Sport
15 februari 2019 10:55
Ridsportplus

Så landade GCT på Stockholms Stadion

StortävlingDet började med jakten på ett nytt stort evenemang som skulle äga rum i Båstad. Det landade i att Stockholm blir en av anhalterna för crème de la crème inom internationell ridsport – Global Champions Tour.

Så landade GCT på Stockholms Stadion
Stockholms Stadion står värd för GCT i sommar. Foto: Alex Ljungdahl/Stockholms Stad

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vecka 24 är det dags för en hästvecka av stora mått i Stockholm, med nordisk premiär för GCT: Longines Global Champions Tour. En tävling där arrangörerna vet att världens bästa ryttare kommer innan inbjudningarna ens har gått ut, men också en tävling som ställer stora krav på arrangörerna att ordna ett evenemang i toppklass.

Vägen dit har knappast varit spikrak.
− Arbetet började våren 2016, när ägargruppen bakom Norrvikens trädgårdar i Båstad ville ha ett prestigefyllt och årligen återkommande evenemang med hästanknytning, berättar Johan Pagerup, vd för Longines Global Champions Tour Stockholm.

Blickarna riktades ganska snabbt mot Jan Tops stortävling med stjärnglans och generösa prispengar, och det svenska evenemangsbolaget lyckades boka in ett möte på 15 minuter med Jan Tops. Ett möte som drog ut ordentligt på tiden.

Men det slutade med att det fanns en överenskommelse.
− Sedan handlade det om att börja arbeta med de ekonomiska frågorna, liksom med produktionen och sponsringen, och där kom jag in i bilden, säger Johan Pagerup, som tidigare var knuten till Got Event och bland annat arbetat i många år med Gothenburg Horse Show.

Gct-montage
Stockholms Stadion blir platsen för Nordens första GCT. Janika Sprunger och Bacardi VDL (som nu går skilda vägar) kom tvåa i finalen i Doha 2017. FOTOMONTAGE: STEFANO GRASSO/LGCT– ALEX LJUNGDAHL/STOCKHOLMS STAD

− Vi gjorde en förstudie och kom fram till att vi skulle klara av evenemanget. Men så ändrades de fysiska förutsättningarna vid Norrviken, och våra blickar riktades mot Stockholm i stället.

Det fanns olika idéer om platser för evenemanget. Framför Stockholms slott kanske? Eller i Galärparken på Djurgården? Valet föll på Stockholms Stadion, platsen för OS 1912, Ryttar-OS 1956 och Ryttar-VM 1990.

Kikade på Sverige

Redan innan det svenska evenemangsbolaget tog kontakt med GCT hade arrangörerna där sneglat på Sverige.
− De var medvetna om det stora hästintresset i Sverige, och att ridsport är en folksport. De är enormt glada över att Stockholm har blivit en av anhalterna i touren, säger Johan Pagerup.

Samtidigt finns det en kravlista att följa, men där har GCT-ledningen och de svenska arrangörerna haft samma bild av hur arrangemanget ska utformas.
− Vi arbetar med begreppet folkligt exklusivt. Vi vill särskilt lyfta ungdomarna, därför blir det särskilda U25-klasser i både hoppning och dressyr i samarrangemang med Lövsta. Vi gör det tillgängligt med en mässa inne på Stadion och dessutom med en warm up som sker inför publik.

Det exklusiva är ekipagen och de stora prispengarna. Exakt vilka summor som delas ut, eller vilka som är de största sponsorerna, vill arrangörerna ännu inte gå ut med.
− Men det är en oerhörd fördel att veta redan nu att vi kommer att ha världens bästa hästar och ryttare i startfältet, säger Johan Pagerup.

Fakta

Nordens första GCT

Under fem år blir Stockholm en av anhalterna i Longines Global Champions Tour, GCT, där världens främsta hoppryttare tävlar både individuellt och i lag.

Staben
Än så länge är det en liten stab på fem personer som arbetar med evenemanget, under ledning av vd Johan Pagerup. Efter hand fylls det på med fler. Det kommer också att behövas 250 frivilliga funktionärer.

Tidpunkten
Datum: 13-16 juni 2019.

Det var de svenska arrangörerna som önskade att få ha tävlingarna i juni, när skolorna har slutat men före midsommar och semestrar. Statistiskt sett är det bra väder då.

Global Champions Tour, GCT
Under 2018 genomfördes 18 deltävlingar i touren, där toppryttare tävlar om höga prispengar. Tävlingarna arrangeras i storstäder och innehåller även lägre hoppklasser för nationella ryttare. Under 2019 har tävlingen utökats till 20 tävlingsplatser, bland annat New York City.

Prispengarna under ett meeting uppgår till minst 900 000 euro.

Touren startade utan godkännande av det internationella ridsportförbundet FEI, men i slutet av 2016 tecknade FEI och GCT ett samarbetsavtal, vilket bland annat innebär att tävlingarna i touren ger rankningspoäng.

Global Champions League, GCL
En lagtävling som startade 2016 och innebär att ryttare rider i lag som bildas över nationsgränserna. Anmälningsavgiften för lag har tidigare legat på två miljoner euro per säsong, pengar som ska betalas av ryttarna själva eller av deras sponsorer.

Årets lag presenteras inom kort. Under varje GCT-tävling avgörs en omgång i Global Champions League.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 2/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden