Sportnytt
1 oktober 2020 09:25

”Skönt med den stabilitet vi har inom svensk ridsport”

FörlängningDe fyra förbundskaptenerna i de olympiska ridsportgrenarna - hoppning, dressyr, fälttävlan och paradressyr - har alla fått förlängt förtroende av Svenska Ridsportförbundet. De blir kvar som kaptener över OS i Paris 2024.

”Skönt med den stabilitet vi har inom svensk ridsport”
Fyra förbundskaptener som blir kvar i ytterligare fyra år. Foto: Svenska Ridsportförbundet

Henrik Ankarcrona, Bo Jenå, Fredrik Bergendorff och Agneta Aronsson har alla tackat ja till att fortsätta som förbundskaptener i ytterligare fyra år.

– De här fyra står för ett modernt ledarskap och det är väldigt roligt att kunna fortsätta jobba långsiktigt tillsammans i de olympiska grenarna. Det känns otroligt skönt med den stabilitet vi har inom svensk ridsport, säger Andrea Barth, sportchef för Svenska Ridsportförbundet, i ett pressmeddelande.

Rutinerad kvartett

Hoppningens Henrik Ankarcrona började som förbundskapten efter OS i Rio 2016. Därefter har det blivit dubbla EM-medaljer 2017, VM-medalj 2018 och flera segrar i nationshoppningar.
– Det har varit en otrolig resa och jag ser verkligen fram emot att jobba vidare med hela teamet. Det finns en så positiv framåtanda och vi har ryttare och hästar i världsklass. Vi vill givetvis rida vidare på den här framgångsvågen, men samtidigt bygga för framtida segrar. Jag är säker på att det är väldigt spännande år som väntar, inte minst med två OS, säger han.

Bo Jenå har gjort två OS, tre VM och sex EM under sina tolv år som dressyrkapten.
– Det bästa med det här jobbet är den fantastiska kontakt man får skapa med både tränare och ryttare, inte bara i Sverige utan i hela världen. De senaste åren har vi byggt upp ett väldigt bra system i Sverige som jag gärna vill fortsätta att vara en del av och följa framåt. Det har varit ett speciellt år i år, men vi är väldigt taggade på Tokyo och på att få visa vad vi går för. Nu har vi gått lite på sparlåga, men jag ser verkligen fram emot att växla upp när det närmar sig, säger Bo Jenå till Ridsportförbundet.

Många mästerskapsmedaljer

Fredrik Bergendorff har varit kapten när det svenska fälttävlanslandslaget tagit medalj vid de två senaste Europamästerskapen.
– Det är ett superteam att jobba med, inte bara ryttarna själva utan även de andra kaptenerna och förbundet själv. För mig var det självklart att fortsätta. Om man ska kunna göra något avtryck eller bevisa vad man går för så är fyra år för kort tid. Jag vill ta den här utvecklingen ett steg till och tycker att vi har en jättechans att bli riktigt bra. Ryttarna är otroligt duktiga och arbetar med mer struktur och tydliga upplägg. Det har varit ett konstigt år såklart, men å andra sidan är fälttävlansryttare vana vid off season, konstaterar Fredrik Bergendorff.

Agneta Aronsson har lett svensk paradressyr sedan 1993, men var innan dess ledare inom Ridfrämjandet sedan 1984. Hon har lett ryttarna under sex Paralympics, med flera medaljer som resultat.
– Att få följa de fantastiska insatser som både hästar och ryttare gör i den här sporten ger så otroligt mycket glädje. Oavsett medalj eller inte. Det är också väldigt fint att få ta del av den sammanhållning och gemenskap som finns internationellt och framför allt mellan oss nordiska länder.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden