Sverige
3 juni 2020 17:45
Ridsportplus

Mer schaktmassor behövs till omtvistad marksatsning i Flyinge

FlyingeLänsstyrelsen ifrågasatte att det skulle gå åt 200 000 ton jordmassor för att bygga en upphöjd ridväg i Flyinge. Köparna av området förklarar nu att det inte räcker – det går åt ytterligare minst 160 000 ton för att göra färdigt området. Nu kommenterar också en av markköparna processen. "Vår enda ambition är att få Flyinge att blomstra", säger Mathias Grönberg.

Mer schaktmassor behövs till omtvistad marksatsning i Flyinge
Så här ser situationsplanen ut för det nya området på Flyinge. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det kommer att dröja innan förändringen av markområdet på Flyinge får en ny prövning av myndigheterna. Länsstyrelsen som upphävde Lunds kommuns tillstånd kan inte säga hur lång tid processen tar, och något nytt beslut i kommunens miljönämnd kan inte heller väntas i närtid.

− Det behövs ett nytt beslut för att anläggningen ska bli legaliserad, men jag kan inte säga om det kommer upp i miljönämnden före eller efter sommaren, säger Stefan Andersson på kommunens miljöförvaltning.

Tillståndet upphävdes

Det var i april som länsstyrelsen i Skåne upphävde tillståndet för anläggningsarbeten som miljönämnden i Lund hade gett, och samtidigt stoppade tillförseln av mer avfallsmassor till området. Avfallsmassor är detsamma som exempelvis schaktmassor från andra byggen, till skillnad från jungfruliga massor från bergtäkter och liknande.

Länsstyrelsen ville ha mer dokumentation om vad som var planerat för området, och både marksäljaren Flyinge och köparna av marken har nu lämnat in kartor, skisser och text om planerna för området, där det ska anläggas ridbanor, ridvall och ett grönområde med vattenhinder och andra terränghinder.

Vill tillföra mer massor

Markköparna skriver också att de nu närmar sig den tillåtna mängden, 200 000 ton, och att det inte kommer att räcka. Närmare hälften av området är ännu inte iordninggjort, och för det beräknas ytterligare 111 888 kubikmeter schaktmassor gå åt – vilket omräknat i ton handlar om minst 160 000 ton.

− Entreprenören har haft svårt att beräkna åtgången, och en förklaring till att de redan tillfört den tillåtna mängden massor kan vara den blöta hösten och vintern. Blöta massor väger mer, säger Stefan Andersson.

Bild Flyinge Fr Ansökan
Dokumentationen som skickats in består av såväl skisser som kartor och skriven text.

Alla papper på bordet

Mathias Grönberg som är markköpare tillsammans med Nedeljko Bodulica avstår från att kommentera de tekniska delarna i dokumentationen, utan hänvisar till det som står i svaret till kommun och länsstyrelse.

Mathias Grönberg Falsterbo Foto Filip Gustafsson
Mathias Grönberg Foto: Filip Gustafsson

− Vi har lämnat in allt som krävs för att ge en professionell bild av vad vi vill med området, och kompletterat den dokumentation som vi haft ända från början, säger Mathias Grönberg som i snart sju år drivit Gaspari Lodge och restaurangen Gastro Gaspari, som gränsar till det aktuella markområdet.

− Vi har i nära samarbete med Flyinge skapat en tydlig strategi och vision för hur Flyinge skall kunna bli en utomhusarena för dressyr, hoppning, fälttävlan och körning. Det känns därför tråkigt att inte alla inser hur viktig en internationell tävlingsanläggning är utan målar upp en helt felaktig bild som inte är underbyggd av fakta, säger Mathias Grönberg till Ridsport.

Det känns  tråkigt att inte alla inser hur viktig en internationell tävlingsanläggning är utan målar upp en helt felaktig bild
Mathias Grönberg

−  Många har frågat varför vi inte har varit tydligare med att informera om våra planer och visat dem våra ritningar tidigare. Men vi bjöd tidigt in till ett öppet möte där både vi och Flyinge AB hade ambitionen att informera och skapa en dialog.
− Tyvärr upplevde vi både under och efter mötet en ganska obehaglig ton som det sannolikt låg konkurrerande intressen bakom. Vi valde därför att dra oss tillbaka och fokusera på att få byggnationen färdig, fortsätter han.

Stöd från tunga namn

Mathias Grönberg säger att han nu upplever ett ökande stöd från grannar och hästmänniskor för en internationell ridsportanläggning på marken.

 

Vår enda vision är att Flyinge ska bli ett hästmecka

Mathias Grönberg

− Vi jobbar med långsiktighet och gör detta för att Flyinge ska blomstra. Vi går från strategi till handling, och vår enda vision är att Flyinge ska bli ett hästmecka för de fyra disciplinerna dressyr, hoppning, fälttävlan och sportkörning. Det är tråkigt att inte alla ser det.

Att besluten från kommun och länsstyrelse kan dröja är inget han oroas över.
− Vi har god kontroll på detta. Vår absoluta ambition är att leverera allt det som vi har planerat och lovat.

Utdragen process kring Flyingemarken

Detta har hänt i markfrågan

Februari 2018 Byggnadsnämnden i Lund ger marklov för att ändra marknivån på 15 hektar jordbruksmark på Flyinge, Smedhagen och Ettans hage, som är på väg att säljas
Juli 2018 Miljönämnden i Lund kommer med beslut om försiktighetsmått utifrån att 200 000 ton schaktmassor ska användas för att bygga en ridvall
Juli 2019 Köpekontrakt upprättas mellan Flyinge och markköparna Nedeljko Bodulica och Matthias Grönberg, som köper marken för tre miljoner kronor
Oktober 2019 Flyinge och köparna anordnar ett allmänt möte där mängden schaktmassor som tillförts området samt dess innehåll ifrågasätts
Januari 2020 Grannar till området överklagar miljönämndens beslut till länsstyrelsen i Skåne
April 2020 Länsstyrelsen i Skåne beslutar om omedelbart stopp för att tillföra mer massor till området. Länsstyrelsen upphäver samtidigt beslutet från miljönämnden i Lund och ålägger kommunen att se över mängden avfallsmassor eller schaktmassor som behövs för de godkända åtgärderna. Enligt länsstyrelsens beräkningar är 200 000 ton mycket mer än vad som borde behövas. Länsstyrelsen menar att det räcker gott och väl med 60 000 ton

Maj 2020 Markköparna och Flyinge skickar begärd dokumentation till kommunen. I dokumenten finns bland annat ett långt yttrande från Flyinge, en nygjord va-utredning gällande Flyinge, som visar ett behov av ytterligare utredning och åtgärder inom ledningssystemen, samt kartor och skisser över det framtida området. Markköparna skriver också att ytterligare material behöver tillföras för att färdigställa området. Det handlar om 111 888 m3, vilket med en densitet på 1,5 motsvarar 160 000 ton.

Expandera

Erkänner brister

Miljöförvaltningen anser sig nu ha fått in det underlag som behövs för att fatta ett nytt beslut, och i ett brev till länsstyrelsen håller förvaltningen med om att det fanns brister i det underlag som låg till grund för miljönämndens beslut 2018.
”Att bara använda schablonmässigt beräknade viktantaganden, så som skedde, är inte nog, utan det behövs också volymberäkningar och tydliga ritningsunderlag med höjder för den tänkta anläggningen”, skriver kommunen.

− Jag kan inte föregripa miljönämndens beslut, men en generell kommentar är att det är rimligt att ett pågående anläggningsarbete får slutföras, säger Stefan Andersson.

En annan process pågår kring de byggnationer som gjorts på området, utan att något bygglov sökts. Stadsbyggnadsförvaltningen i Lund gjorde en syn på området i april, och ska inom kort ta ställning till fortsättningen i den processen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden