Sverige
18 maj 2022 20:30
Ridsportplus

”Skulle önska att hästnäringen tar fram en krångellista”

Häst på agendanDet har precis varit hästriksdag samtidigt som valupptakten är i full gång. Extra på hugget är Centerpartiet som lanserar ett särskilt "hästmanifest".

”Skulle önska att hästnäringen tar fram en krångellista”
Centerpartiet vill bland annat förbättra tillgången till veterinärer i hela landet. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med rötterna i landsbygds- och företagarfrågor och örat mot det hästnätverk som finns i partiet föll det sig till slut naturligt att samla de hästrelaterade frågorna på ett ställe. Det är bakgrunden till det hästmanifest som Centerpartiet lanserar i dagarna. Manifestet innehåller nio politiska förslag på reformer med syfte att stärka hästnäringen och förbättra hästsportens förutsättningar.

Ett av förslagen handlar om att sänka hästföretagens kostnader och minska regelkrånglet. Bland annat genom att underlätta vid bygglovsansökningar och ta bort tvånget att alltid ha hästpasset nära hästen. Något som många säkert kan sympatisera med, men frågan är hur regelkrånglet ska åtgärdas i praktiken.

– Det finns ett ganska effektivt arbetssätt som en kollega till mig använder i arbetet med småskalig livsmedelsförädling. Det handlar om att göra en krångellista där man är väldigt konkret med vad som behövs göras. Jag skulle önska att hästnäringen presenterar en sådan krångellista, säger riksdagsledamoten Ulrika Heie (C), som sitter i miljö- och jordbruksutskottet.

– Där kan politiken på nationell och lokal nivå sedan checka av vad man kan göra för att det ska bli mindre krångligt, fortsätter Ulrika Heie.
– Vi måste bort från detaljregleringar och överlåta mer till det egna ansvaret.

Förminskande av hästnäringen

”Lös den breda hästnäringens finansiering” är en annan av den nio punkterna. Här handlar det både om att stärka hästsportens gemensamma infrastruktur, där Hästnäringens nationella stiftelse (HNS) och riksanläggningarna pekas ut som grundpelare, och näringens affärsmässiga förutsättningar.
– Det har gjorts ett antal justeringar där man skiljer mellan köp av djur och materiella varor i konsumentköplagen, men här vill vi gå vidare och reglera köp av djur i köplagen. Man kan också fundera över hur länge försäkringsreservationer ska hänga kvar – och det finns fler sådana saker som man kan titta på för att underlätta inte minst köp och försäljning av hästar, säger Ulrika Heie.

– Det kan också handla om Skatteverkets bemötande och när det går från att vara hobby till näringsverksamhet. Det är klart att Skatteverket ska vara kritiskt i sin granskning, men jag upplever att man ibland är väldigt kritisk.

Är hästnäringen eftersatt politiskt sett?
– Det beror på vad man jämför med, men som näringsfråga är den eftersatt. Jag upplever att man ser lite förminskande på hästnäringen och att det är en hobby. Samtidigt växer och utvecklas hästnäringen, men för att nå sin fulla potential krävs det att vi göra vad vi kan för att exempelvis främja svensk avel, säger Ulrika Heie.

Centerpartiets hästmanifest

  1. Sänk hästföretagens kostnader och minska regelkrånglet.
  2. Förändra beskattningen av travets vinstpengar.
  3. Undanta hästhållning från strandskyddsreglerna.
  4. Minska hästarnas bidrag till övergödningen genom frivilliga åtgärder.
  5. Lös den breda hästnäringens finansiering.
  6. Reglera köp av levande djur i köplagen.
  7. Gör sponsringen av idrott mer jämställd.
  8. Vidareutveckla den gröna rehabiliteringen i hela landet.
  9. Förbättra tillgången till veterinärer i hela landet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden