Fälttävlan
11 maj 17:42
Ridsportplus

Starka terrängbesked av OS-aktuella svenskarna

InternationelltEnda dubbelnollan i den långa fyrstjärniga klassen och några få straff för tiden i den korta fyrstjärniga klassen. Frida Andersén stärkte sina OS-aktier ytterligare i lördagens terräng på observationstävlingen i tyska Marbach. "Det känns jättebra," säger ryttaren inför den avslutande hoppningen.

Starka terrängbesked av OS-aktuella svenskarna
Frida Andersen och Box Leo. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Förbundskapten Fredrik Bergendorff har fått svar på tal från flera av de OS-aktuella svenskarna under lördagens fyrstjärniga terräng i tyska Marbach – en tävling som han har aviserat som en av tre viktiga observationstävlingar för dem som vill till Paris.

  Det känns skönt att hon kunde gå tio fulla minuter. Hon fick bättre och bättre självförtroende genom hela banan.

  Frida Andersén om ”Blue”.

  Frida Andersén och Stonehavens Baby Blue (ISH sto f -14 e Bonmahon Master Blue-Carrick Diamond Lad, uppf Daniel Irish, äg Andreas Johansson) är inne på sin tredje säsong på fyrstjärnig nivå och den pågående tävlingen i Marbach är ekipagets andra långa, CCI4*L. Den första var i Boekelo, Nederländerna, i höstas under Nations Cup-finalen och slutade med att ekipaget inte genomförde tävlingen.

  I lördagens terräng i ett soligt Marbach gick dock allt som räls och av skimmelstoets små egenheter som Frida Andersén berättat om tidigare syntes ingenting. Ekipaget var det enda i den nio ekipage stora klassen som dubbelnollade i terrängen och är nu trea inför söndagens avslutade banhoppning.
  – Det kändes jättebra, hon var verkligen med mig hela vägen. I de tävlingar vi har gjort innan i år så har vi inte riktigt haft flytet med oss så jag var faktiskt lite osäker på om hon skulle få följa med hit. Men det var rätt beslut, säger Frida Andersén.

  Orkade sina minuter

  Stoet visade en fin balans och rytm genom hela banan, och var också fräsch när hon gick i mål efter den kuperade terrängen.
  – Det känns skönt att hon kunde gå tio fulla minuter. Hon fick bättre och bättre självförtroende genom hela banan. Hon kom verkligen in i rytmen och kunde hålla den, fortsätter Frida Andersén.

  52071713292_724b466609_k
  Aminda Ingulfson och Joystick var ett av de svenska ekipagen. Arkivbild. Foto: FEI/Richard Juilliart

  Aminda Ingulfson startade två hästar i den långa fyrstjärniga klassen och var stigfinnare med Hot Cup VH. Det 15-åriga SWB-stoet höll en jämn fin rytm som inte ens stördes vid det stora nedhoppet mitt i banan. Runt nio minuter in i terrängen, som hade en optimaltid på 10 minuter och 10 sekunder, mattades dock stoet av en hel del del, och det tog tvärstopp vid den stora palissaden som kom i en liten uppförsbacke när hästarna precis korsat en väg, nummer 26. Aminda Ingulfson valde att avbryta sin ritt där.

  När hon senare kom ut på samma bana med sin VM-häst, 16-årige SWB-valacken Joystick, fanns det kraft kvar i valackens markvinnande galopp hela vägen. Det blev ett lite snopet stopp även här på palissaden, men det såg enkelt ut när ryttaren styrde på en andra gång.

  Fler problem vid palissaden

  Även för Amanda Andersson och 14-åriga SWB-stoet och familjeuppfödningen Jersey blev det stopp på palissaden. Även här såg hästen ut att tappat energi på slutet och ryttaren valide att utgå.

  Individuella OS-bronsekipaget, Australiens Andrew Hoy och Vassily de Lassos, leder den långa fyrstjärniga klassen med 31 straff, Frida Andersén ligger tätt efter med 33,8 straff. 15-årige Vassily de Lassos är, precis som Joystick och Box Leo i den korta fyrstjärniga klassen efter i Sverige välkände Jaguar Mail.

  Den korta fyrstjärniga klassen, CCI4*S, hade ett betydligt större startfält med 48 ekipage. När terrängen var över stod det klart att fransmännen verkar vara stekheta inför OS på hemmaplan. Det var franskt på de fyra främsta platserna och allra överst låg Astier Nicolas tillsammans med 13-årige Babylon de Gamma med 28 straff. Den 35-årige ryttaren ingick i franska guldlaget på OS i Rio 2016 och tog även individuellt silver där. Efter det har han ständigt varit aktuell, men inte tagit några internationella mästerskapsmedaljer bortsett från ett brons på UVM.

  Louisecaspian
  Louise Romeike och Caspian. Foto: Privat

  Bästa svenska ekipage i den här klassen efter dressyr och terräng är Louise Romeike och Caspian efter en terrängrunda där skimmelvalackens mäktiga galopp kom till sin rätt och hindren såg ut som små mumsbitar för honom. Det blev dock 0,8 straff för tiden, totalt 32,5 straff och en sjätteplats inför hoppningen.

  Fin runda av Double Carat

  Amanda Andersson och Double Carat fick också till en fin terrängrunda. SWB-valacken var visserligen i en grind i mitten av banan och det blev lite skakigt, men ryttaren redde snabbt ut situationen mot de hinder som kom tätt efter i hinderkomplexet. Ekipaget gick i mål med endast 0,4 straff för tiden och ligger tolva.

  Bland de 20 bästa efter lördagens terräng finns också Frida Andersén/Box Leo, Aria Ramkali/Flanders, Sofia Sjöborg/Bryjamolga van het Marienshof Z och Amanda Staam/Corpoubet At.

  Box Leo förstavalet

  Box Leo, med både VM och EM på meritlistan och Frida Anderséns förstaval till OS, var säker över hinder men slutade med 3,6 straff för tiden – något som ryttaren tar på sig själv.
  – Jag låg bra till på tiden på början, och då lät jag honom ta det lite lugnare i backarna. Sedan sprang tiden ifrån mig lite och i en kort klass är det svårt att ta igen, säger ryttaren.

  Tävlingarna i Marbach avslutas med hästbesiktning och banhoppning i morgon, söndag.

  Förbundskaptenerna har redan lämnat in sina långa listor över OS-aktuella ekipage och det är bara ekipage som finns med på dessa listor som kan anmälas till Paris. Listorna är dock inte offentliga, till skillnad mot VM och EM.

  Fakta

  Kapten Bergendorffs väg till Paris

  Tre tävlingar har valts ut för den svenska fälttävlansryttare som vill till Paris:

  • 24–28 april. Saumur, Frankrike. 
   ”Saumur finns med för att det är en tävling där alla kan lära sig mycket. Det gäller både dem som ska till OS och de som inte kommer att åka till Paris. Det är en klassisk bana som ger mycket kunskap, en väldigt naturlig bana.”
  • 9–12 maj. Marbach, Tyskland.
   ”Marbach har vi valt för att där brukar det vara bra banor och en chans att mäta sig med de bästa tyskarna som säkert kommer att vara där. Tävlingen ligger också bra till i tiden.”
  • 12–16 juni. Luhmühlen, Tyskland.
   ”Luhmühlen ligger också bra i tid som den sista tävlingen innan OS. Det brukar alltid vara bra banor och underlag där oavsett väder.”
  Expandera

  Arrangörens hemsida
  Startlistor och resultat
  Arrangören sänder live på YouTube

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden