Sportnytt
5 mars 2019 09:08

Ridsportförbundet lämnar Breeders Trophy

BeslutEfter två års funderingar har beslutet nu kommit. Svenska Ridsportförbundet säljer sin andel i Swede Horse och kommer inte längre att vara medarrangör av Breeders Trophy.

Ridsportförbundet lämnar Breeders Trophy
Svenska Ridsportförbundet säljer sin andel i Equine Swede Horse AB till SWB. Foto: Roland Thunholm

Svenska Ridsportförbundet har länge fått ta emot kritik för sitt delägarskap i Swede Horse, som står bakom Breeders Trophy. Kritiken har gällt att förbundet sitter på dubbla stolar när man både godkänner tävlingsregler och själv är tävlingsarrangör.

− Vi behöver fundera på följderna av att Ridsportförbundet är utförare samtidigt som förbundet har en övergripande roll för alla tävlingar, sade Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster till Ridsport redan 2017.

Sedan blev det tyst, tills frågan åter blev aktuell i slutet av 2018, genom de motioner som kom in till stämman. Flera motioner krävde att Ridsportförbundet skulle vara konkurrensneutralt och inte själv vara tävlingsarrangör, eller vara avtalspart med enbart vissa arrangörer, eller vissa arenor.

Ordförande Ulf Brömster konstaterade då att motionärerna var ute efter ett svar gällande Swede Horse, och nu har det alltså kommit.

Ulf Brömster är ny ordförande i Svenska ridsportförbundet efter en sluten omröstning på stämman i Karlstad.
”Förutsättningarna för uppfödning, utbildning, träning och tävling av de unga hästarna har förändrats över åren”, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet. Foto: Roland Thunholm

Ensam ägare

Svenska Ridsportförbundet skriver i ett pressmeddelande att förbundet säljer sin andel i Equine Swede Horse AB till SWB, Swedish Warmblood, som därmed blir ensam ägare till bolaget, vars huvudsakliga uppdrag är att arrangera och förvalta Breeders Trophy.

− Vi ser fram emot att fortsätta utvecklingen och göra något riktigt bra av det här, vi har förändringar på gång som vi tror att såväl ryttare som uppfödare och publik kommer uppskatta, säger Helen Uddefors, vd för SWB, i pressmeddelandet.

Se över championat

Syftet med Equine Swede Horse, som bildades för över 30 år sedan, var att få in hästarna i sporten och att motivera uppfödarna att aktivera sina unga hästar.

− Förutsättningarna för uppfödning, utbildning, träning och tävling av de unga hästarna har förändrats över åren och vi ser med anledning av detta över hur vi kan stödja verksamheten på bästa sätt, säger Ulf Brömster, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

Ridsportförbundet ska också se över om championat kan bedrivas även utanför Breeders Trophy, som bara är öppet för SWB-hästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden