Reportage
10 februari 2021 06:25
Ridsportplus

Uppfödare på distans

Tålmodig avelI helgen vann två av Hans Ericsons unghästar sina åldersklasser i SWB Trophy på Strömsholm. Själv bor neurokirurgen Hans Ericson mitt i Stockholm, men han har två ston i avel och sju uppfödningar. Hur det är möjligt?

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under 2019 besökte Ridsport uppfödaren Hans Ericson och hans hästar på Stall Goda´ i Skåne – resultatet blev reportaget här nedan. Under helgen som gick vann två av Hans Ericsons uppfödningar – Dauphine och ZantéSWB Trophy på Strömsholm, en rejäl fjäder i hatten.

    – Det gick bättre än vi hade vågat tro, Strömsholm var mest tänkt som att de skulle få komma ut och testa på att vara på meeting för första gången. Det var en fantastisk helg, det lär man aldrig få uppleva igen, säger Hans Ericson och skrattar.

    Reportaget nedan publicerades först i Ridsport nummer 9/2019:

    Minst en gång i månaden reser neurokirurgen och forskaren Hans Ericson till hästarna i Skåne.
    – Vi är egentligen inte storstadsmänniskor utan har hamnat där på grund av jobb, säger han.

    Det är i Göingeskogarna, på Stall Goda´ i Gerastorp utanför Hästveda, som avelsstona Dove och Jalina är uppstallade.
    – I våra arbeten har både min fru Anna-Karin och jag stora krav och förväntningar att leva upp till. Då är det skönt att ha något avspänt och naturligt att hämta krafter från, säger Hans Ericson.

    Goda_hans2
    I arbetet möter Hans Ericson och hans fru höga krav. Då är kontakten med hästarna en välkommen källa för återhämtning. Foto: Lotta Bergman

    Här får också unghästarna sin start i livet och här stannar de tills de är tre år och inridna. Därefter väntar vidare utbildning hos Dressyr Essen på Hviderup.

    Det var döttrarnas dressyrintresse som förde in familjen på hästuppfödning, när tävlingsstoet Dove (-03, e Don Primero u Amasis e Amiral) fick en skada. Eftersom hela familjen var så förtjust i stoet och ville behålla henne, beslöt de att sätta henne i avel. Då var de inte medvetna om vilket bra avelsämne hon är – Dove är selektionssto tack vare diplom som 3-åring och finalplats i både Kungakannan och Svenskt avelschampionat 2006. Dessutom är både hennes mor Amasis och mormor Girl elitston. Det blev en riktig smakstart för ett stuteri.

    Alla som är involverade i vårt stuteri känner och respekterar varandra. Själv är jag en glad amatör som tycker om djur.

    Genom döttrarnas tränare, Sophie Fleming-Tärnström på Hogsta, blev de tipsade om Ebba och Mia von Essen. Mia utbildade Dove en gång i tiden och Ebba tävlar hennes helsyster Dora. Ebba kunde i sin tur tipsa om möjligheten att ha fölsto och avkommor inackorderade hos Jeanette Joelsson och Per Jansson på Stall Goda´.
    – Därmed är cirkeln sluten, säger Hans Ericson.

    – Alla som är involverade i vårt stuteri känner och respekterar varandra. Själv är jag en glad amatör som tycker om djur, framför allt hästar, medan min fru har haft häst tidigare och vuxit upp med dem. Men vi hade inte kastat oss in i detta om vi inte hade haft stödet från SWB och alla personer runt omkring oss. Det är fantastiskt spännande att föda upp hästar och att vistas i den här miljön med så kunniga människor.

    Tre tips till den som vill börja med avel:

    1
    Se till att samarbeta med duktiga och hästkunniga människor.

    2
    Dra nytta av allt som SWB erbjuder för uppfödare.

    3
    Ha tålamod. Låt utvecklingen ske i varje hästs egen takt.

    Eftersom Hans Ericson är en noggrann och förutseende person har han satt sig in i allt kring uppfödning: besökt avelsseminarier, fått hjälp med företagsstrukturen av SWB, åkt på studieresa till unghäst-VM och stuterier i Tyskland samt studerar stamböcker.

    – Ur mitt perspektiv som läkare och forskare tycker jag att SWB:s avelsseminarier är professionellt utformade. Vi hade stor hjälp av dem när vi skulle börja som uppfödare. Sedan försöker vi titta på så mycket häst som möjligt, gärna i olika åldrar så att vi ser utvecklingen.

    Det var temperamentet som gjorde att vi fastnade för Dove från början.

    Zante
    Zanté är Hans Ericsons äldsta uppfödning. Foto: Lotta Bergman

    Företagsidén är att behålla avkommorna tills de är inridna och på väg i sin utbildning.
    – Vår äldsta avkomma är nu 4-åriga Zanté. Han är väldigt lättlärd och positiv, och det är vårt avelsmål – att producera nyfikna, glada och intresserade hästar som kan användas för tävling. Det var temperamentet som gjorde att vi fastnade för Dove från början. Hon var så välkomnande när vi kom och tittade på henne.

    Företaget ”Stall Ericson – avel & sport” präglas av genomtänkta och medvetna val.
    – Liksom min pappa har jag ett stort intresse för släktforskning och det har jag fört över till hästarna. Jag har tittat långt tillbaka i tiden på stona och gör likadant med hingstarna.

    Dove har visat sig vara lite svårflörtad när det gäller dräktighet, så det behövs en verkligt fertil hingst och helst färsk sperma till henne. Det begränsar urvalet av hingstar en smula, men har resulterat i några ovanliga sådana.
    – Vi väljer hingst tillsammans med Per Jansson, som är oerhört kunnig på stammar. Förslagen stöts och blöts och sedan stäms valet alltid av med Soffi (Sophie Fleming Tärnström) som tävlingsryttare.

    Doves andra föl blev stoet Dauphine (e Fürsten-Look), nu tre år. Hon håller som bäst på att ridas in av Jeanette Joelsson och hennes hjälpredor Matilda Nilsson och Moa Uhlin, med siktet inställt på unghästbedömning i maj.

    Goda_ston
    1-årsston i lösdriften, tvåa från höger är Daphne, den enda avkomman till Ibiza i Sverige. ”Vi är väldigt nöjda med henne, det är inte omöjligt att hon blir vårt nästa avelssto.” Foto: Lotta Bergman

    Hennes halvsyster, 1-åriga Daphne, är den enda svenska avkomman till Asgard’s Ibiza (e Desperado-Jazz), en ung hingst som bland annat vann lilla finalen i unghäst-VM förra året.
    – Per ansåg att Ibiza skulle kunna bidra med den front och den galopp som Dove behöver. Själv tycker jag om hans temperament, att han har gott självförtroende och verkar vilja ha koll på omgivningen, säger Hans Ericson.
    – Hittills är vi väldigt nöjda med Daphne och hennes utveckling. Hon inledde med att bli högst bedömda föl på SWB Norra Skånes fölbedömning i höstas.

    När Ridsport är på besök är Dove på Tranberga seminstation för att semineras med Jameson RS2 (e Blue Hors Zack-Negro), som bara finns tillgänglig en kort period före tävlingssäsongen börjar.
    – Eftersom vi är väldigt nöjda med Zanté efter Zack tittade vi vidare på hans söner. Jameson är en fantastisk hingst med fantastisk galopp – att dessutom få in Negro genom honom känns mycket intressant.

    Det andra avelsstoet, Jalina, hittade Per Jansson i Tyskland.
    – Han var själv sugen på att köpa henne, men hade för många hästar, så han tipsade mig. Hon har väldigt intressant stam för dressyravel.
    Jalinas kusin Annabel har till exempel lämnat tre godkända hingstar, bland dem Bretton Woods. Annabels dotter Vienna har i sin tur lämnat hingstarna Le Formidable och Four Legends.

    Goda_avkommor
    I Göingeskogarna i närheten av Hästveda växer stuteriets unghästar upp på lösdrift. 2-årige hingsten Fidelio (till vänster) är en av flera avkommor i kombinationen Fürst Romancier och Jalina. Foto: Lotta Bergman

    Jalina hade hingstfölet Fidelio e Fürst Romancier vid sidan när hon anlände till Sverige 2017 och var dräktig igen med samma hingst. 2018 blev det åter ett hingstföl. De båda unghingstarna ska snart kastreras och får fortsätta att växa upp i lösdriften på Gerastorp.

    I detalj.

    Ston i avel

    För närvarande finns två ston i avel, men Hans Ericsson siktar på att ha fyra-fem så småningom.

    Dove
    f -03 e Don Primero u Amasis e Amiral. Diplomsto, selektionssto och trestjärnigt prestationssto.
    Avkommor:
    2015 Zanté (e Blue Hors Zack) är på utbildning hos Dressyr Essen, Hviderup. Målet är Breeders.
    2016 Dauphine (e Fürsten Look) ska gå unghästbedömning i år.
    2017 Kastat.
    2018 Daphne (e Asgard’s Ibiza) 26,3 p på fölbedömning.
    2019 Gall.
    2020 Jason (e Jameson RS 2)
    2021 Betäckt med Vivaldon.

    Jalina
    f -05 e Jazz Time u Aradina e De Niro. Imp 2017 från Tyskland.
    Avkommor i Tyskland:
    2010 Dezzy Time (e Desperados FRH) går msv dressyr Tyskland.
    2011 Birka (e Belstaff).
    2012 Dean (e Destano).
    2013 Fairy Tale (e Fürst Romancier).
    2014 Fayola (e Fürst Romancier).
    2016 B (e Bon Coeur).

    Avkommor i Sverige:
    2017 Fidelio (e Fürst Romancier).
    2018 Fabian (e Fürst Romancier).
    2019 Joleen (e Fürst Romancier).
    2020 Kastat.
    2021 Betäckt med Blue Hors Zackerey

    Expandera

    2019 slog Jalina till och fick det drömföl som Hans Ericson ville ha, ett stoföl e Fürst Romancier som kan föra hennes gener vidare. Nu ska hon semineras med For Romance I, en son till Fürst Romancier.
    – Det behövs en hingst som kan förlänga henne lite. Dessutom har han ett starkt möderne. Modern Gesina är ett elitsto som bland annat har lämnat ytterligare två godkända hingstar – For Romance II och Feinrich samt de exceptionella stona Fasine och Fürstin Gesine. Vi vill ha tyskt på henne, för hon har lite nerv, det finns en hel del fullblod i stammen. Samtidigt märker jag att hon har lugnat ner sig mycket sedan hon kom hit. Miljön här har den inverkan på alla hästar.

    Det råder ett lugn på Gerastorp, i stall såväl som hagar. Även om unghingstarna busar för fullt i lösdriften är inga hästar stressade, de är bara fulla av positiv livsvilja. Per Jansson och Jeanette Joelsson själva utstrålar både lugn och pondus, vilket hästarna känner av. Att Stall Ericsons föl föds och växer upp här och sedan rids in i sin hemtama miljö måste vara optimalt.

    Vi försöker att tänka avelsmässigt långsiktigt – inte bara tänka tävlingshäst i varje generation.

    Med ett så långsiktigt avelsmål som Hans Ericson har, finns det en viss risk för skador eller att det händer hästarna något annat längs vägen. Det tycker han bara är en del av tjusningen.
    – Jag är van att hantera risker. Vi är väl medvetna om att allt kan hända, vi fick avliva en häst i höstas och det var ett trauma för alla i familjen. Men det passar oss inte alls att sälja redan som föl. Vi vill se vad det blir av hästarna, vara med på resan av deras utveckling. Jag är en tålmodig person, det behöver man vara inom hästavel.

    – Vi försöker att tänka avelsmässigt långsiktigt – inte bara tänka tävlingshäst i varje generation. Då vill man förstås gärna ha stoföl då och då, så det känns skönt att vi har fått det i år.

    I detalj.

    Äter gärna middag med Lette

    Namn: Hans Ericson.
    Ålder: 59 år.
    Bor: Stockholm.
    Yrke: Neurokirurg på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
    Familj: Gift, två utflugna döttrar.
    Aktuell som: Uppfödare av dressyrhästar.
    Äter helst: Allt från havet.
    Motto: Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur lite jag vet.
    Inspireras av: Att få ny kunskap, men allra mest av hästarna själva.
    Reser gärna till: Mina hästar.
    Skulle gärna äta middag med: Min fru förstås, och gärna med Eric Lette för att prata dressyr.

    Trots framgångarna sedan reportaget gjordes 2019 framhåller Hans Ericson återigen att han och familjen är amatörer, och att de har haft ovärderlig hjälp från början och hela vägen fram. Nu funderar han på att sätta ännu ett av sina ston i avel – blir det inte 3-åringen Daphne så blir det 4-årsvinnaren Dauphine, som är fem år i år.

    – I och med att vi har ett sådant fint sto i Dove, så vill vi gärna hålla den stolinjen vid liv, att någon ska föra arvet vidare. Så vi får se hur vi gör, vi behåller nog även Zanté och låter Ebba fortsätta tävla honom. Det är så enormt ridbara hästar, det har hela tiden varit vårt viktigaste avelsmål, avslutar Hans Ericson.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden