Dressyr
3 september 2020 19:07

Fullspäckat SM på Strömsholm

SM i dressyrIdag drog SM-tävlingarna på Strömsholm igång, med ett första kval för young riders och U25, samt halva startfältet i lag-SM. Under veckan avgörs totalt fem svenska mästerskap i dressyr.

Fullspäckat SM på Strömsholm
Elin Mattsson och Beckham har tagit täten på SM i dressyr för unga ryttare - här ses de 2019, då det blev en silvermedalj. Foto: Roland Thunholm

Bland de unga ryttarna, där 33 ekipage kom till start i dagens Prix S:t Georges, dominerade Elin Mattsson – hon tog hand om de båda topplaceringarna när hon vann med rutinerade Beckham (val -02, e Bernstein-Koncerz xx, uppf Johanna Nihlgård, äg Lottie Mattsson) och var tvåa med Cognac. Willands Klara Svanberg och Bon Geste slutade trea.

I U25-klassen fanns sju ekipage i startlistan – här red Emma Jönsson hem en säker seger i Grand Prix för unga ryttare med Gerion (val -11, e Jazz-Don Primero, uppf C. J. Reemst, äg Särö Stable), före Lina Dolk/Languedoc.

Första halvan av lag-SM reds också på torsdagen, i en Medelsvår A:1. Totalt deltar 21 lag. När varje lag har ett resultat att räkna med leder Sällskapet Segersta Sportryttare på 74,4 procent, före Hogsta Dressyrryttare och Ryttarsällskapet Grums. Resterande lagryttare rider första kvalklassen i morgon fredag.

Dags för seniorerna

På fredagen gör också seniorerna sin första SM-klass, i Grand Prix. Här finns 29 ekipage anmälda, bland andra regerande mästarna Patrik Kittel och Delaunay OLD, som startar sist. Patrik Kittel jagar nu sitt sjunde SM-guld i dressyr – lyckas han med den bedriften hamnar han i fint sällskap med bland andra Louise Nathhorst, Jan Brink och Anita Johnsson som alla har sju SM-guld. Ingen är än så länge dock i närheten av att nå Ulla Håkanson, med sina tolv SM-guld.

– Det är kul att vi har fått ihop så många starter, varav flera som är utlandsbaserade. Det finns dessutom många nya, intressanta ekipage som knackar på dörren till landslaget, säger Bo Jenå, förbundskapten i dressyr, i ett pressmeddelande.

Jenå tror att några uppstickare kan vara med och fajtas om medaljerna.
– Det finns en del hästar som har gått på höga procent på de nationella tävlingarna som säkert kan blanda sig i toppstriden. Det ska bli väldigt roligt att följa ekipagen på plats.

Anita Johnsson kan ta ett åttonde guld

SM i paradressyr inleds på fredagen, med alla fem grader. Rutinerade Anita Johnsson är ute efter ett åttonde SM-guld – nu sitter hon på Dear Friend. Parafinalerna rids på lördag eftermiddag.

Ingen publik får följa tävlingarna på Strömsholm på plats. Mästerskapen webbsänds via Equisport. Ridsports team finns på plats under helgen och rapporterar till webben.

Tidsprogram finaler SM i dressyr

Lördag 5 september
12.30 SM-final young rider – FEI Kür
13.00 SM-final paradressyr Grad 1
13.10 SM-final paradressyr Grad 2
13.20 SM-final paradressyr Grad 3
14.00 SM-final paradressyr Grad 4 och 5
16.00 SM-final U25 – FEI Kür

Söndag 6 september
10.00 SM-final seniorer – Grand Prix Kür
14.00 SM-final lag-SM

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden