Sverige
11 augusti 2020 14:20
Ridsportplus

Resan till SM slutade i tragedi: ”Sorgen är obeskrivlig”

OlyckaDet skulle bli Thelma Bergströms första SM med It Takes Love. Men de kom aldrig fram till Falsterbo. Utanför Linköping blev B-kortslastbilen under måndagen påkörd av en långtradare och ponnyn "Tova" finns inte mer. Thelma själv slogs medvetslös i smällen. "Jag såg bara hur hon kastades runt som en vante i säkerhetsbältet", berättar mamma Nina Bergström.

Resan till SM slutade i tragedi: ”Sorgen är obeskrivlig”
Thelma Bergström och It Takes Love på Strömsholms tävlingar i mitten av juni i år. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De hade kört i drygt fyra timmar från hemstaden Gävle när olyckan inträffade. Siktet var inställt på Mjölby, där de skulle stanna och rasta ponnyn It Takes Love, ”Tova”, och äta lite för att sedan fortsätta mot Falsterbo och SM. Nina Bergström körde B-kortslastbilen och 14-åriga dottern Thelma Bergström satt bredvid och agerade kartläsare. I följe bakom hästbussen färdades ett par goda vänner i en personbil.

Thelma gjorde sin mamma uppmärksam på att de närmade sig ett vägarbete, vilket var markerat med gult på kartan. Nina började försiktigt bromsa för att hålla avståndet till bilarna framför samtidigt som trafiken sakta stockades.
– Jag tror det kanske var någonstans då som Thelma lade upp på Instagram att vi var på väg mot Falsterbo. Och att hon skulle tävla SM med sin underbara ponny, berättar Nina.

Sedan small det.

Den stora långtradaren träffade den lilla hästlastbilen med full kraft baktill på högersidan, varpå hästbussen kastades framåt och genom vajerräcket på den fyrfiliga motorvägen. Nina hann uppfatta vajerräcket och slet förtvivlat i ratten, men hästlastbilen landade slutligen med förarsidan liggandes nedåt i det mötande körfältet.

– Vi var helt oförberedda. Plötsligt sa det bara ”pang” samtidigt som det gick som en kraftig värmevåg rakt genom skallen. Thelma tuppade av direkt och jag ser bara hur hon kastas runt som en vante i säkerhetsbältet. ”Nu dör vi” är allt jag hinner tänka när jag ser den mötande trafiken som konstigt nog bara stannade upp, berättar Nina.

Ponnyn låg helt stilla

Vännerna i personbilen bakom hade precis hunnit uppfatta att långtradaren inte var på väg att bromsa och i sista stund gasat ut åt sidan. Halva bilen fick ändå en smäll, men vännerna klarade sig i princip oskadda. När allt stillade sig ett ögonblick kom gode vännen Adam springande för att undsätta Thelma och Nina. Thelma var medvetslös och andades inte, berättar Nina.
–  Jag såg Adam på utsidan och skrek ”Thelma är död”.

Med hjälp av andra medtrafikanter lyckades Adam till slut öppna dörren och få ut Thelma, som satt fastkilad i säkerhetsbältet. Efter en insats med hjärt-lungräddning kunde Thelma andas på egen hand i väntan på ambulansen. Samtidigt rusade Nina i panik till ponnyn It Takes Love, som låg helt stilla i den demolerade transportdelen.
– Buken rörde sig lite när jag tittade till henne första gången, men när jag gick och tittade igen hade hon slutat andas. Förmodligen bröt hon nacken direkt vid krocken, säger Nina.

Mitt i chocken ryckte hon åt sig ett favorittäcke och ett par benskydd som ett desperat minne av Tova till Thelma.

Stabiliserades

Både Nina och Thelma stabiliserades på varsin ”spineboard”, ryggbräda, där de fick ligga fastspända i flera timmar för att röntgas.
– När vi låg där frågade Thelma mig hur det gick med Tova och först visste jag inte vad jag skulle svara. ”Ambulanspersonalen sa att hon var död”, sa hon och då var jag tvungen att erkänna att det var så det var. ”Det förtjänade hon inte”, sa Thelma, berättar Nina med sprucken röst.

– Hon var verkligen i sitt esse nu, säger Nina om 10-åriga It Takes Love som familjen ägt sedan slutet av 2018.

– En mer ambitiös ponny går inte att hitta. Hon bangade aldrig för att hoppa och hoppade allt i alla lägen. Hon var inte lätt att rida, men när man förstod sig på henne var hon fantastisk. Det var väldigt mycket nerv, men det gick att styra. Nu var hon som bäst och finast, hon hade hela framtiden för sig.

Photo-2020-08-11-09-38-54
It Takes Love och Thelma hade hunnit bli ett starkt team.
Equestrian Sport
Det var mycket nerv i det lilla bruna stoet. Foto: Roland Thunholm
Photo-2020-08-11-09-34-32
Framgångarna följde på varandra. Foto: Privat
Photo-2020-08-11-09-34-14
Både Thelma och mamma Nina hade änglavakt i den svåra olyckan. Foto: Privat

”Vi hade änglavakt”

Thelma har tidigare vunnit SM-silver med B-ponnyn Rockside Mystifyre, men detta skulle bli Thelmas första SM med It Takes Love, som var C-ponny. Tanken var att gå in i uppvärmningsklassen på onsdagen i Falsterbo och ”ta några skutt” för att få en god känsla. Med fyra gehäng i bagaget efter tre segrar i Medelsvår B och en i Medelsvår A var därefter siktet inställt på att ta sig till Friends.
– Målet i år var att sätta ridningen i Medelsvår A och att vara med i matchen på deras första SM tillsammans. Sedan hade de även lag-SM framför sig.

It Takes Love var familjens enda ponny och vad som händer nu vet inte Nina. Tanken var att ha kvar Tova ett tag samtidigt som Thelma skulle få rida in sig på häst.
– Nu kanske det blir en D-ponny ändå, vi får se när Thelma kan börja rida igen. Det är svårt att tänka på det just nu, säger Nina.

Overklig känsla

Nina berättar att overklighetskänslan fortfarande är stor.
– I det akuta skedet var jag bara glad att Tova inte låg och sprattlade samtidigt som det var ett glädjebesked när Thelma började svara på tilltal. Just nu går det inte att ta in att det verkligen har hänt. Det går bara inte att föreställa sig vilken enorm förlust det är – efter allt jobb som Thelma har lagt ner. Samtidigt är det skönt att det gick fort och att Tova inte fick lida.

Thelma ligger i skrivande stund fortfarande kvar på sjukhuset i Linköping för observation. Som tur är var inget brutet, men hon har fått en kraftig hjärnskakning. Nina själv har skadat knäet.
– Vi hade änglavakt. Det kunde lika gärna ha kommit en lastbil till från andra hållet och kört rakt in i oss, säger Nina.

Corren var på plats och filmade i samband med bärgningen efter måndagens omfattande olycka. Se filmklippet här under.

”Det är en tragedi”

Tävlingsgeneralen på SM, Jana Wannius, har nåtts av nyheten om den tragiska olyckan och uttrycker sig så här:
”Det är en tragedi för alla inblandade, både ryttaren och teamet runt ryttaren, när denna typ av olycka händer och där hästen avlidit. Ännu värre var det eftersom ryttaren var på väg till SM som är säsongens viktigaste tävling. En tröst i denna händelse är att övriga klarat sig utan allvarliga skador.”

It Takes Love (sto f-10 e Thornberry Love Knot-It Takes Time) var uppfödd av Maria Håkansson, som blev väldigt ledsen när hon fick höra om att ponnyn hade förolyckats.
– Jag sålde henne som 2-åring, men har följt henne hela vägen och varit och tittat på SM och ungponny-SM, säger hon om sin uppfödning som tävlade SM med sin tidigare ryttare.

Fotnot: Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada. Långtradaren har tagits i beslag för att genomgå en teknisk undersökning och inledande förhör har hållits med de inblandade i olyckan samt vittnen. Olyckan inträffade i södergående riktning på E4 i höjd med Linköpings västra infart vid lunchtid på måndagen, och trafiken stod i princip helt stilla fram till halv fem på eftermiddagen.

En veterinär kallades till platsen och konstaterade där att hästen var död. Detta enligt Monica Bergström, presstalesperson på regionledningscentralen i polisregion Öst. Dessutom inträffade kort därefter ytterligare en trafikolycka med en långtradare i norrgående riktning, bara några kilometer från den första olycksplatsen. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden