Hoppning
1 april 2014 08:41

Rolf-Göran sadlar om

Skadorna i ljumsken är allvarligare än man befarat. Hoppning är uteslutet för Rolf-Göran Bengtsson - men karriären är inte över för det. "Jag har tävlat dressyr som ung och eftersom jag såg detta komma hade jag redan planerat för att sadla om till dressyr. Nu blev det bara snabbare än jag trodde", säger han till Ridsport.

Rolf-Göran sadlar om
Rolf-Görans beslut att gå över till dressyr är inget förhastat beslut: "Tankarna har funnits med länge och blivit mer konkreta sedan skadorna förvärrats".

Sedan många år tillbaka har Rolf-Göran haft problem med sina ljumskar och i vintras förvärrades skadorna. Quintero Ask, en av Rolf-Görans bästa hästar, var en stor källa till problemet på grund av sin säregna hoppstil som innebar stora påfrestningar på Rolf-Görans ljumskar. Hingsten har nu pensionerats från tävlingsbanorna för att helt ägna sig åt avel.

Trots rehabträning de senaste månaderna har den skadade ljumsken inte läkt – något den aldrig kommer att göra. Att fortsätta hoppa på elitnivå är en omöjlighet, har läkarna konstaterat efter förrförra helgens comeback i s-Hertogenbosch, Holland. Dagarna efter tävlingarna var skadan ett faktum igen.

– Detta är ohållbart, jag måste sluta med hoppningen. Även om det är tråkigt att sluta när det har gått så bra, är jag nöjd och tacksam över alla de framgångar jag haft på hoppbanan genom åren, säger Rolf-Göran.

Nu ska Rolf-Göran satsa på det han faktiskt började sin ryttarkarriär med – dressyr.
– Jag började som fälttävlansryttare och hade tänkt att satsa vidare på dressyren. Men ponnyn jag hade då var bättre på hoppning och det ena ledde till det andra, säger Rolf-Göran.

Nu plockas hindermaterialet bort till förmån för dressyrstaketen och dressyrhäst har han redan; Rolf-Göran kommer att rida Betrogen, en 9-årig valack (e Bellissimo) som är utbildad till och med Grand Prix. En ny sponsor har klivit in och köpt in valacken. När första start för ekipaget blir vet Rolf-Göran inte.
-Vi håller på att lära känna varandra och tar ett steg i taget.

Förhoppningarna finns givetvis att de ska rida på de stora arenorna.
– Hästen har kvaliteterna, nu är det jag som måste nöta på piaff och piruetter. Men jag har god hjälp av min tränare på hemmaplan och jag har den erfarenhet som krävs för att tävla på högsta nivå, säger Rolf-Göran som även kommer att ta hjälp av Pether Markne i sin dressyrträning.

För Sylve Söderstrand, förbundskapten i hoppning, kom beskedet inte som en chock.
– Vi har diskuterat Rolf-Görans framtid ett tag och även om svensk hoppning förlorar en av sina bästa ryttare är det ett oundvikligt beslut. Han kan helt enkelt inte fortsätta med hoppningen. Nu ser vi fram emot att se honom på dressyrbanorna framöver. Jag tror få känner till vilken skicklig dressyrryttare Roffe också är, säger han till Ridsport.

Obs! Detta är ett första aprilskämt. Rolf-Göran är tillfrågad om skämtet och tyckte nog själv att det var lite roligt. Han har dock inga planer på att sluta med hoppningen för att övergå till dressyr.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden