Världen
5 januari 06:20

Ryttare hittar nya finansieringslösningar

NytänkandeAtt hålla på med hästar och tävla är kostsamt. Nu testar brittiska fälttävlansryttare nya lösningar för att finansiera sina satsningar. "Vi är i ett läge där vi måste tänka utanför boxen", säger en av dem.

Ryttare hittar nya finansieringslösningar
Oavsett gren kostar det att rida och tävla – inte minst som tiderna ser ut nu. Foto: Istock

Några brittiska fälttävlansryttare testar olika lösningar för att få in pengar till sin häst- och tävlingsverksamhet. Olika typer av ägargrupper är inget nytt inom ridsporten, men det sker mycket utveckling inom området. Det berättar brittiska Horse & Hound.

Femstjärniga fälttävlansryttaren Imogen King planerar att lansera ett ägarpaket inspirerat av de brittiska galoppklubbarna. I fokus är tre- och fyrstjärniga tävlingshästen Shannondale Vintage, ”Pumba”, och idén går ut på en månatlig prenumeration om cirka 630 kronor. I detta ingår då olika typer av aktiviteter, både i samband med tävlingar och vid sidan av. ”Pumba’s Pals”, det vill säga ”Pumbas Polare”, är namnet på konceptet. Tanken är också att klubben ska kunna växa och involvera fler hästar.

Skapar engagemang för sporten

Fälttävlansryttaren Will Rawlin använder sig av liknande varianter. Han kontaktades av ägargruppen Event Horse Owners Syndicate, EHOS, i slutet av 2021 och de gjorde ett samarbete kring den fyrstjärniga hästen The Partner under 2022.

Det fanns 500 ägarandelar till en kostnad av cirka 1 200 kronor för hela året. För detta fick andelsägarna komma och titta på tävlingar och träffa Rawlin för ett snack efter rundorna. Han skickade också ljudmeddelanden och bilder varje vecka med EHOS som koordinator.

– Det är verkligen ett bra sätt att engagera människor i sporten, som inte nödvändigtvis har råd med en hel häst. Pengarna de betalar går till kostnader för att hålla hästen, och det är till väldigt stor hjälp. Många av dem har nu blivit vänner, säger Will Rawlin till Horse & Hound.

Även han planerar att lansera en mindre ägargrupp för 2023. Två hästar kommer att ingå – hans topphäst VIP Vinnie och en yngre häst som följer efter. Den månatliga kostnaden är satt till cirka 1 270 kronor. Frekventa uppdateringar, gårdsbesök, tävlingsträffar, möjlighet att följa med och gå banan samt titta på när Rawlin tränar för sina tränare ingår i paketet.
– Idén är att de ska få det bästa av två världar – en häst som är i början av sin karriär och en som är i toppen av sporten.

– Vi är i ett läge där vi måste tänka utanför boxen för att hitta olika lösningar för att finansiera sporten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden