Avelsnyheter
5 februari 08:51
Ridsportplus

Ridprovsdomaren: ”Svårt att avgöra om en häst tränats för mycket”

HästvälfärdRidningen av riktigt unga hästar och hur de tränas diskuteras just nu intensivt. Gustaf Johansson dömde över hundra hästar i  fjol och fick då bra koll på 3-åringarnas utbildningsnivå.

Ridprovsdomaren: ”Svårt att avgöra om en häst tränats för mycket”
Ridprovet vid 3-årstest är enkelt och kräver inte mycket träning. Foto: Lars Nickesson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vid SWB:s unghästtest för 3-åringar visas hästarna utan ryttare, förutom vid det frivilliga ridprovet, som ligger på en kravnivå motsvarande Ridborgarmärket; gasa, bromsa och styra i alla tre gångarterna. Gustaf Johansson, som gjort sin första säsong som ridprovsdomare, berättar mer.

Hur uppfattar du att 3-åringarna rids överlag om du ser på säsongen 2023? 

Gustaf Johansson Och Emma Thorén Hellsten
Gustaf Johansson är rutinerad som visare av hästar på unghästtest. I fjol debuterade han som domare vid ridprov och ses här på Flyinge tillsammans med Emma Thorén Hellsten. Foto: Yvonne Karlsson

– Generellt sett är de väl förberedda för uppgiften. Sedan skiljer det ganska mycket mellan de som har anlitat en unghästutbildare eller gjort jobbet själva. Med de professionella visarna så ger hästarna ett intryck av att vara mer förberedda, visningen blir enklare, mycket för att ryttaren är lugn, mer rutinerad och avspänd. Förstagångsvisare är ofta mer nervösa, en del gör kanske för stor sak av ridprovet, säger Gustaf Johansson.

– Grundsyftet är att hästen accepterar ryttaren, som domare vill jag se alla tre gångarterna i båda varven. Det är tillåtet med galoppanslag i trav och avbrott i galoppen. Det ska vara väldigt enkelt och i princip ska du kunna göra ridprovet när du rider din häst för femte-sjätte gången.

Har du haft några som inte godkänts?

– Jag har inte haft några som underkänts men två som avbrutit. Ridprovet är mycket mer en rådgivande övning än en hård bedömning, eftersom vi inte ger betyg. Jag kan gå in med goda råd och jag kan försöka hjälpa till för att få visningen att flyta på, samt även ge råd om framtiden till hästägaren. Här finns möjligheter att ge råd om formen till exempel, jag vill se hästen i en öppen unghästform. 

Har du sett hästar som kan mer än de basala kraven på enkel unghästridning?

– Visst har det funnits de som varit väldigt väl förberedda, och då kan jag som domare ge råd om att den här är väl mycket framme för sin ålder och nu är det lämpligt med längre vila. 

Fakta

Gustaf Johansson

Ålder: 38 år.

Bor: Tollsbo gård, Hyltebruk.

Akutell: Ny ridprovsdomare 2023, B-domare i exteriör och gångartsbedömning, dressyrdomare samt styrelsemedlem i SWB. Tidigare Grand Prix-ryttare, stor dressyruppfödare och hingsthållare. 

Visste du att: Gustaf och hans team har ridit in 7-10 unghästar årligen de senaste 10–15 åren.

Expandera

Vad tror du det beror på att en del hästägare satsar för mycket på ridprovet, trots att kravnivån är låg? 

– Jag tror att det är lite av ett missförstånd. Många tror nog att det krävs mycket mer än vad som egentligen ska visas upp. Kanske är kopplingen till att kunna kvala till championaten en del i det här, eftersom godkänt ridprov hittills har varit obligatoriskt för att få diplom till sin häst. 

Går det att upptäcka om en ung häst tränats för mycket under den korta tid du ser den?

– Det är svårt att avgöra. Det är ju inte så enkelt som att en häst som går i naturlig balans och trevlig form är riden mycket, det kan lika gärna komma från avelsframsteget.  Det är en skillnad mellan att vara väl framme för sin ålder och FÖR väl framme. En grov generalisering är att dressyrryttare som inte är proffs, och i vanliga fall rider äldre hästar, tenderar att rida sin unghäst för mycket. De professionella unghästutbildarna visar hästar som är väl förberedda, men generellt sett inte mer tränade än vad som är lämpligt.  

Är det en skillnad i dag jämfört med för några år sedan?

– Folk i dag har förstått att du inte behöver rida så mycket innan ridprovet, att det är ganska enkelt. Jämfört med tio år tillbaka är det färre som förberetts överdrivet mycket. 

– Den största överraskningen för många orutinerade visare är hur trött en 3-åring blir av att göra flera moment på samma dag. Slut på bensin är ganska vanligt, för att det är så mycket nytt för en ung häst. 

Fakta

Ridprov vid unghästtest

  • Ridprovet är frivilligt, men obligatoriskt för att få diplom och därmed kvala till Breeders Trophy. Visningen tar max tio minuter.
  • Hästen ska med framåtbjudning ta och följa hjälperna för skritt, trav och galopp, och ha etablerat mjuk/jämn kontakt på bettet i trav och galopp.
  • Bedömningspunkterna är framåtbjudning, harmoni, samarbetsvilja samt naturlig balans, lösgjordhet och bärighet under ryttare, där omdömet mindre bra till mycket bra kan ges.
  • I reglementet anges att hästen kan få både trav- och galoppinslag utan att det betyder något.
Expandera

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 1/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden