Dressyr
4 september 2022 18:06
Ridsportplus

Särö RF svenska mästare: ”Känns som en dubbel seger”

MästerskapGuldtankarna fanns med redan innan Kungsbackaklubben Särö Ryttarförening åkte till lag-SM i dressyr på Grevagården. "Det känns bra att det höll hela vägen," säger Alva Liew i mästarlaget som är extra glad över att hennes häst Latina är tillbaka efter en operation och lång konvalescens.

Särö RF svenska mästare: ”Känns som en dubbel seger”
Jeanette Ehrnrooth tillsammans med Särö Ryttarförenings guldlag vid senaste lag-SM i dressyr. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Särö Ryttarförening tog guld på lag-SM även 2017, men då med ett helt annat lag.

Nu är hon tillbaka starkare än någonsin, hon har utvecklats mycket det här året. Alva Liew om sin guldhäst Latina.

Nu var det Alexandra Wikner Andersson/Tiger G, Siri Ehrnrooth/Elverhöjs Olympia och Alva Liew/Latina som stod för guldritterna under söndagens final på Grevagården.
– Vi hade guldet som mål, men man kan ju aldrig veta. Vi ville verkligen göra vårt bästa för att ta guldet. Det höll hela vägen och det var så roligt, säger lagets Alva Liew.

Hon hade den tuffaste utmaningen genom att vara den i laget som red Intermédiaire I, ett program som hon bara har ridit en handfull gånger. Det blev 66,274 procent efter en stabil uppvisning.

Tillbaka efter ett år

Efter debuten på nivån för ett par år sedan blev det ett avbrott i tävlingskarriären för hennes Latina (SWB sto f 2006 e Laurentio-Weltissimo, uppf Buskhaga HB och Malin Holmgren, äg Kristofer Liew). Detta efter stoet opererades för mjält- och njurbandsupphängning.
– Nu är hon tillbaka starkare än någonsin, hon har utvecklats mycket det här året. Detta känns som en dubbel seger för oss och vi känner oss säkra i programmet även om vi inte har gjort det så många gånger, säger Alva Liew.

Hon beskriver sitt sto som arbetsglad med mycket motor och en vilja att vara till lags.
– Samtidigt är hon ett riktigt sto med humör som gillar att tala om vad hon tycker och tänker, säger Alva Liew om hästen hon har haft i sex år.

Ryttaren är 23 år i år och gör sitt sista YR-år med en plats i utvecklingstruppen. Satsningen på YR-tiden kom av sig något både på grund av operationen och pandemin.
– Nu satsar jag mot U25 nästa år, men det är svårt. Det blir mycket träning av piaff och bytena i varje nu, säger Alva Liew.

Jobbar på Särö Stable

Sedan tre är tillbaka bor och arbetar hon på Särö Stable utanför Kungsbacka och är både arbetskamrat och elev till Emma Jönsson där. I stallet finns också Siri Ehrnrooth.
– Det var extra kul att få ta det här guldet tillsammans, säger Alva Liew som har ett silver från lag-SM tillsammans med Mantorpsryttarna på meritlistan sedan tidigare.

Lagkamraterna Alexandra Wikner Andersson och Siri Ehrnrooth red Prix St Georges med slutresultat 70,833 respektive 69,068 procent

Grevagården bjöd på utmärkt tävlingsväder och ett bra arrangemang.

Silver och brons

Silvermedaljen gick till Gnesta Ridklubb som var nästan tre procent bakom segerlaget. IM Sportriders tog hand om bronsmedaljen medan förra årets vinnare Sällskapet Segersta Sportryttare inte lyckades hela vägen efter att ha fått ett ekipage uteslutet.

Under meetinget reds också en Grand Prix med tolv startande som vanns av Stefan Jansson/Zidney, Kungsbacka Ridklubb med 72,283 procent.

Resultat, lag-SM

Resultat, Grand Prix

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden