Dressyr
7 juli 15:08
Ridsportplus

Så känner svenskarna inför måndagens besked

OS-biljett på spelPå måndag presenteras den svenska dressyrtruppen till OS i Paris. Hur känner de aktuella ryttarna efter Aachen? Ridsport har känt både dem och mannen med avgörandet i sin hand, förbundskapten Bo Jenå, på pulsen.

Så känner svenskarna inför måndagens besked
Bo Jenå har en del att fundera över men är nog säker på hur han vill ha det. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ett ekipage är helt självskrivet i det svenska OS-laget. Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD. Utöver har den svenska förbundskapten Bo Jenå endast spikat Patrik Kittel; vilken häst han kommer att rida i Paris får vi dock besked om i morgon måndag. Antingen världscupsegraren Touchdown, eller Jovian, som presterat fina jämna ritter i Aachen den gångna helgen.

  Kcl05941.jpg
  Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD på CHIO Rotterdam 2024. Ekipaget är det enda svenska, utöver Patrik Kittel som ryttare, som är helt klart för OS i Paris. Foto: Kim C Lundin

  I kortleken inför uttagningen finns flera kort i Bo Jenås rockärm. Sofie Lexner med Inoraline W, Juliette Ramel med Gideon, Malin Wahlkamp-Nilsson med Zackson och Maria von Essén med Invoice, som tillsammans med Nilshagen är de enda av de OS-aktuella ryttarna som inte tävlat i Aachen.

  Musslan Jenå

  Ridsports Kim C Lundin träffade en fåordig Bo Jenå efter kürfinalen i Aachen.

  – Den här helgen har gett besked, men det är i morgon laget kommer att presenteras. Jag säger ingenting om det i dag annat än att de är väldigt, väldigt jämna och jag tycker det bådar gott för framtiden att vi har flera hästar och ryttare på väg upp på den här nivån, säger Bo Jenå till Ridsports reporter på plats i Aachen.

  Han konstaterar att det efter både Nations cup i torsdags och efter lördagens Grand Prix Special, där procenten stannade under 70-procentgränsen för flera av de aktuella ryttarna kändes som en svag inledning.

  – Men küren i dag gav de svar jag ville ha och det blev full pott kan man säga.

  Kcl59731.jpg
  Juliette Ramel och Gideon K.H. gick ut som nummer tre för Sverige i Nations Cup på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  Nöjda kürdebutanter

  Både Juliette Ramel och Sofie Lexner debuterade kür med sina hästar här i CHIO Aachen och med facit i hand kunde det knappast ha gått bättre.

  – Jag är jättenöjd med Gideon, han har växt massor denna vecka och i dag kändes det som att vi verkligen kunde visa det har han i sig. Att det går att plocka fram på denna arena, med all publik och ett hårt startfält gör att det känns som om vi åker hem med flaggan i topp, säger Juliette Ramel.

  Hon beskriver Gideon som en blyg häst, med lågt självförtroende. Att komma dit där de är i dag har tagit tid.

  -I november kunde jag knappt komma runt banan i Grand Prix med honom då han var så spooky. Att vi nu kan rida och prestera här känns därför väldigt stort. Ingen tror riktigt på att han är bror till Buriel, som är en helt annan karaktär på häst. Gideon såg ut som en hopphäst när han kom till mig och i ärlighetens namn tänkte jag inte riktigt tanken på att han skulle kunna komma ända hit.

  Nathalie Su Zayn Wittgenstein Trainer Juliette Ramel Swe Gideon K.h.
  Nathalie Su Zayn Wittgenstein är tränare för Juliette Ramel med Gideon K.h. på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  Ny tränare

  Sedan i höstas tränar Juliette Ramel inte bara för Patrik Kittel, som är den som i många år hjälpt henne med Buriel.

  – Jag tränar Gideon för Nathalie zu Sayn-Wittgenstein sedan i september, Buriel går fortfarande för Patrik. Jag är väldigt glad för hjälpen jag får av dessa två och känner att jag har gjort allt vad jag kan för att vara redo för Paris.

  Även Malin Wahlkamp-Nilsson är nöjd med helgen, även om resultaten för henne och Zackson inte riktigt var i topp.

  -Vi har skaffat mycket erfarenhet och rutin. Visst blev det en del missar, men vi har också lärt oss mycket och jag har fått beröm för min ridning vilket gör mig jätteglad.

  Sofie Lexner Swe Inoraline W
  Sofie Lexner Swe med Inoraline W på CHIO Aachen 2024 Foto: Kim C Lundin

  Shettistempererad ”Nora”

  Sofie Lexner låg i toppen ett bra tag efter en oerhört fin och jämn ritt med Inoraline W, till vardags kallad ”Nora”.

  – Hon var fantastisk i dag, jag har aldrig tävlat henne tre dagar i rad och det var hennes livs första kür. Jag trodde faktiskt aldrig vi skulle ta oss till finalen i dag så just nu är jag faktiskt lite mållös, hon har bara gått bättre och bättre för varje dag här i Aachen. Nora är en otroligt talangfull häst med ett självförtroende som gör att hon aldrig blir spänd eller rädd, berättar Sofie Lexner som gjort en hel del anpassningar för det energiska stoet hemma på Christinelund.

  – Hon går tillsammans med en shettis i hagen och vi aktiverar henne också med många promenader. Nora är som ett popcorn, men går att rida överallt, både på fälten och galoppbanan men man får hålla i sig för hon är väldigt pigg, säger Sofie Lexner.

  Kcl53451.jpg
  Sofie Lexner  SWE med Inoraline W på CHIO Aachen 2024. Foto: Kim C Lundin

  OS-biljetten hägrar

  OS i Paris har varit ett mål för ekipaget sedan i fjol. Lexner kommer dock sova gott inför morgondagens besked och hon gläds åt att Christinelund, även om Inoraline inte blir uttagen detta spel, faktiskt har en av ”sina” hästar med i startfältet.

  -Jag kommer sova mycket gott i natt. Jag vet att även om vi inte når ända fram har vi i alla fall varit med och kämpat för det. Och att Fame är uttagen med Carl Hester känns fantastiskt. Jag är så stolt och glad att Carl rider honom, det är en häst som har samma kvaliteter som Inoraline W.

  Ridsport rapporterar omgående på sajt och sociala medier när vi får ett besked om den svenska laguppställningen under måndagen.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden