin proffskarriär som hoppryttare. Hon har också arbetat som fotomodell och varit ridsportambassadör för Gucci.

  Ridning: Började rida vid fyra års ålder, fick sin första ponny som sexåring. Vann flera stora tävlingar i equitation, både på ponnny och stor häst.

  Meriter i urval: Reserv till USA:s lag vid OS i London 2012. Vann American Gold Cup 2014. Vann sin första femstjärniga GP 2016 med Cynar VA. 2019 vann hon Global Champion Tour i Saint-Tropez. Tävlade i Sverige två gånger: vann GP-kvalet i Falsterbo och GP i Friends Arena, båda gångerna med Volage du Val Henry.

  Rankning: Nummer 39 på FEI:s rankning över hoppryttare. Har gjort 1 304 internationella starter och tagit 53 segrar, enligt FEI:s statistik. Rankad nr 7 i USA just nu.

  Bor: Har sin bas i Belgien, där hon även har sin pojkvän, den italienska landslagsryttaren Lorenzo de Luca som arbetar för Stephex Stables.

  Om tålamod: ”När du arbetar med djur måste du vara otroligt tålmodig. Du måste vara i samklang med din häst och de signaler som den ger dig”, säger Jessica Springsteen till Upscale Living Magazine

  Fakta

  Jessica Springsteens hästar i urval:

  • Don Juan van de Donkhoeve SBS hingst f -09 e Bamako de Muze-Heartbreaker. Startat femstjärnig 1,60.
  • RMF Zecilie Holst sto f -07 e Acolord-Canturo. Startat femstjärnig 1,60.
  • Cynar VA Zang val f -07 e Clarimo-Alcatraz. Startat femstjärnig 1,60.
  • Volage du Val Henry SF sto f -09 e Quidam de Revel-Cassini I. Startat femstjärnig 1,55.
  • RMF Tinkerbell Old sto f -08 e Incolor-Argentinus. Startat femstjärnig 1,50.
  • Tiger Lily Old sto f -07 e Balou du Rouet-Domino. Startat trestjärnig 1,50.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2021.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden