Reportage
13 september 2021 19:02
Ridsportplus

Ridsport Play: På Gotland för att stanna

LivsvalFör den tidigare förbundskaptenen i hoppning, Sylve Söderstrand, kom pandemin och insjuknandet i Covid-19 att innebära ett nytt livsval. Tillsammans med sin partner Ivan Zulueta Flores har han ägnat pandemiåret åt att bygga upp en helt ny verksamhet på sin hemö Gotland. Ridsport har besökt gården som gått från renoveringsobjekt till fullskalig tävlingsplats.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En allé leder upp till gården Lunds allé i Västerhejde knappt en mil söder om Visby. Gården är Sylve Söderstrands och Ivans Zulueta Flores nya hem och platsen för en hel del av parets verksamhet.

Ivan Zulueta Flores möter Ridsports utsända vid caféet ”Kubanen” som ligger mellan stallet och gården. Från ridbanan bakom stallet hörs Sylve Söderstrands röst när han tränar en grupp ungdomar från Gotlands Lantliga Ryttarförening

– För 41 år sedan red jag i det vinnande laget för Gotlands Lantliga Ryttarförening. Nu står jag här och tränar en grupp av ponnyryttare från min hemmaklubb. Det känns så rätt och fint att kunna ge tillbaka, säger Sylve Söderstrand.

Lundsalle_sylve-9
Träningar och tävlingar är i full gång på gården, som med varsam hand renoverats under pandemiåret. Här håller Sylve Söderstrand träning för en grupp ponnyryttare från närområdet. Foto: Lottapictures

Lantlig atmosfär

Ridbanan ligger idylliskt bakom stallet. Det känns lantligt med de få åhörarna på egna solstolar som åskådare, samt att några björkar och ett par ekar står kvar på banan mellan hindren.

– Träden ger skön skugga denna varma dag, säger Sylve Söderstrand.

Från ridbanan tittar man ut över en stor gräsäng som när planerna sätts i verket förvandlas till tävlingsgräsbana.
– Det är bara att klippa gräset eftersom sandjorden under gör den perfekt, berättar Sylve Söderstrand som arrangerade en första tävling på anläggningen redan i somras.

Lundsalle_sylve-7
– Det känns fint att kunna ge någonting tillbaka till Gotland och gotlänningarna, säger Sylve Söderstrand. Foto: Lottapictures
Lundsalle_sylve-25
Huset har genomgått en totalrenovering sedan köpet. Foto: Lottapictures

Insjuknade i Covid-19

Arbetet med gården har varit intensivt och när Ridsport är på besök är de inne på renoveringen av det sista huset på gården, trots att det endast gått 11 månader sedan köpet. Det hela beror, enligt Sylve Söderstrand, på att både han och Ivan Zulueta Flores fick Covid-19 i januari 2020 och i samband med det bestämde sig för att flytta från Stockholms innerstad till Sylves barndomsö.

– Problemet blev sedan att ryttarna ville komma och träna men vi hade ju inget ställe, säger Sylve och berättar att det var Ivan som började titta på gårdar och sedan hittade Lunds allé.

– Jag tänkte att vad har hänt nu? Vi sålde ju gården (Rekasta i Enköping, red:s anm) för att Ivan inte tyckte om att vara lantis. Sedan kommer han hit till Lunds allé och ser gården och dess möjligheter!

Lundsalle_sylve-50
Sylve Söderstrand och Ivan Zulueta Flores har hittat sin oas. Foto: Lottapictures
Lundsalle_sylve-45
Gården är inte bara en träningsanläggning, här ryms också nystartade kaféet som drivs av Ivan Zulueta Flores, liksom en liten butik. Foto: Lottapictures

Bosätter sig på gården

Först hade de tänkt bo kvar inne i Visby och driva gården, men Ivan vill driva
kaféet” Kubanen -från ö till ö”. Tanken är därför att de själva bor på undervåningen i huset och hyr ut fyra övernattningsrum på ovanvåningen.

Sylve kliver fram mellan högarna av italienskt kakel och visar in i stora huset från 1904. In genom stora vackra dörrar till köket som bland annat har en vacker öppen spis. Stora rummet ska gå i rosa toner, medan det ”kubanska” rummet ska ha tapeter med påfåglar och fyllas med rom och cigarrer.

Sylve har alltid varit intresserad av inredning och förklarar att intresset för att renovera kommer från hans uppväxt i en by norr om Visby.
– Då var det så att när man renoverade så gjorde man en dörr som var likadan som den som behövde renoveras, man åkte inte till byggvaruhuset och köpte en ny dörr. Vi bevarar och renoverar för att bevara som det sett ut tidigare, till exempel är de vackra grå fönstren och dörrarna original som renoverats.

Lundsalle_sylve-33
Här blir det mysigt att sitta och kura när höstvindarna viner på ön. Foto: Lottapictures
Lundsalle_sylve-40
Att gården behövde totalrenoveras avskräckte varken Sylve Söderstrand eller Ivan Zulueta Flores. Foto: Lottapictures
Lundsalle_sylve-30
Paret har en lång rad renoveringsprojekt bakom sig, inte minst gården Rekasta i Enköping som de byggde upp från grunden. Foto: Lottapictures

Ge tillbaka

Ovanvåningen ska bli fyra övernattningsrum och ett gemensamhetsrum med balkong som vätter ut mot trädgården och den nya poolen.

Det är defintivt inget nytt Jump Club, konceptet som sjösattes på Rekasta, påpekar Sylve Söderstrand.

– Men det ger mig en möjlighet att ge tillbaka till gotländska ridsporten, allt började ju här för många år sedan. Det ska även ge Ivan en chans att driva restaurang och verksamhet, säger Sylve Söderstrand som lovat att stötta och även stå i disken när det behövs.

Lundsalle_sylve-20
I det lilla stallet finns plats till elever från ön och mer långväga som kommer och stannar en längre period för träning. Foto:Lottapictures

– Han har varit med om min resa och nu är det hans tur. Mina hästar kommer att finnas kvar hos sina ryttare enligt tidigare uppgjorda planer så inget av detta kommer att förändras för att vår bas blir på Gotland. Förhoppningsvis dock fortsatt mindre resande.

Utöver träningar, restaurang och boende så kommer gården även att ha en affär.

Fakta

Gotlandstips från Sylve Söderstrand

  • Åk till Gotland! Det är det viktigaste. Kom till ön!
  • Se Visby, gå upp tidigt på morgonen och se staden vakna till liv. Precis som man gör om man reser till Havanna eller någon annan stad. Gå till Kallbadhuset, bada inne i staden. Gå runt, njut och titta.
  • Ta en bil eller cykla runt och se landsbygden.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden