Hoppning
10 april 2022 15:03

Fuchs, Smolders och Fredricson på pallen – här hittar du liverapporteringen

VärldscupfinalenMcLain Ward ledde inför söndagens slutliga avgörande i världscupen men han satt inte säkert. Bland topp tio fanns det ett helt gäng ryttare som hade chans att avancera – en av dessa var Jens Fredricson som tog chansen och red in på bronsplatsen. Vann gjorde Martin Fuchs. Här hittar du Ridsports liverapportering från den tuffa finalen som gick över två maxade rundor.

Fuchs, Smolders och Fredricson på pallen – här hittar du liverapporteringen
Jens Fredricson och Markan Cosmopolit har slagläge i finalen. Foto: Roland Thunholm

Världscupfinalen i Leipzig blev en rysare som slutade med Martin Fuchs i topp, Harrie Smolders på silverplatsen och Jens Fredricson och Markan Cosmopolit på bronsplatsen.

– Jens rider med ett stort självförtroende, han är väldigt inne i sin bubbla, som han ska vara. Han har ett otroligt fokus och man ser verkligen hur mycket han litar på hästens kvaliteter, och vad den kan göra, sa förbundskaptenen Henrik Ankarcrona till SVT om Jens första felfria runda av två i söndagens superfinal.

Inför klassen

McLain Ward blev femma i den inledande tidshoppningen i final I med Contagious, trots ett nedslag som omvandlades till tre sekunder. Därefter tog han hem final II genom att rida snabbast och dubbelt felfritt. Med det i bagaget är amerikanen i ledning på noll fel inför söndagens slutliga finalomgång i tyska Leipzig.

Med noll fel på hinder slutade Jens Fredricson och Markan Cosmopolit som sjua i tidshoppningen. Därefter blev det lite för mycket ben, enligt Jens själv, och en liten bricka föll från muren i andra finalomgången. Många ekipage kastades om i ställningen inför söndagens final, där Jens delar niondeplatsen med unge Jack Whitaker som blev trea i final II.

Skulle någon i den övre halvan av den sammanlagda resultatlistan så långt få ett nedslag kan marginalerna snabbt ändras om till fördel för bland andra Jens Fredricson. Närmast efter McLain Ward ligger holländaren Harrie Smolders med fyra fel, därefter följer det unga brittiska stjärnskottet Harry Charles och förhandsfavoriten Martin Fuchs på fem fel.

Jens Fredricson har med sig åtta fel, enligt FEI:s omräkningskalkyl och Angelica Augustsson Zanotelli har med sig 17 fel.

Ställning inför söndagens final.

Det är de 30 bästa ekipagen från de två första finalomgångarna som är kvalificerade till söndagens avgörande final. Den slutliga finalen går över två 1,60-rundor med bedömning A, där antalet fel läggs till det tidigare resultatet. Stannar flera ryttare på samma antal fel rids en avgörande omhoppning.

Skärmavbild 2022-04-10 Kl. 14.26.55
Söndagens första finalrunda bjuder på 12 hinder med 15 språng. Foto: Skärmdump

Till dagens andra runda går de 20 bästa ryttarna efter första rundan, samt ryttare som är likaplacerade på plats 20. De som har ridit felfritt i omgång 1, men är utanför de 20 kvalade, får också starta i omgång 2. Resultatet räknas dock bara i klassen och inte i världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter tre finalomgångar har lägst antal fel.

Omvänd startordning gäller och Angelica Augustsson Zanotelli rider som nummer nio med Kalinka van de Nachtegaele. Jens Fredricson och Markan Cosmopolit går ut som nummer 22.

Klassen startar klockan 14.45.

Startlista världscupfinalen.

– Känslan är bra, banbyggaren har skruvat åt skruvarna idag, precis som det ska vara. Han har höjt ribban och ställer fler frågor, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona till SVT inför klassen.
– Men det är ingenting som känns omöjligt därinne.

Liverapportering

De första ekipagen som rider utan chans till placering visar flera av dem bättre form än de tidigare dagarna. Det som blir tydligt är att tiden kommer bli en faktor. Maxtiden är satt till 63 sekunder. Banbyggaren Frank Rothenberger ställer inte bara fler frågor, det är även stort med oxrar stora som små hus.

Alessandra Volpi blir första ryttare att sätta en nollrunda med hästen Berlinda. Den unga amerikanskan galopperar på mellan hindren och har heller inga problem med tiden.

Tysklands Christian Kukuk ligger långt bak för att vara Kukuk med sin Checker. Får se om formen kan visa sig idag. Ekipaget får ett tidigt fel när skimmelvalacken sparkar ut vågplanket, men sedan sitter hoppningen fläckfritt utan tidsfel in i mål.

Första svenska ekipaget på banan, Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele, rider en mycket väl avvägd runda. Det märks att stoet, som Angelica själv säger, blir bättre dag för dag i ett sådant här sammanhang. Med några extra galoppsprång över banan klarar de dock inte tiden utan går i mål med två tidsfel. Men en mycket fin runda av det svenska landslagsekipaget.

VDL Groep Quatro gjorde ett starkt intryck i den inledande tidshoppningen men ett betydligt mattare i andra. Idag är formen dock tillbaka och Geir Gulliksen rider i mål med två ynka tidsfel.

Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele är än så länge inom de 20 som får rida andra finalrundan med sina 19 felpoäng.

Marcus Ehning har vunnit världscupfinalen tre gånger, men efter ett hastigt hästbyte inför finalen har det inte gått Ehnings väg med skimmelstoet Calanda. Bommarna börjar trilla direkt från första hindret för det tyska ekipaget och Marcus Ehning väljer att gå ut.

Även Steve Guerdat har vunnit världscupfinalen tre gånger, men det har varit en blandad resultatgiv med Victorio Des Frotards. Idag visar Guerdat dock att han vill vara med i matchen när duon går i mål felfritt med felpoängen 13 så långt.

Irländaren Denis Lynch får startsignal med 12 felpoäng i bagaget. Cristello visar upp fina språng men banan suger lite mot slutet och hingsten får med sig två nedslag. Ekipaget rider ut med 20 felpoäng.

Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele ligger efter halva startfältet på fjärde plats med sina 19 felpoäng och är garanterat med till andra rundan.

67-årige John Whitaker blev omriden av den unge brorsonen Jack Whitaker i andra finalomgången och i dagens första runda blir det ett nedslag och ett tidsdel för den legendariske britten.

Belgaren Jos Verlooy har haft ett par nedslag på vägen fram till idag, men nu blir det en elegant felfri runda med Luciano van het Geinsteinde. Ekipaget stannar kvar på sina tio felpoäng.

Hemmaryttaren David Will ligger även han på tio felpoäng med C Vier och visst håller det hela vägen in i mål, till publikens stora glädje.

Dags för Jack Whitaker som rider Equine America Valmy de la Lande, den enda hästen som än så länge inte har varit i en bom. Som vanligt högklassig ridning. Hästen gör en glädjekick när ekipaget går i mål felfritt på hinder men med ett retligt tidsfel.

Jens Fredricson lägger upp galoppen med Markan Cosmopolit och frun Isabelle Fredricson håller andan i kiss and cry tillsammans med Henrik Ankarcrona. Det ser stabilt ut, Cosmo knackar lätt i ett hinder, kommer nära ett, men de reder ut det. De är felfria och klarar tiden – wow! Det innebär att Jens och Cosmo stannar på sina åtta felpoäng så långt och går upp i ledning, före Jack Whitaker som säkerligen grämer sig över sitt tidsfel.

Gregory Cottard startar fint med sin Bibici men plötsligt rasar ekipaget mer eller mindre genom vattenhindret. Fransmannen faller nästan av men lyckas kravla sig upp i sadeln igen. Det blir en volt och så är alla chanser borta.

Irländaren Conor Swail och Count Me In ligger före Jens Fredricson men rider ut bakom svensken efter ett nedslag.

Näste man till start är Max Kühner med Elektric Blue P som går in med sju felpoäng. De reder ut svårigheterna fint men får med sig den allra sista bommen. Ett slag i magen för österrikaren som även han ramlar ner efter Jens Fredricson som fortsatt ligger i topp. Efter honom ligger Jack Whitaker.

Omkastningarna fortsätter när hemmaryttaren Gerrit Nieberg får två nedslag med sin Ben.

Nästa unga brittiska stjärnskott, Harry Charles, är inne på banan med sin OS-häst Romeo 88 och så snyggt han gör det. Han håller nollan och stannar kvar på sina fem felpoäng, vilket innebär att Jens Fredricson tappar ledarpositionen. De unga britterna är i storform.

Efter ett mellanspel med The Sinner i andra omgången rider Martin Fuchs återigen vinnarhästen från första omgången, Chaplin. Schweizaren är målstyrd och seglar över mållinjen felfritt med sina fem felpoäng intakta. Således upp i delad ledning med Harry Charles.

Precisionsryttaren Harrie Smolders är näst sist ut och hästen Monaco visar upp fina språng. Valacken knackar dock i en bom rejält i slutet, men fixar det felfritt i mål och ekipaget går upp i ledning med fyra felpoäng.

Nu behöver McLain Ward hålla ihop det men det spricker i trekombinationen, där Contagious får med sig en bom. Det innebär att han nu delar toppositionen med Harrie Smolders med fyra fel vardera.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit ligger på femte plats och är i nuläget mindre än ett nedslag från pallen med sina åtta felpoäng inför den andra rundan.

Skärmavbild 2022-04-10 Kl. 14.28.15
Banan byggs om helt till andra rundan. Foto: Skärmdump

Just nu är det paus inför den andra rundan som startar klockan 16.35.

Ankarcrona inför andra rundan

– Jag är jättenöjd, hon hoppade helt fantastiskt hela vägen runt, säger Angelica Augustsson Zanotelli till SVT i pausen.
– Man kan jämföra det litegrann med en nationshoppning med två stora rundor, men jag har turen att min häst inte brukar bli trött, säger hon inför den andra rundan.

Henrik Ankarcrona är nöjd med Angelicas och Kalinkas insats.
– Här ser vi verkligen vilka kvaliteter hästen har, den behöver bara utvecklas lite mer för att klara maxtiden och det vet vi om, säger han till SVT.

– Det är väldigt öppet, säger Ankarcrona om den andra finalrundan.
– De här ryttarna gör inte så ofta misstag och hästarna har hoppat väldigt fint. Jag tror inte att det kommer så många misstag. Men återigen, det är en tiondels beslut och så har man ett fel. Att det blir ett tidsfel per sekund gör det extra intressant, vi får se hur maxtiden är satt i andra rundan.
– Det är skönt att vi kan se några ekipage så att vi vet vilka risker vi kan ta, avslutar Henrik Ankarcrona innan det börjar bli dags att gå banan för andra gången idag.

Det börjar närma sig start, Angelica Augustsson Zanotelli går ut som nummer fem medan Jens Fredricson rider som nummer 16. Han har fortfarande slagläge och en inte försumbar chans till pallplacering med mindre än ett nedslag från en topplacering.

Startlista och ställning inför andra rundan.

Liverapportering – andra rundan

Andra rundan är igång och Angelica Augustsson Zanotelli är inne på banan. Kalinka van de Nachtegaele visar ingen ansats till att vara trött, snarare tvärtom och duon gör en felfri sista runda i Leipzig och stannar på 19 felpoäng. Denna gången utan tidsfel.

John Whitaker rider världscupfinal nummer 22 i ordningen och Equine America Unick du Francport reder ut trekombinationen, som fått nya färger, väldigt fint. Whitaker visar upp högklassig ridning men får dessvärre två tidsfel. Felpoängen stannar på 17.

Tysklands Gerrit Nieberg matar på med sin Ben, det ser bra ut, men ekipaget för med sig sista bommen. Det innebär att John Whitaker går om.

Regerande mästaren Steve Guerdat går in med 13 felpoäng tillsammans med Victorio Des Frotards och bjuder på fin ridning och härliga språng. Dessvärre blir det ett frambensfel på en linje i slutet och duon stannar på 17 felpoäng, vilket så långt ändå innebär en ledarposition.

Conor Swail är inom två nedslag från toppen när han går ut med Count Me In för andra gången idag. Valacken ser fräsch ut och irländaren får bromsa med rösten i trekombinationen. Det blir dock två tidsfel in i mål och en felpoäng på 13, vilket gör att han tar över ledartröjan.

Max Kühner och Elektric Blue P gör en snabb och fin runda men får med sig vågplanket och går i mål med 15 felpoäng.

Det är en luftigare bana än i första rundan men frågorna är inte lättare, utan väldigt utslagsgivande tillsammans med maxtiden som får flera på fall. Efter över halva startfältet är det bara två ekipage som har klarat banan helt felfritt.

Tysklands David Will rider oerhört fokuserat med C Vier, han vill stanna kvar på tio felpoäng – och det gör han också.

Jack Whitaker rider som en kung och Equine America Valmy de la Lande hoppar som en ännu större kung och den här rundan klarar de tiden. Det är upp i ledningen för det unga brittiska ekipaget.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit går in, ryttaren är sammanbiten och hästen fokuserad – och de sätter iskallt nollan. De gör det och går upp i ledning och nu har resterande ryttare inte råd med mycket.

Harry Charles och Romeo 88 får ett nedslag, nerverna spelar honom kanske ett spratt, och stannar på samma antal felpoäng som landsmannen Jack Whitaker. Det innebär att Jens Fredricson är sämst fyra med sina åtta felpoäng.

Pressen är maxad när Martin Fuchs går ut med fyra felpoäng med Chaplin. Han pratar med hästen, och möjligen sig själv, genom rundan och går i mål felfritt till publikens jubel.

Med två superryttare kvar ligger Jens Fredricson just nu på andra plats. Harrie Smolders är näst sist ut med Monaco och nu gäller det. Det ser så sansat ut – men en bom faller!

McLain Ward går ut med en enorm press men Contagious hoppar flott till nedslaget kommer i trekombinationen – och vi har svenskt på pallen! Jens Fredricson tar bronsplatsen”

SVT Play och SVT1/SVT2 sänder direkt.
ClipMyHorse/FEI-TV sänder samtliga klasser online.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden