Prylspaning
4 september 2019 13:27

Sadel i kork – en av vinnarna på årets Spoga-mässa

Nya prylarEn helt ny typ av säkerhetshake för grimma och grimskaft och en sadel tillverkad i kork. Där har ni vinnarna i årets tävling för nya uppfinningar och miljövänliga produkter på fackmässan Spoga.

Sadel i kork – en av vinnarna på årets Spoga-mässa
Sadeln i miljövänlig kork föll juryn i smaken. Foto: Koelnmesse/Andreas Hagedo

Den stora ridsportmässan Spoga i Köln visar varje år upp nyheter för fackfolket – återförsäljare, agenter, producenter och andra i branschen träffas, kollar in trenderna och lägger beställningar på produkter för kommande säsong.

Panikhake sopade banan

Mässarrangören utlyser också en tävling för bästa innovation – denna har funnits i 19 år nu. Totalt 38 bidrag skickades in till årets tävling och 17 nominerades till en jurybedömd final under mässdagarna – tolv innovationer och fem miljövänliga produkter.

Bland innovationerna fanns allt från en betesreducerare i mjuk plast till en longeringsgjord med en kula som trycker på hästens mage när man drar i longerlinan.

Till vinnare utsågs en helt ny variant av säkerhetskoppling (panikhake) mellan grimma och grimskaft, kallad Goleygo closure system från företaget Albert Kerbl. En liten metalldel skruvas fast på grimman och där ansluts grimskaftet mycket snabbt och lätt med hjälp av en plastdetalj som innehåller en magnet.

Det går lika snabbt att släppa hästen genom att dra plastdetaljen rakt ner. Kopplingen funkar bra även under tryck, när hästen drar i grimskaftet.

Horseh_19_009_022
Den nya panikhaken som vann första pris bland uppfinningarna. Foto: Koelnmesse/Andreas Hagedo

Andrapriset gick till en värmejacka från HKM Sports Equipment. En till synes vanlig täckjacka, men som innehåller batteri och värmeelement i ryggen och därmed håller bäraren varm i flera timmar.

Horseh_19_009_024
Täckjackan med inbyggda värmeelement kom tvåa. Foto: Koelnmesse/Andreas Hagedo

Hett med sadel i kork

Samma firma hade även ett vintertäcke med en smart detalj – på insidan finns en ficka för en termometer (utformad som ett tunt plastband med temperaturskala). Den gör att man enkelt kan kontrollera om hästen har det för kallt eller varmt under täcket.

I tävlingen om hållbarhetspriset toppade två produkter i kork – ett nytt material som kommer stort i jakten på mer miljövänlig produktion, inte bara inom ridsporten.

Vinnare blev en sadel kallad GT Concept, i traditionell modell men mycket lätt och med spännande utseende. För att få fram materialet skivas korken mycket tunt och klistras på ett bomullsunderlag. Ett lovande material, men hur hållbart det är återstår att se, menade juryn.

Andrapristagaren var en känga och chaps i kork från Freejump. De är hundra procent veganska och korkmaterialet är återvinningsbart, men produkten innehåller en viss del plast, som juryn önskade skulle reduceras ytterligare.

Horseh_19_009_021
Andrapriset bland de miljövänliga produkterna gick till känga och chaps i kork. Foto: Koelnmesse/Andreas Hagedo
Horseh_19_009_016
Prisutdelning i Spoga Award med representanter från mässan och fem glada pristagare. Foto: Koelnmesse/Andreas Hagedo

Mer om nyheter på Spogamässan kommer i nästa nummer av Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden