Dressyr
7 maj 2020 20:10
Ridsportplus

Specialutbildade hästar hjälper Johanna att komma tillbaka

RidsjukgymnastikDressyrryttaren Johanna Forssell skadades allvarligt i en bilolycka men drömmer fortfarande om att rida professionellt. Via sin hovslagare fick Johanna information om en gård där man jobbar med ridsjukgymnastik. Där har hon fått hjälp att börja rida igen.

Specialutbildade hästar hjälper Johanna att komma tillbaka
Hos Ulrika Stengard-Olsson är säkerheten otroligt viktig när det är dags för ridsjukgymnastik. Foto: Astrid Stengard-Olsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På Söderåsen Forsgård har Ulrika Stengard-Olsson, som är legitimerad sjukgymnast och ridsjukgymnast, arbetat med ridsjukgymnastik sedan 2000. På gården, som är tillgänglighetsanpassad, finns de bästa förutsättningarna för att kunna komma upp på hästryggen.

Här finns allehanda hjälpmedel i form av ramper, lyftar, färgkodad utrustning, sadlar och speciella tyglar. Och så klart de trygga och specialutbildade islandshästarna.
– Jag har valt att ha islandshästar, de är inte så höga så det underlättar för oss som jobbar med dem. Dessutom har de ett fantastiskt lynne, säger Ulrika.

022
Johanna får hjälp upp på hästryggen med en lyft. Foto: Astrid Stengard-Olsson
268
Johanna har gjort flera framsteg och glädjen är stor. Foto: Astrid Stengard-Olsson

Det var på en stadig fux som Johanna Forssell tog sin första ridtur efter olyckan.
– Det var oerhört starkt när Johanna satt i sadeln för första gången igen, det var jag, ridsjukgymnastbiträdet Christina och hennes mamma som var där, berättar Ulrika Stengard-Olsson.

Behövde två medhjälpare i början

Johanna har på grund av sin ryggmärgsskada inte möjligheten att sitta själv. Hon har ingen kontakt med sin bålmuskulatur och behöver hjälp att hålla sig upprätt. Till en början var det två medhjälpare som höll i henne när den trygga islandshästen bar henne framåt. Numera är det ofta bara en medhjälpare som håller i Johanna under ridturerna.
– Johanna är oerhört målinriktad och motiverad. Man ser också i hennes sits att hon har ridit tidigare, även om hon har andra förutsättningar nu, säger Christina Henrysson, ridsjukgymnastbiträde.

214
Spegeln är ett viktigt redskap för alla ryttare. Här finns en utespegel intill ridbanan. Foto: Astrid Stengard-Olsson
Johannadetalj_05
Utrustningen anpassas efter varje ryttares behov. Allt för funktion och säkerhetstänk. Foto: Astrid Stengard-Olsson

Fakta

Klassificering i paradressyr

För att kunna tävla i paradressyr från regional nivå och uppåt krävs en klassificering. Bedömningen görs av specialutbildade sjukgymnaster på uppdrag av Svenska Ridsportförbundet.

I klassificeringen mäts bland annat ledfunktion, muskelstyrka och koordination. Klassificeringen kan ta mellan en kvart till 45 minuter att genomföra.

För att få en klassificering behöver utövaren ha nedsättning i muskelstyrka, ledrörlighet eller koordination i arm, ben eller i bål med minst 15 %.

Efter klassificeringen graderas utövaren för att få veta vilken profil man tillhör och vilken klass man ska rida i.

Beroende på vilken profil ryttaren tillhör har hen också rätt till olika hjälpmedel, till exempel som att få rida med två spön, öglor i tyglarna eller att få sätta fast fötterna med gummiband i stigbyglarna.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden