Dressyr
6 september 2020 20:55

Guld till Sällskapet Segersta Sportryttare i lag-SM

Lag-SM"Vi startar bara om vi vet att vi vinner", skämtar Maria Westerberg, lagledare för årets svenska mästare i dressyr. Sällskapet Segersta Sportryttare höll den svenska fanan högst hela vägen genom kvalen och ända in i mål med sitt sammansvetsade gäng av toppryttare.

Guld till Sällskapet Segersta Sportryttare i lag-SM
Vinnarna i lag-SM förutom Jeanna Högberg som skyndade iväg till Danmark. Foto: Roland Thunholm

Maria Westerberg är lagledare för årets svenska mästare i lagdressyr, Sällskapet Segersta Sportryttare från Bålsta norr om Stockholm.
– Vi är ett så sammansvetsat gäng. Alla hjälper alla. Det är guldreceptet, säger hon belåtet.

I hennes lag red Märit Olofsson Nääs med Quintana, Mads Hendeliowitz med Milwaukee och Evelina Söderström med 22-årige Weihenstephaner.
– Först tänkte jag skicka hem honom till stallet. Han kan trots sin rutin fortfarande inte uppföra sig vid prisutdelningarna. Det är så många gånger han varit lös under en prisutdelning, säger Evelina.

Men så ändrade hon sig och ”Weijne” fick vara med och ta emot medalj – i koppel. Lagets utropstecken Jeanna Högberg, numera med adress stall Helgstrand i Danmark hade bråttom.
– Jag har själv redan flyttat till Danmark. Men nu går mitt flyttlass från Sverige och jag måste hinna ner och ta emot familjen, sa Jeanna innan hon kastade sig i bilen.

Hon är ju mamma till tvillingar som säkert vill träffa sin mamma. Jeanna red Christina Olssons uppfödning Astoria, som Christina fortfarande äger. Den talangfulla hästen som varit sjua i unghäst-VM är efter Sir Donnerhall II-Quaterback. Och hästen får följa med till Danmark.

För Jeanna och Astoria vimlade det av höga betyg. Bland annat tior och nior. Poängen blev i särklass i finalen på 77,598 procent.

”Alla ställer upp”

Lagledaren Maria kallade in sonen Filip som reserv för Jeanna som inte hann vara kvar vid prisutdelningen.
– Vi är ett så sammansvetsat gäng. När det gäller ett SM ställer alla upp. Och vi startar bara om vi vet att vi vinner, skämtar Maria.
– Så det är bara att ringa in stjärnorna. Och Filip är stolt över att gå in och hämta medalj åt Jeanna.

Maria såg sin arbetsuppgift som ett rent nöje och njöt under hela finalen. Segersta höll ju högsta klass. Silvermedaljen gick till Hogsta Dressyrryttare under ledning av Louise ”Lussan” Nathhorst som tillbringat största delen av SM-tävlingarna på framridningen för att hjälpa elever.

I Hogstas lag red Maria Hill, Emelie Nyreröd, Alva Lander och Anna Österberg.
Bronset tog Ågesta Ridklubb hem med Kristian von Krusenstierna, Lina Dolk och Amanda Lindholm. Laget förlitade sig på tre ryttare där alla räknades.

Fotnot: Kvalet rids i Msv A:1 (två ryttare) och Intermédiaire I (en ryttare). Finalen rids i FEI Prix S:t Georges (en ryttare) och Intermédiaire I (två ryttare). Kvalklasserna (Msv A:1 och Intermédiaire I) ska bestå av avdelning A (lag) och B (individuellt) med obligatorisk start i båda.

Slutlig ställning i lag-SM.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden