Sverige
12 maj 12:49
Ridsportplus

Murar utan bygglov på Flyinge blir dyr affär

Nya anläggningenEfter en lång diskussion beslutade byggnadsnämnden i Lund att ta ut en sanktionsavgift för murarna som saknar bygglov på den nya anläggningen i Flyinge. Men avgiften sänks jämfört med tjänstemännens förslag.

Murar utan bygglov på Flyinge blir dyr affär
Enligt byggnadsnämnden finns 1,2 kilometer murar som är bygglovspliktiga. Foto: Sara Johari

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det handlar om totalt 1,2 kilometer murar över 50 centimeter som byggts på den nya anläggningen vid Flyinge. Murarna började byggas utan att det fanns ett bygglov, och när tjänstepersoner från stadsbyggnadskontoret besökte platsen år 2020 gjorde de bedömningen att något bygglov inte behövdes. Samma bedömning gjorde även nämnden senare.

Den bedömningen var fel, det har domar i flera högre instanser slagit fast, och därmed återkom frågan till byggnadsnämnden i Lund som efter en timslång diskussion på torsdagskvällen beslutade att entreprenörerna i NBMB Bygg och Fastigheter AB måste inkomma med en bygglovsansökan, och dessutom betala en sanktionsavgift för murarna som rests utan bygglov.

Sänkt avgift efter alla turer

Men sanktionsavgiften blir inte på 649 687 kronor som förvaltningens tjänstemän föreslagit, utan sänks till en fjärdedel, alltså 162 421 kronor.
− Vi hade en lång diskussion kring detta. Att ta ut en sanktionsavgift kan verka tufft men helt logiskt enligt vårt sätt att se. Det är en sak att vi uppskattar verksamheten som sådan, men regler måste gälla lika för alla, säger byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) till Ridsport.

Entreprenörerna har haft gott om tid att söka bygglov

Björn Abelson

Att nämnden beslutade om en rejäl sänkning av sanktionsavgiften motiveras med alla olika bedömningar som har skett under ärendets gång. Skälet till att det ändå blir en avgift är att bygget av murar har fortsatt även efter att domar har slagit fast att bygglov krävdes, enligt nämndbeslutet.

− Vi var för snälla i byggnadsnämnden 2020, men å andra sidan kunde entreprenörerna ha sökt bygglov redan innan de började bygga murarna. De har också haft gott om tid på sig att göra rätt och söka bygglov, efter den avgörande domen i Mark- och miljööverdomstolen i september. Hade de gjort det, hade vi inte behövt fatta beslut om en sanktionsavgift, säger Björn Abelson.

Tännker överklaga sanktionsavgifter

Mathias Grönberg, en av entreprenörerna, säger till Ridsport att de kommer att överklaga beslutet om sanktionsavgift.
− Vi tänker inte klä skott för att kommunen gjort misstag, säger Mathias Grönberg, som inte heller har någon förståelse för Björn Abelsons åsikt att de borde ha sökt bygglov tidigare.
− Domen i Mark- och miljööverdomstolen har gällt kommunens handläggning, och vi har självklart inte fortsatt bygga murar efter det beslutet, men det är först nu som byggnadsnämnden förelägger oss att söka bygglov.

− Vi kommer att söka bygglov. Vi har gjort allt rätt i det här.

Det senaste som hänt på anläggningen är att sten har plockats bort från den blivande terrängbanan och att gräsisådd har gjorts där, så att banan kan tas i bruk nästa sommar.
− Tanken var att vi skulle anlägga ridbanorna nu i sommar, men nu har vi fått lägga allt fokus på murarna, så i sensommar eller i höst hoppas vi kunna anlägga ridbanorna, säger Mathias Grönberg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden