VärldsarenaDet har varit några turer kring nya Flyinge Equestrian Arena. Men nu invigdes den på onsdagen med EM i sportkörning för U25, juniorer och children som premiärtävling. Huvudarenan får namnet Fredricson Arena, som en hyllning till Flyinges tidigare chef Ingvar Fredricson och sönerna Peder och Jens.
Omdebatterade Flyingearenan invigd med hyllning till Fredricson-klanen

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Flyinge Equestrian Arena invigdes på onsdagen med EM i sportkörning för U25, juniorer och children som premiärtävling.
Vid huvudbanan avtäcktes en stor sten med namnet Fredricson Arena och ett porträtt av Jens Fredricson på Flyingehingsten Phaëton, en angloarab som var hans young riderhäst och framförallt tävlades i hoppning. På bilden, som är efter ett foto från 1985, ser man dem dock i en piaff.
– Bilden är tagen här på Warren Hastingsbanan i Flyinge, så det passar ju väldigt bra, säger Jens Fredricson.

Hyllning till familjen Fredricson
Namnet Fredricson Arena är en hyllning till hela familjen. Pappa Ingvar, som var veterinär och chef för Flyinge i 15 år och som har haft en enorm betydelse för hästnäringen och ridsporten i Sverige, inte minst genom sin forskning inom biomekanik. Peder, som nu i år återigen representerar Sverige på OS i Paris – och som fanbärare – 32 år efter att han gjorde sitt första OS i Barcelona 1992. Och Jens, mångårig stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge, även han OS-ryttare och VM-guldmedaljör i laghoppning från 2022.
Jens har också haft ett stort engagemang i byggprojektet ända sedan det första spadtaget.
– Jag som sportansvarig har ju sett att vi inte har någon utebana som håller måttet och vi måste skapa förutsättningar för att tävla med internationell standard.

– Rent klimatmässigt och ekonomiskt är det viktigt att vi kan börja tävla på hemmaplan i april. Att man slipper åka till Spanien och Italien. Långsiktigt kan man se att klimatförändringarna driver oss i den riktningen.
Jens hoppas att anläggningen ska bidra till att man till och med får tävlande som reser norrut.
– Det kan förhoppningsvis bli så att man åker till Norden för att tävla istället för att alla åker söderut.
– Det finns inga begränsningar för vad som går att göra på den här anläggningen.
1983 red vi NM här på Flyinge med gyttja upp till knäna. Man hade inte hoppat 90 centimeter på den banan idag.
Högre krav idag
Förväntningarna på underlag och anläggningar är idag högre än någonsin.
– 1983 red vi NM här på Flyinge med gyttja upp till knäna. Man hade inte hoppat 90 centimeter på den banan idag. Sporten utvecklas och då måste vi hänga med. Om vi skulle bygga en simhall för nästa generations simmare skulle vi inte bara bygga barnbassänger.
– Men nu är det världsklass på allting här, banor, logistik, framridning. Anläggningen är redo för mästeskap i en framtid, men det är viktigt att vi får bygga i lugn och ro så att man kan hålla kvalitet. Nu när även nya banan på Strömsholm är klar har vi två banor i världsklass på riksanläggningarna.
– Och pappa (Ingvar) är glad, han tycker om när det händer saker. När han byggde stora ridhuset här på Flyinge satt Peder, Peter Eriksson, Maria Gretzer, Rolf-Göran Bengtsson och jag och red där. Jag hoppas att det här ska bli likadant för nästa generation, säger Jens Fredricson.
Bygget av arenan har kantats av överklaganden och konflikter med boende i området, vilket Ridsport tidigare har rapporterat om.
Men nu är arenan alltså invigd och ytterligare en stor fibersandbana håller på att anläggas. Tävlingsverksamheten kommer att ske i nära samverkan mellan Flyinge Hästsportklubb, Skånska Körsällskapet, Flyinge AB och ägarna under det gemensamma namnet Flyinge Equestrian Arena.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på