Sverige
22 april 2020 15:34
Ridsportplus

Efter protester i Flyinge – länsstyrelsen stoppar schaktmassor

Konfliktbygge/uppdateratLänsstyrelsen vill förhindra att ett område invid Flyinge används för att tömma stora mängder avfallsmassor, och har nu stoppat alla transporter av avfallsmassor till platsen, samtidigt som Lunds kommun får bakläxa på hur ärendet hanterats. "Ingen kan se hur man kan bygga ridbanor i världsklass genom att dumpa avfallsmassor", säger Pernilla Linder Velander, en av de boende i Flyinge som protesterat.

Efter protester i Flyinge – länsstyrelsen stoppar schaktmassor
Det är tills vidare stopp för införsel av mer avfallsmassor, men markarbetet på området får fortsätta. Foto: Lars Brundin/Sydsvenskan

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Marken det handlar om kallas Smedhagen och Ettans hage och ligger bakom elevbostäderna och Gastro Gaspari på Flyinge. Marken ägs än så länge av riksanläggningen Flyinge, eftersom avstyckningsprocessen i samband med försäljningen har dragit ut på tiden.
    − Det är fortfarande vår mark, men vi har ett avtal som tydligt säger att allt som görs med marken sker på köparnas ansvar, säger Flyinges och Strömsholms vd Christina Rosell till Ridsport.

    Storslagna planer

    Köpare är dels Nedeljko Bodulica som köper merparten, dels Mathias Grönberg. Köparnas planer är att anlägga två ridbanor och en bana som kan användas för fälttävlan, allt omgärdat av en två kilometer lång och 2,5 meter hög vall med en ridslinga på krönet.

    Under ett års tid har boende i Flyinge reagerat på den stora mängden lastbilar med fyllnadsmassor som rullat genom byn och in på området, upp till 30 lastbilar om dagen enligt de boende. Grannarna har överklagat Lunds kommuns beslut att tillåta införsel av så stora mängder fyllnadsmassor, och nu har länsstyrelsen gett dem rätt, vilket Sydsvenskan var först med att berätta.

    Synar beräkningarna

    Att en länsstyrelse fattar ett beslut som ska gälla med omedelbar verkan hör inte till vanligheterna, enligt Emanuel Beyer, länsassessor på länsstyrelsen i Skåne, en av dem som handlagt ärendet.

    Beslutet är ett sätt att förhindra att ytterligare mängd av det som länsstyrelsen benämner avfallsmassor tillförs området, medan arbeten med redan befintliga massor är tillåtet.
    Detta beslut är i sin tur ett delbeslut i det ena av två olika ärenden som gäller området i Flyinge.

    Vill se bättre utredning

    I det andra ärendet har länsstyrelsen beslutat upphäva Lunds kommuns klartecken för anläggande av en vall och ridbanor i området.

    Länsstyrelsen tycker inte att kommunen har utrett frågan ordentligt, och ifrågasätter dessutom uträkningar av mängden avfallsmassor som behövs för vallen.

    ”Endast den mängd avfall som behövs för konstruktionens funktion, till exempel bärförmåga, hållbarhet och utjämning bör omfattas av begreppet återvinning” skriver länsstyrelsen och förklarar senare att ”om en anläggning utformas så att onödigt mycket avfall används och avfallet inte fyller någon funktion kan det vara fråga om bortskaffande av avfall, vilket är en tillståndspliktig verksamhet”.

    Enligt kommunens beslut skulle 200 000 ton gå åt till vallen, och länsstyrelsen skriver i sitt beslut att det kommer att krävas betydligt mindre mängd, nämligen 60 000 ton.

    200422 Person Framför Jordvall Flyinge Foto Privat
    Jordvallen ska enligt ansökan vara upp till 2,5 meter hög, men uppmättes i början av april till 5,48 meter på det avbildade stället. Foto: Privat

    Nu måste Lunds kommun gå igenom ärendet och fatta ett nytt beslut.
    − Vi har fått kritik från länsstyrelsen angående våra beräkningar, och jag kan tillstå att vi inte har haft tillräckligt bra beräkningar, säger Stefan Andersson, miljöinspektör och förvaltningssamordnare på kommunens miljöförvaltning.

    Innehållet ifrågasatt

    De boende runt området har också ifrågasatt innehållet i massorna. I brev till kommunen beskriver de hur chaufförer har vittnat om att ingen kontroll eller vägning har förekommit när de kommit till området.
    − Det är entreprenören som har egenkontroll, men jag och en kollega satt en hel eftermiddag och gick igenom alla dokument och analysprotokoll. Prover har tagits, och vi såg i princip inte något prov som översteg tillåtna nivåer, säger Stefan Andersson.

    Pernilla-velander1-141126-rt
    Pernilla Linder Velander Foto: Roland Thunholm

    Men Pernilla Linder Velander, en av de boende i området som står bakom överklagandet, är tveksam till att allt kommit fram i den granskningen.
    − De har gått igenom det underlag verksamhetsutövaren har redovisat, kommenterar hon.

    Tveksam till resultatet

    Området är tänkt att användas för att kunna arrangera tävlingar i världsklass, däribland fälttävlan på internationell nivå.

    − Vi önskar verkligen att det ska bli något bra, men i och runt Flyinge finns mycket kompetens och erfarenhet av vad som krävs för att anlägga terrängbanor och skapa bra ridunderlag, och ingen kan se hur man kan bygga ridbanor i världsklass genom att dumpa avfallsmassor, säger Pernilla Linder Velander.

    − Det som sker här är inte ens i närheten av att nå det målet. Vi ser det som en miljöförstöring, och det i ett område med skyddsvärd natur intill den kulturhistoriskt skyddade Flyinge kungsgård, säger hon.

    Ridsport har varit i kontakt med Mathias Grönberg, en av markköparna, som avböjt att kommentera.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden