Reportage
1 november 2017 20:02
Ridsportplus

Louise Svensson Jähde: ”Det viktigaste är att vara fair mot sina hästar”

HorsemanshipLouise Svensson Jähde är inte bara en fena på fälttävlans­banorna. Hon har dessutom prisats för sitt horsemanship – men själv tror hon att hon mest bara tycker om och bryr sig om sina hästar precis som vanligt.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Louise Svensson Jähde var senast i den riktiga hetluften när hon tog EM-brons med det svenska laget i augusti. Några månader innan dess vann hon ett helt annat pris, nämligen det för bästa horsemanship på den internationella tävlingen i Köpenhamn. Det var inte heller första gången hon prisades av den anledningen.

– Det är fantastiskt roligt att få pris för sitt horsemanship och det här var tredje, eller kanske fjärde, gången jag fick ett sådant pris. Jag har bland annat fått det på Bundeshampionatet i Tyskland.

I detalj

Louise Svensson Jähde

Louise Svensson Jähde, porträtt

Namn: Louise Svensson Jähde.
Ålder: 27.
Bor: Tyskland. Kommer från skånska Kävlinge.
Aktuell: Louise var den enda svensken i år som hade två hästar nominerade till EM
och sedan likaså till unghäst-VM. Till EM stod valet mellan Waikiki och Wieloch’s Utah Sun. Den sistnämnda fick uppdraget och det blev en individuell elfteplats och brons med
laget.
Just nu ligger hon på plats 34 på världsrankningen, vilket gör henne till bästa svensk.

Det är tydligt att många gillar ditt horsemanship, men vad är det som du gör som är så bra?
– Jag vet egentligen inte vad jag gör och beter mig bara som vanligt. Jag tycker väldigt, väldigt mycket om mina hästar och bryr mig mycket om dem och det är väl kanske det som märks. Det är såklart trevligt om det visar sig så positivt utåt att andra ser det.

Vad tycker du själv är gott horsemanship?
– Det viktigaste är att vara fair mot sina hästar. De ska behandlas rättvist. Om något exempelvis inte går bra gäller det att fundera på om man själv har gjort något fel eller annorlunda.

– Om något går fel ligger det minst till 99 procent hos ryttaren eller i hur hästen har förstått ryttaren – kanske hade man behövt vara tydligare eller göra på något annat sätt? Därtill tycker jag att det är viktigt att ha bra kontakt med sina hästar.

Motivering

Copenhagen Eventing – Best horsemanship price 2017

Louise Svensson Jähde ”Tilldelas pris för bästa horsemanship för att hon alltid tar väl hand om sina hästar och inte pressar dem över gränsen”.

Kan du ge några exempel på hur du ser till att ha bra kontakt med dina hästar till vardags?
– Det är svårt att sätta fingret på vad man själv gör, men det kan vara småsaker som att jag jobbar med positiv förstärkning och alltid låter dem veta när de gör något bra. Jag klappar mer än gärna om dem i träningen. Jag tycker också om att klappa på mina hästar när jag bara går förbi eller ger dem kanske en liten godbit – även om det inte får bli för mycket godis.

– Jag hinner inte själv rykta varje häst en timme varje dag, men jag försöker att ha mycket kontakt med dem och tar mig tid för dem och vill lära känna deras personligheter. Genomgående är att alla i stallet gillar den här uppmärksamheten, men Wieloch’s Utan Sun gillar den väldigt mycket. När jag tar ut någon annan kan hon bli lite arg och visa att ”hallå, nu är det min tur”.

Är horsemanship något som du har blivit bättre på med åren eller hänger det med sedan barnsben?
– Jag tror inte att jag har börjat göra något annorlunda med åren. Jag är nog bara med djuren som min mamma har uppfostrat mig att man ska vara och behandlar mina hästar som jag har fått lära mig att man ska behandla djur i allmänhet.

Har du något eget exempel på någon som visar gott horsemanship?
– En som utmärker sig här i Tyskland är Ingrid Klimke. Hon framhåller ofta att med glädje och positivitet hos hästen i arbetet kommer resultaten, och det får jag allt säga att det har gjort för Ingrid.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden