FlyingeNu har mark- och miljödomstolen kommit med ett beslut om anläggningen i Flyinge som grannarna protesterar mot. Beslutet går åt motsatt håll jämfört med vad länsstyrelsen i Skåne kom fram till i februari.
Nytt beslut om omtvistade anläggningen i Flyinge
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det finns inte skäl att stoppa bygget av en anläggning med ridbanor och terrängbana i Flyinge. Det skriver mark- och miljödomstolen i sin dom angående anläggningen som varit föremål för många myndighetsbeslut de senaste åren.
Senast var det länsstyrelsen i Skåne som i februari i år förbjöd verksamheten, bland annat eftersom länsstyrelsen bedömde att ”anläggningsändamålet medför mer än ringa risk för förorening av mark, vattenområde eller grundvatten. Verksamheten kan därmed inte prövas inom ramen för ett anmälningsärende utan behöver tillståndsprövas som en B-verksamhet.”
Entreprenörerna behövde alltså börja om och söka tillstånd, i stället för att bara anmäla anläggningsarbetet, enligt länsstyrelsen.
Beslutade efter besök på platsen
Men nu har mark- och miljödomstolen kommit fram till motsatt beslut, bland annat efter att ha besökt området i slutet av juni.
Mark- och miljödomstolen ser inte verksamheten som någon större risk för förorening av mark, vattenområde eller grundvatten.
Domstolen hänvisar till de analyser som entreprenörerna gjort av jordmassornas innehåll, och som visar att de provtagna massorna har låga föroreningshalter. De protesterande grannarna till anläggningsbygget har begärt oberoende mätningar av massorna, men det tycker inte mark- och miljödomstolen är nödvändigt.
Domstolen skriver också om besöket på platsen, då de kunde se att området avvattnas till två dammar innan det går ner i den närbelägna Kävlingeån.
”Därför framstår avvattningen via våtmarksområdet och kvävedammarna som en effektiv lösning för att begränsa påverkan på Kävlingeån” skriver mark- och miljödomstolen.
Grannarna tog in utlåtanden från experter
Grannarna har i sitt överklagande tagit in två expertutlåtanden. Lars Christensson, A-tränare och internationell banbyggare fälttävlan, har i sitt utlåtande förklarat att förfaringssättet som används på anläggningen i Flyinge inte är som man gör för att skapa ridunderlag.
Man schaktar undan i stället för att fylla på, och därefter lägger man bärlager och material för dränering. Han påpekar också att det är en sak att göra en ridbana med fibersand och en helt annan att göra ett hållbart och sviktande underlag för fälttävlan som rids på gräs.
Ifrågasätter säkerheten med en ridvall
Även Svenska Ridsportförbundets förbundsläkare Margareta Rödén, som också är ordförande i SvRF:s fälttävlanskommitté, har lämnat ett expertutlåtande. Hon skriver om den upphöjda ridvallen som är byggd på anläggningen att det är en konstruktion som inte finns någon annanstans.
Från medicinsk synpunkt låter det inte säkert om man inte klart definierat att vallen är låg med en lågt sluttande sida liknande det man jobbar med inom travets ytterspår, skriver Margareta Rödén, som ifrågasätter säkerheten får både häst och ryttare med en upphöjd ridvall.
Tar inte hänsyn till lämplighetsfrågor
Mark- och miljödomstolen tar ingen hänsyn till Christenssons och Rödéns yttranden, eftersom det inte påverkar bedömningen i frågan om verksamheten utgör kvittblivning eller inte.
Anläggningens större eller mindre lämplighet för hästverksamhet påverkar inte bedömningen, skriver domstolen, som inte heller ser att det finns skäl att förbjuda verksamheten på grund av förekomsten av höga naturvärden i det aktuella området, vilket de protesterande grannarna också har hävdat.
Grannarna uppger till Ridsport att de ännu inte bestämt om de ska överklaga beslutet om schaktmassorna och hur dess innehåll påverkar området till mark- och miljööverdomstolen, någonting de valt att göra i ett annat ärende som rör projektet.
Den processen gäller huruvida Lunds kommun borde ha ingripit mot anläggningen i enlighet med plan- och bygglagen. Mark- och miljööverdomstolen har i det fallet ännu inte meddelat prövningstillstånd, någonting som krävs för att fall alls ska tas upp i domstolen.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på