Sverige
1 juli 2020 09:52
Ridsportplus

Ny prövning krävs av omtvistade området i Flyinge

ByggprojektMiljönämnden i Lund gjorde fel när grannarnas protester ignorerades. Och stoppet mot att tillföra ytterligare schaktmassor till området i Flyinge står kvar. Det har länsstyrelsen beslutat angående det område i Flyinge där en ny anläggning för träning och tävling planeras.

Ny prövning krävs av omtvistade området i Flyinge
Så här ser situationsplanen ut för det nya området på Flyinge. Länsstyrelsen ger nu miljönämnden i Lund bakläxa och kräver ett omtag i handläggningen av det omtvistade ärendet. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I början av 2020 tog boende i Flyinge kontakt med miljöförvaltningen i Lund, eftersom de ifrågasatte den mängd lastbilar som körde schaktmassor till området. De var också frågande till innehållet i massorna. Grannarna begärde att kommunen skulle göra en tillsyn, men den begäran avslogs, eftersom kommunen inte ansåg att grannarna var tillräckligt berörda av verksamheten.

Länsstyrelsen har nu kommit fram till att det var fel. Grannarna bor så nära att de är berörda, och det finns en rad skäl att se över kommunens beslut att tillåta att 200 000 ton avfallsmassor används för att lägga en ridvall.

Kommunen får bakläxa

Länsstyrelsen räknade tidigare i våras ut att en betydligt mindre mängd borde räcka. Visserligen hade verksamhetsutövaren Nedeljko Bodulica senare lagt till att även två ridbanor skulle anläggas, men kommunen begärde aldrig in uppgifter om hur mycket jordmassor som skulle behövas för ridbanorna.

”Det har framkommit tydliga indikationer på att det till fastigheten Flyinge 22:40 tillfördes massor i en omfattning överskridande vad som rimligen kunde behövas för den ridvall nämnden prövat i beslutet från den 12 juli 2018 och att massorna hanterades på ett sätt som inte kunde förklaras genom det i den ursprungliga anmälan förhållandevis begränsade projektet att anlägga ridvallen” skriver länsstyrelsen bland annat.

Frågan är, enligt länsstyrelsen, om det borde ha krävts ett tillstånd innan förändringen av Smedhagen och Ettans hage påbörjades, och inte bara en anmälan. Om det som skett på området kan ses som en tillståndspliktig verksamhet, kan utövarna ha begått miljöbrott och sådant ska polisanmälas, skriver länsstyrelsen.

Granskas från flera håll

I april beslutade länsstyrelsen om ett omedelbart stopp för tillförsel av nya schaktmassor till området. Sedan dess har Lunds kommun och markägaren Flyinge samt markköparna Nedeljko Bodulica och Mathias Grönberg lämnat in dokumentation som visar hur området är tänkt att utformas.

Där framgår det också att ytterligare ungefär 112 000 ton schaktmassor behövs.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att miljönämnden i Lund nu måste ta upp ärendet för ny handläggning, och att förbudet mot att tillföra nya schaktmassor till området kvarstår.

Ridsport har sökt miljöförvaltningens handläggare i ärendet men utan resultat. Sydsvenskan har i sin tur haft kontakt med Rolf Erlandsson, biträdande miljöchef i Lunds kommun, som dock inte vill kommentera länsstyrelsens beslut mer än att ärendet ska utredas igen. Huruvida mängden schaktmassor som fraktats till området har överskridit det tillåtna ska också utredas, uppger han. Först därefter kan det bli aktuellt med en polis- eller åtalsanmälan, om det är något som kommunen kommer fram till.

Byggprojektet i Flyinge granskas även av stadsbyggnadskontoret. Detta sedan grannar påtalat att fundament till något slags byggnad uppförs i området tillsammans med en lång mur och belysning.
– Våra jurister djupgranskar ärendet. I september eller oktober kommer ett beslut, säger Marcus Gunnarsson, handläggare på stadsbyggnadskontoret, till Sydsvenskan.

Ridsport har varit i kontakt med Mathias Grönberg som menar att det just nu har blivit ett moment 22.
– Tyvärr har det här blivit en lite tråkig följetong, som är beklaglig för alla. Allt kommer dock säkerligen att rätta till sig inom kort, säger han.
– Jag känner mig inte orolig, vi gör det här för ridsportens bästa och vill att Flyinge ska blomstra. Det är väl ingen som vill något annat.

Miljönämnden i Lund har sitt nästa möte 10 september.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden