Ponny
24 januari 2019 11:26
Ridsportplus

Ridsport listar: Hetaste ponnyryttarna 2019

FramtidslöftenRidsports experter listar de hetaste unga löftena inför säsongen 2019. Sist ut är ponnyryttarna – spana in de tre toppnamnen att hålla koll på och läs om deras satsningar mot ponny-EM.

Ridsport listar: Hetaste ponnyryttarna 2019
Framtidshopp att hålla koll på: Ebba Danielsson, Ellen Skogström och Zelma Björk. Foto: Foto: Studio Temps de Poses Photography och Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Reporter Lisbeth Pahnke-Airosto: ”Ebba, Ellen och Zelma – tre tjejer som satsar stort på ponny i år. En av dem hoppar redan 1.35-klasser som 12-åring, en har kommit som ett stjärnskott i fälttävlan under året som gått, och en var reserv till EM i dressyr förra året. Gemensamt har de som sitt stora mål i år Ponny-EM i Polen i mitten av juli. Ingen av dem har deltagit i något ponny-EM tidigare och de har olika förutsättningar, men en sak ytterligare har de gemensamt: varsin hästkunnig mamma som stöttar i vått och torrt på hemmaplan.”


    Hetast i hoppning: Ebba Danielsson

    Ebba.danielsson
    Ebba Danielsson och Dynamite Spartacus har ett spännande år framför sig. Foto: Studio Temps de Poses Photography

    Fakta

    Ebba Danielsson

    • Tävlingar hoppning på ponny plus flera stora hästar
    • Bland meriterna 2018: Fyra i FEI-finalen Pony Trophy i Mechelen, Belgien med Dynamite Spartacus. Seger i Drammen MA och Wierden MA. SM-silver Children i Vetlanda med Validento. NM-lagsilver i Norge med April is full of Surprises, kat II. Trea i Prins Carl Philips Pris i Friends med Smithstown Toodles
    • Ligger just nu trea inför ”Morgondagens vinnare” i Scandinavium med storhästen Bonita
    • Ebba är 12 år, blir 13 i år, bor i Nora en bit utanför Örebro och kommer att tävla för Strömsholm i år.
    • Dynamite Spartacus f 2006, skm val med okänd stam, imp Irland

    Ebba Danielsson inledde sin ryttarkarriär med att vinna SM-guld på B-ponnyn Parc Chit Chat år 2016, som tioåring, och sedan dess har hon ridit kat B, C, D och stor häst med stora framgångar. Hon har placeringar i 1.35-hoppning både på ponny och häst – och hon är bara 12 år. Planen för i år är att satsa på Ponny-EM, som går i Polen, i Strzegom.

    Hur ser planeringen ut inför EM?
    – Jag ska rida en del utlandstävlingar, Lier i Belgien och Wierden, säger Ebba, som redan har erfarenhet av internationellt tävlande.
    – Det roligaste förra året var finalen i FEI:s Pony Trophy i Mechelen, det var en stor arena och man fick se en massa duktiga storhästryttare också. Childrens-EM var också bra, i Fontainebleau, jag kom inte till final med Bonita men bara det att jag fick vara med och rida ett EM. Med Bonita siktar jag på ”Morgondagens Vinnare”, det är tre kval kvar nu inför Scandinavium. Jag hoppas komma med där.

    Ridsport
    Ebba Danielsson. Foto: Roland Thunholm

    Berätta lite om din ponny Dynamite Spartacus. Vad kallar du honom?
    – Jag kallar honom ”Rooster”, det är ett smeknamn som hängde med när jag fick honom. Man kan alltid lita på honom, han ställer upp och gör sitt bästa. Vi har kommit väldigt långt under det här året. (Ebba tog över ponnyn från irländska Abbie Sweetnam direkt efter finalen i FEI:s Pony Trophy i november 2017, där ekipaget kom tvåa).

    Hurdan är du själv som ryttare?
    Ja, jag försöker alltid tänka framåt och göra mitt bästa. Jag var lite nervös inför sista rundan i Mechelen, men annars blir jag inte så nervös. Mamma hjälper mig med träningen hemma, och så tränar jag för Pether Markne. Han gick banan med mig på Friends, när jag red ”Todde” (Smithstowns Toodles).

    Du blir aldrig rädd när du styr in i 1.35-klasser med både ponny och häst? Upplever du inte att det är väldigt högt?
    – Nej, inte om jag har en häst som jag känner mig säker på. Om jag har ridit den ett tag.

    Vad väntar nu närmast?
    – Jag ska rida ett kval till Scandinavium med Bonita i Helsingborg i vecka 5. Jag har tre stora hästar i gång, och två D-ponnyer, förutom ”Rooster” även Happy Girl. Nu har jag lämnat C-ponnyerna. Jag är ju så mycket i stallet, och då fäster man sig vid dem alla. Men det känns bra att satsa på kategori D och ponny-EM i år.


    Hetast i fälttävlan: Ellen Skogström

    Ridsport
    Ellen Skogström och Aramis red hem SM-guld på Strömsholm. Foto: Roland Thunholm

    Fakta

    Ellen Skogström

    • Meriter 2018: SM-guld Strömsholm, NM-brons Ypäjä Finland, NM-lagsilver.
    • Ellen är 16 år i år och tävlar för Lammhults RK
    • Aramis f 2011, brun val e Kulltorps Arkitekt RW 109 u Clara e Camaro M, uppf Ingrid Karlsson

    I ponnyfälttävlan finns just nu ingen spetstrupp, bara en ”utmanargrupp” eftersom inget ekipage i nuläget är kvalat för ponny-EM. En ryttare att hålla ögonen på är den regerande svenska mästaren Ellen Skogström. Hon satsar mot EM under sitt sista internationella ponnyår. Hennes plan är att sätta ett kval i Danmark i maj, på en tvåstjärnig tävling där.

    – Ja, i Sverige finns det ju inga kvaltävlingar, säger Ellen.
    –Några kommer nog att försöka kvala i enstjärnig storhästklass i Polen, men jag vill inte göra det, jag känner att det blir fel avstånd för min ponny i banhoppningen.

    Ridsport
    Ellen Skogström. Foto: Roland Thunholm

    Ellen har inte ridit fälttävlan på hög nivå särskilt länge. Förra året vid den här tiden var hon med på en träning hos Sissi Lilja.
    – Då fick man veta mycket, och då hade jag inte en tanke på Finland eller Polen, det kändes som om det var en väldigt lång bit kvar, jag tänkte inte alls så långt. Men nu känns det nära, det är superroligt att få möjligheter, att ha en ponny som Aramis och att få vara med i landslaget.

    – Det roligaste förra året var nog SM på Strömsholm, att få vinna hemma, när det var så många med. NM i Finland var också jättestort att vara med på, och häftigt att komma trea. Ett av årets mål är att få vara med på NM med både Aramis och min stora häst Car Dior. Fokus under året kommer att ligga på Aramis och EM-kval, men jag förbereder min stora häst för nästa år och juniortiden.

    Berätta lite om Aramis, vilka bra egenskaper har han?
    – Åh, han är positiv till att arbeta, vill alltid göra rätt, han lär sig lätt nya grejer, och så är han väldigt snäll, jättego, rolig att rida, han känns trygg, styr man så hoppar han… Han är bra i dressyren, bra och försiktig hoppare, som en tiger i terrängen, han löser det mesta och vi litar på varann.

    Du själv då, hurdan är du?
    – Jag är nog väldigt bestämd med mycket vilja, och jag ger mig inte så lätt. Ganska mycket vinnarskalle, men jag tjurar inte ihop om jag inte vinner. Man kan vara nöjd med en bra runda ändå. Men om det inte har gått bra, då går jag undan för mig själv en stund, man vill ju inte vara den som hörs och syns mest… Jag vill också att allt ska vara i bra ordning, jag älskar att rida och är noggrann med hästarnas kondition, noga med veterinär och hovslagare, kollar igenom mina hästar, vill att allt ska vara perfekt.

    Ellen tränar hoppning för Jens Wickström och dressyr för Jill Brandt. Terrängträning lite olika, Filippa Magnusson ibland, och lite för Ted Velander. Det finns ett tiotal hästar hemma på gården i Lammhult, Ellen har ytterligare en ponny igång förutom Aramis och storhästen Car Dior, och hon säger:
    -Alla hästar är olika, man lär sig mycket av att rida flera.
    Årets fälttävlansdebut blir troligen i Tågarp på vårkanten.


    Hetast i dressyr: Zelma Björk

    181101zelmabjörkmontana3
    Zelmas och Montana debuterade internationellt med bravur under 2018. Foto: Lukasz Kowalski

    Fakta

    Zelma Björk

    • Tävlar dressyr med två ponnyer, Marianne Lundins Maine och Montana
    • Bland meriterna 2018: Har segrar och placeringar med båda ponnyerna i FEI-klasser. Trea i Friends med Montana på 73,45 %. Trea i Zakrzow, Polen i kür Med Maine fyra i kür i Hagen.
    • Zelma blir 16 år i år, bor i Höör och tävlar för Flyinge Rf
    • Maine f 2004 fx val e Verona Bo-Gi RP 134 –Urbino
    • Montana f 2009 brskm val e Monty – Wärnanäs Ulrik

    Zelma och Montana har ridit ihop sig allt mer under året som gått, och de var ett av tio ekipage i Nordhalland som red om en plats i Friends arena. Där skulle de fyra främst placerade få rida. Zelma och Montana kom femma, precis utanför.

    Men sedan fick du ändå rida i Friends, hur kom det sig?
    – My skrev till mig att hennes ponny var förkyld och att hon inte skulle åka till Friends (My Sandgren/Twenty Two, kom på andraplats i kürkvalet i Nordhalland). Jag blev jättechockad först och rusade till mamma och berättade, det var ju lite tajt om tid, men klart man vill ta chansen! Så vi åkte från Skåne upp till Stockholm och det var helt fantastiskt att få rida där, i den stora arenan, det var väldigt speciellt, och det gick över förväntan, det var så stort för min ponny.

    190124zelmabjörkrt
    Zelma Björk. Foto: Roland Thunholm

    Hur ser din satsning ut i år?
    – Jag satsar nog mest på Montana, och jag vill satsa fullt ut detta år, bara på ponny, med ponny-EM i sikte, jag blir ju 16 år i år. Vilka chanser jag har beror ju på hur det går på tävlingarna. Det finns många bra ryttare och ponnyer, så det är tufft motstånd.

    Vilka tävlingar är inplanerade?
    – Jag har tänkt rida en obs-tävling i Halmstad vecka 6, och sedan någon tävling utomlands.

    Är det en fördel att du redan har varit i Polen och tävlat?
    – Ja, lite, han har ju fått uppleva långa resor, och vi vet lite ur han reagerar på det.

    Vad tycker du själv var det bästa du gjorde under förra året?
    – Tror det var fjärdeplatsen i kür i Hagen i Tyskland med Maine, och så förstås att komma trea i Friends med Montana.

    Zelma tränar på hemmaplan för sin mamma och tar även hjälp av Olof Axelsson på Flyinge, ”det är nära och bra” tycker hon. Om Montanas kvalitéer säger hon så här:
    – Han är alltid arbetsvillig, inte tittig, han går överallt. Traven är nog hans bästa gångart, men han har tre fantastiska gångarter.

    Hur är du själv då som ryttare?
    – Jag blir typ aldrig nervös, det är mer mamma som blir det, säger Zelma med ett skratt.

    Vad kommer du att träna speciellt på nu under våren?
    – Det blir övergångar och enkla byten, så att vi kan sätta det. När vi har varit utomlands så har jag kollat på tyskarna, hur de sitter, hur de rider och tänkt att så ska det se ut. Det har varit en stor inspiration.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden