Reportage
30 januari 2022 17:25

Ridsport Play: Hårt arbete tog Soega tillbaka

Dressyr Dressyrhästen Soega är en överlevare som trotsat två buköppningar med komplikationer och en lång rehab. Men under hösten har hon visat att hon är tillbaka med besked.

Dressyrstoet Soegas livshistoria så här långt bjuder på både stjärnstatus och dramatik. Tillsammans med sin ryttare Denise Ljungkvist hade stoet inlett seniorsäsongen 2019 strålande, efter att ha betraktats som ett veritabelt stjärnskott under säsongerna 2017 och 2018 i U25 med bland annat individuellt NM-guld.

Det eleganta ekipaget uppmärksammades överallt och allt verkade flyta på även på seniornivå 2019, med seger i Falsterbos trestjärniga Grand Prix som en lovande inledning. Men vid årets sista tävling i Linköping i oktober 2019 förändrades allt i ett slag. Denise Ljungkvist berättar om hur det som skulle bli en lång mardröm började:
– Jag satt och åt lunch när jag fick telefon om att Soega låg och rullade sig i boxen, säger Denise. Det brukar hon aldrig göra, så jag sprang dit. Soega såg riktigt dålig ut och blev snabbt sämre, så vi beslöt att köra henne till djursjukhuset i Helsingborg.

Deniseochsoega_25
Akut kolik på en tävlingsplats 2019 kunde ha satt punkt för ekipaget Denise Ljungkvist och Soega. Nu är de tillbaka. Foto: Anna Bredberg

Död tarm fick tas bort

Där blev Soega buköppnad och då visade det sig att tarmen glidit upp och klämts fast mellan ett par organ, så en del död tarm fick tas bort. Problemen var dock inte över, det blev en andra buköppning några dagar senare, läckage med bråck och bukhinneinflammation. Totalt blev det två månaders vistelse på djursjukhuset.
– Soega var mycket sjuk och jag åkte in till djursjukhuset två gånger om dagen och hälsade på henne och försökte hålla henne vid gott mod, berättar Denise, som fortfarande har svårt att tala om en del av den tiden.
– När hon fick kolik igen efter några dagar var det väldigt tufft att fatta beslut om ännu en buköppning, säger Denise. Men alternativet hade varit avlivning och det enda jag hade i huvudet då var att hon måste överleva.

I början var det jobbigt när allt som jag kämpat och jobbat för bara försvann.

Soega är dock en stark och envis häst och tog sig igenom alla pärser. Till slut fick hon komma hem till stallet i Ekeby och sällskapsponnyn Tjustorps Isadora för en tids boxvila. Själv fick Denise sätta sitt liv på paus under Soegas sjukdoms- och rehabperiod. Det blev ett heltidsjobb att se efter konvalescenten.
– Jag hade precis börjat studera för att få en back-up till ett liv med unghästutbildning, men kunde anpassa studierna själv. Jag bodde i princip i stallet och pluggade därifrån.

Deniseochsoega_06
Denise använde sig mycket av bommar vid uppbyggnaden av Soega. Foto: Anna Bredberg

Får små portioner

I passningen ingick utfodring på fasta tider enligt ett strikt schema, där Soega fodrades varannan, var tredje timme med små portioner.
– Det första på morgonen och det sista på kvällen var att se till Soega och fodra henne, säger Denise. Och så var det mycket gosande med henne, för att hon skulle känna sig ompysslad.

Med tiden kunde Soega börja bygga upp de muskler hon tappat under sjukdomsperioden genom rehabövningar omväxlande med promenader. Denise gick med Soega i ena handen och Isadora i den andra.

I juni 2020, åtta månader efter insjuknandet, kunde Soega få sadel på ryggen igen.
– Hon kändes precis som vanligt när jag suttit upp. I början var det korta skrittpass och hon blev allt gladare för varje gång. Hon ville verkligen träna, så jag fick bromsa för att inte gå för fort fram, utan skynda långsamt och bygga upp henne stegvis.

Fakta

Fem viktiga delar i Soegas rehab

Deniseochsoega_23
Den långa rehabtiden bestod av många promenader för Denise med Soega och trogna följeslagaren shetlandsponnyn Tjustorps Isadora. Foto: Anna Bredberg
  1. Promenad vid hand.
  2. Bomarbete.
  3. Equiband.
  4. Olika stretchingövningar. 
  5. Många övergångar mellan gångarter i låg form under ridning och longering.

Denise och Soega har alltid haft ett speciellt band mellan sig, stoet har funnits i familjen sedan hon var två år.
– Hon skulle bli min mamma Pias häst, men med tiden märkte vi att det var väldigt mycket häst i den där lilla kroppen, berättar Denise. Hon blev så stark och sprallig att jag tog över henne när hon var fyra-fem år och sedan dess är det bara jag som har ridit henne.

Jag fick bromsa för att inte gå för fort fram.

Det är också Soega som stått för Denises utveckling till dressyrryttare. Tidigare red hon hoppning och fälttävlan men när hon en tid arbetade på Gränsbo stuteri blev det dressyrträning för Per Runesson och Rose Mathisen.
– Soega och jag fick lära oss allt tillsammans, jag utbildade henne samtidigt som jag lärde mig själv. Jag hade som högst startat i Msv C tidigare.

Efter perioden på Gränsbo började Denise träna för Kerstin André.
– Det har varit en verklig fullträff, hon har varit ett fantastiskt stöd – inte bara som tränare, utan hon har stöttat mig på alla sätt och hjälpt mig med planering och annat.

Deniseochsoega_19
När Denise kunde börja rida Soega igen kände hon att stoet ville mer än bara promenera. Foto: Anna Bredberg
Deniseochsoega_29
”Jag tänkte att vill hon träna, så ok, då gör vi det. Och på den vägen är det!” Foto: Anna Bredberg

Soega står tillsammans med Tjustorps Isadora i ett mindre stall hos Denises föräldrar, för att få den lugna miljö hon behöver.Soega är en sådan häst som låtsas bli rädd för saker, för att få explodera. Ajax-stipendiet 2018 användes därför till en vistelse hos Tristan Tucker, som hjälpte Denise att hitta sätt att få Soega att fokusera bättre.
– Han hade en massa idéer och tips kring hur jag skulle kunna spänna bågen utan att Soega blev spänd och ”spooky”. Dem använder jag mig fortfarande av.

Hur summerar du allt som hände, med sjukdom och tävlingsuppehåll?
– I början var det jobbigt när allt som jag kämpat och jobbat för bara försvann, säger Denise. Men man lär sig av sina motgångar och det jag tar med mig är att jag har blivit ödmjuk inför sporten på alla sätt.
– Tidigare betade jag bara av en seger och tittade mot nya mål, nu har jag lärt mig att stanna upp och njuta av framgången, verkligen känna att ”det här gjorde vi bra”.

De första starterna under 2021 var lite skakiga på grund av en övertaggad Soega, men det slutade i dur med en seger och en andraplats i Grand Prix på fina 74,06 procent.
– Det känns helt fantastiskt att hon är tillbaka på tävlingsbanan. Nu siktar vi mot internationella starter igen.

Deniseochsoega_04
Soega står tillsammans med Tjustorps Isadora i ett mindre stall hos Denises föräldrar, för att få den lugna miljö hon behöver. Foto: Anna Bredberg

Fakta

Bakgrund inom friidrotten

Deniseochsoega_14
Första starten efter rehaben var i maj 2021. ”Jag var ganska nervös, och det brukar jag inte vara, men jag har inte ridit de här klasserna på ett och ett halvt år”, sa Denise efter starten. Foto: Anna Bredberg
  • Namn: Denise Ljungkvist
  • Ålder: 29 år.
  • Bor:  Lägenhet i Ekeby, nordvästra Skåne
  • Familj: Föräldrar och tre syskon.
  • Resultat i urval: Ingick i U25-landslaget med guld individuellt och lag i NM 2017.  Ajax-stipendiat 2018. SM-silver U25 2018 och SM-silver senior 2019.
  • Gör: Tränar och tävlar dressyr, läser Professionell idrottskarriär och arbetsliv vid högskolan i Halmstad.
  • Tränare: Kerstin André.
  • Okänd talang: Snabb i löpning. Sysslade med med friidrott tidigare.

Soega

SWB sto f -07 e Sandakan u Amanda (5) e Amiral, uppf Anette Richard.

  • Meriter: Tre guld i U25-NM 2017, representerade Sverige i U25-EM 2018.
    2019 vann de sin seniordebut 3* GP i Falsterbo och samma år tog ekipaget SM-silver.
  • Aktuell: I november 2021 vann ekipaget Grand Prix på Lunds civila ryttarförening  med 70,942 procent och kom tvåa i GP-küren på Linköpings fältrittklubb strax därefter.

 Fler hästar på gång

I ett samarbete med uppfödaren Marita Strauch, Stall Bergsjöholm, Ystad, rider Denise:

  • Bergsjöholms Arezzo f -15 e Fürstenball u Via Veneto e Epson, uttagen till men startade inte unghäst-VM i dressyr 2021.
  • Bergsjöholms Isidor (1) f -15 e Vilancio u Florencia (1) e Nactus. Tävlar på Msv B-nivå.
  • Bergsjöholms Barletta (F2) f -17 e For Romance II u Via Veneto e Epson, i final i 4-åringarnas Breeders Trophy.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden