Världen
2 augusti 2019 07:44

Sönke Rothenberger om Cosmofallet: ”Folk gör vad de kan för att skada oss”

CosmofalletTyske dressyrryttaren Sönke Rothenberger har nu kommenterat fallet med hans tävlingshäst Cosmo gällande stämningsansökan och behandlingar. "Jag är besviken på att folk inte accepterar sanningen och gör allt vad de kan för att skada oss," säger han i en intervju med en tysk tidning.

Sönke Rothenberger om Cosmofallet: ”Folk gör vad de kan för att skada oss”
Sönke Rothenberger och Cosmo. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Det var häromdagen som Dressagenews berättade att ägarna till superstjärnan Cosmo (KWPN val f 2007 e Van Gogh-Fruhling, uppf S. Serrarens, äg Rothenberger im gestüt Erlenhof GmbH och Ralph Westhoff) har stämt en veterinärklinik för felaktig behandling av valacken.

Cosmo har testats för dopning 16 gånger under de senaste åren och testet har aldrig varit positivt. Sönke Rothenberger till St Georg.

Denna behandling ska ha sänkt dressyrhästens värde och handlar om ungefär 80 miljoner kronor – en summa som är fastställd av rätten.

Fallet har också väckt frågan huruvida Sönke Rothenberger har rapporterat behandlingarna på rätt sätt till tyska ridsportförbundet och tyska olympiska kommittén för ryttare.

Parterna har träffats och händelsen ska inte påverka uttagningen till EM, däremot har ryttaren fått intyga att han ska vara transparent med framtida behandlingar av hästen.

I en intervju med tyska St Georg kommenterar ryttaren nu fallet. Han menar bland annat att det stora antal behandlingar som har nämnts är lögn och att upphovet till det är att kliniken vill misskreditera ryttaren.
– Jag är besviken på att folk inte accepterar sanningen och gör allt vad de kan för att skada oss, säger Sönke Rothenberger till St Georg.

Mot skelettskador

Läkemedlet som det enligt stämningsansökan ska handla om är Tildren, det ges intravenöst med dropp och ska främst användas för skador som har med skelettet att göra, till exempel spatt och strålbenshälta. Detta är ett tillåtet läkemedel till häst om det används på rätt sätt men hästar får inte tävla med det i kroppen. Då klassas det som otillåten medicinering.

– Cosmo har testats för dopning 16 gånger under de senaste åren och testet har aldrig varit positivt, säger Sönke Rothenberger till St Georg.

Njurproblem

I januari 2018 behandlades Cosmo med Tildren, efter det fick hade han hög feber och prover som togs visade att det var problem med njurarna.

I debatten kring fallet har frågan också lyfts om Cosmos sparsamma tävlande har berott på skador och behandlingar, men detta förnekas av Sönke Rothenberger som menar att det handlar om att spara på hästen till mästerskap.

Stämningsansökan ska tas upp i domstol i september.

Cosmo och Sönke Rothenberger ingick i de tyska guldlagen på VM 2018, EM 2017 och OS 2016.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden