Sverige
3 juni 2020 17:46
Ridsportplus

Så säger ridsportprofiler om satsningen på Flyinge

FramtidssatningFlera etablerade personer inom ridsporten ser stora fördelar med satsningen på Flyinge. ”Med en sådan här anläggning ges förutsättningar att ta hem internationella starter”, säger Peder Fredricson.

Så säger ridsportprofiler om satsningen på Flyinge
Peder och Jens Fredricson ser båda fram mot den nya anläggningen på Flyinge. Montage, Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under 15 års tid, mellan 1983 och 1998, var Ingvar Fredricson chef för Flyinge,
− Under de åren hade jag visionen att skapa förutsättningar för ridsportens olika grenar att utvecklas på alla nivåer. Det tillkom flera inomhusarenor men det saknades förutsättningar för träning och tävling utomhus på hög nivå.

Equestrian Sport
Ingvar Fredricson tog emot SvRF:s hedersplakett i guld i fjol. Foto: Roland Thunholm

− För mig har det alltid varit en dröm att se Flyinge som ett internationellt centrum, och nu i samband med coronakrisen är det än viktigare att Sverige har ett heltäckande system med tävlingar på alla nivåer, när vi inte kan resa runt i Europa för att tävla.

190727_hickstead_lizgregg_pederzacramento
Peder Fredricson och Zacramento. Foto: FEI/Liz Gregg

Även Peder Fredricson ser förutsättningar att ta hem tävlingsstarter genom det nya området.
− Det ser helt fantastiskt ut, och vi är superglada över att den här anläggningen byggs. För att vårt land ska fortsätta utvecklas inom ridsporten krävs det satsningar, och om en fin anläggning skapas hoppas jag att vi kan använda banorna där för att träna och tävla våra hästar.

Os 2016, Dag 1, Ridsport, Fälttävlan Dressyr
Jan Jönsson var terrängcoach för svenskarna vid OS 2016. Foto: Roland Thnuholm

Jan Jönsson, som gjort det mesta inom fälttävlan och fram tills nyligen var adjungerad professor i ridkonst vid SLU, är en av dem som bidragit med expertkunskap i projektet.
− När banorna väl är byggda kommer det här att bli en jättefin tränings- och tävlingsanläggning. Min uppfattning är att det går att göra något väldigt bra som kan användas både i utbildningarna, vid träningar och vid tävlingar.
− Det behövs verkligen fler träningsbanor för terrängträning, flera ställen att åka till med hinder på olika nivåer, och finns det fler banor ökar också intresset för fälttävlan. Sedan krävs det förstår bra underlag på banorna, med fibersand för den tidiga träningen och sedan gräsbanor, säger Jan Jönsson.

Kerstin André är dressyrtränare och lärare på Flyinge.
− Det är väldigt roligt för Flyinge om det här kan bli en satsning mot framtiden. Det är en internationell tävlingsplats av modernt snitt som färdigställs, och jag kan inte se att det finns något liknande i Sverige.
− Det här kan bli en anläggning som kan locka utländska ekipage, och det vore roligt att ha en utomhustävling till i Sverige, vid sidan av Falsterbo, som ligger för nära Aachen i tid och därför har svårt att få de bästa dressyrekipagen.
− Sedan är det aldrig enkelt med byggen av den här kalibern, och jag kan förstå att lokalbefolkningen har reagerat på transporterna till området. Men jag hoppas att vi kan komma över motsättningarna, för allas skull.
− Vi behöver entreprenörer som är modiga och vågar satsa. Utan dem blir inte mycket gjort, säger Kerstin André.

Jens Fredricson Porträtt Fotoan Klar Mindre
Jens Fredricson, stallmästare på Flyinge. Foto: Anna Nyberg

− Jag brukar beskriva Flyinge som en fantastisk simanläggning med en barnbassäng för tävling. Vi har mycket goda förutsättningar för skola och utbildning, samt tävlingsverksamhet inomhus, men kan inte göra stora tävlingsarrangemang utomhus, och det är heller inte där vi ska ha vårt fokus.
Det säger Jens Fredricson, stallmästare på Flyinge som också har kontakt med entreprenörerna när det gäller frågor kring banor och underlag på det nya området.
− Med tanke på hur tävlingsverksamheten utvecklats behöver vi en bra tävlingsanläggning här i södra Sverige för att locka ryttare. Att sitta och åka Europa runt för att tävla känns omodernt, och att erbjuda tävlingar på hemmaplan borde vara bra ekonomiskt för många parter, så ju fortare den nya anläggningen är klar, desto bättre, säger han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden