Distansritt
9 februari 2017 15:30

Schweiz vill se krafftag

"Det är dags för strängare åtgärder". Det uppmanar det Schweiziska förbundet i ett upprop riktat mot FEI. Det gäller den senaste tidens hästdöd och doping inom distansen i Förenade Arabemiraten.

Schweiz vill se krafftag
Det schweiziska ridsportförbundet kräver starkare åtgärder och stramare tyglar från FEI:s sida gentemot Förenade Arabermiaratens nationella förbund. Kim Lundin

Det är inte första gången det Schweiziska Ridsportförbundet tar bladet från munnen och kräver snabbare åtgärder. Vintersäsongens nio döda hästar och de sju dopingfallen har fått sex nationella förbund inklusive det svenska att höja rösten i ärendet.

Det är snart fyra år sedan Schweiz nationella förbund krävde åtgärder för att säkra hästvälfärden inom distansen då många dödsfall och dopingfall kom upp till ytan. 

Nu ber man FEI att säkerställa med kraft både före och under loppen att inga hästar utsätts för risk. Förbundet vill att FEI ska övervaka träningen av hästarna och ryttarnas hästkunskap.

I tillägg vill de att FEI ska analysera fenomenet med desensitivisering av hästarnas ben som är en trolig orsak till de dödliga olyckorna.

Detta är ett starkt uttalande från de Schweiziska förbundet och går bortom konventionell doping om än att det är en förbjuden åtgärd. Desensitivisering är att göra hästens ben mindre känsliga för smärta. Jämför det omvända som ibland förekommit inom hoppningen – att hästarnas ben temporärt görs känsligare med kemiska medel för att de ska bli än mer försiktiga.

Schweiz nationella förbund gläds åt utvecklingen där flera sammanslutningar från Frankrike, Tyskland och Storbritannien nu går samman och talar klartext om problemen.

”Det är ridsporten som helhet som är bekymrade över de här attackerna på hästnas väl och ve inom distansen och det är ytterst angeläget att drastiska åtgärder implementeras så såna här fall kan undvikas i framtiden, ” meddelar förbundet.

Uttalnden från de nationella förbunden:
Tyskland 
Danmark 
Sweden 
Storbrittanien 
Norge 
France 

Källa: Schweiz Ridsportförbund 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden