Avelsnyheter
14 juni 2018 15:59

Samma uppfödare drabbad dubbelt av WFFS

Dödlig sjukdom För några veckor sedan föddes ett föl hos Marie Alexandersson med den dödliga sjukdomen WFFS. Och trots att sjukdomen är ovanlig har uppfödaren nu insett att hon fick ett föl med sjukdomen redan för två år sedan.

Samma uppfödare drabbad dubbelt av WFFS
Mycket kan hända på vägen, men visst blir det även många lyckliga slut. Arkivbild: Catolia/Istock

Det är några veckor sedan som fölet e Harvy föddes hos Marie Alexandersson i Vollsjö. Det kom för tidigt, men levde.

Fölungen var ändå pigg och hade sugreflex och de fick i den lite råmjölk. Men den kunde inte ställa sig upp. Lederna var för veka. När mamman stötte till fölet fläktes huden upp och fölet skrek av smärta.

Det visade sig senare att fölet hade den ovanliga och dödliga sjukdomen Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS. Det är ett ärftligt tillstånd som har uppstått på grund av en muterad gen och kan drabba varmblodiga föl om båda föräldrarna är anlagsbärare. Ett test visade att fadern, Blädde Gårds Harvy är bärare av anlaget.

Inga kända fall
Sjukdomen är ovanlig och det finns inga kända fall i Sverige sedan tidigare, men Marie Alexandersson misstänker att hon har drabbats en gång tidigare. I efterhand har hon nu insett att ett föl som hon fick för två år sedan också hade sjukdomen.
– Det kunde inte resa sig, och så hade det alldeles för mycket hud. Man kunde liksom ta en näve hud i handen. Som en sådan där hund med för mycket hud, shar pei. Men inga sår, minns hon.

Marie Alexandersson tillkallade veterinär när fölet inte kommit upp på benen på tio timmar.
– Vi försökte ge fölet mat i flaska men det var inte så intresserat av att äta heller.

De försökte regelbundet lyfta upp fölet men det kunde inte stå. På tredje dygnet satte veterinären dropp.
– Då dog det, säger Marie Alexandersson, som sedan dess har undrat varför.

Även Bellheim positiv
Men nu har bitarna trillat på plats. Förra veckan kom Blädde Gård med besked om testresultatet för sina övriga hingstar. Ytterligare en av deras hingstar visade sig vara positiv, Bellheim. Han var far till fölet som föddes för två år sedan. Moden till det fölet är mormor till årets föl e Harvy som dog.

– Jag tror att det var hon som gav anlaget vidare till mamman till Harvy-fölet, säger Marie Alexandersson.

– Detta är inte sant, var min första tanke när jag fick veta att även Bellheim var positiv, säger hon.

Läs mer om det här fallet och diskussionen kring WFFS.

Detta är ett utdrag ur en artikel som var publicerad i pappersupplagan av Ridsport, nr 11/2018.

Fakta

Warmblood Fragile Foal Syndrome

Warmblood Fragile Foal Syndrome, WFFS, är ett dödligt, ärftligt tillstånd som kan uppstå hos varmblodiga föl.

Orsaker
WFFS är ett ärftligt tillstånd hos varmblodiga hästar: bärare av sjukdomen har då en viss genetisk defekt. Bärarna själva lider inte av sjukdomen eftersom endast en av de inblandade generna har påverkats. Om båda föräldrarna är anlagsbärare löper avkomman 25 procents risk att bli sjuk och uppvisa abnormiteter som i sig leder till döden. Det är 50 procents risk att fölet blir friskt men själv blir anlagsbärare och det finns 25 procents chans att fölet blir både friskt och inte bär anlaget.

Symptom
Drabbade föl utvecklar problem före, runt eller kort efter födseln. Dessa föl kan vara dödfödda,  för tidigt födda och/eller födda med avvikelser.

De viktigaste abnormiteterna hos drabbade föl med WFFS är hudavvikelser (som till exempel för elastisk hud som lossnar och/eller lätt brister och sår som uppstår spontant) men även onormalt veka leder i benen, framför allt kotorna, vilket gör att fölen inte kan stå. Fälen kan också ha sjukliga förändringar i munhålan.

Utsikter
WFFS kan inte behandlas. Om fölet föds levande kommer det att utveckla svåra infektioner, och lida av ökad smärta och obehag. Fölet dör ofta från dessa infektioner, eller avlivas inom 3-8 dagar från födseln av djurskyddsskäl.

Testning
Olika laboratorier kan testa hästar för att se om de bär anlaget för WFFS. Din veterinär kan informera dig mer om detta.

Källa: Animal Genetics samt Utrecht Universitet

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-