Sverige
31 maj 14:00
Ridsportplus

Storövningen Aurora kostade Happy Surprise livet

LågflygningarI april genomfördes den militära storövningen Aurora med bland annat lågt flygande stridsplan över delar av landet. För ungstoet Happy Surprise slutade det i tragedi. "Det är inte rimligt att det kostar liv i fredstid", säger uppfödaren Ann Hagstedt.

Storövningen Aurora kostade Happy Surprise livet
Happy Surprise lever inte längre. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Mellan den 17 april och 11 maj 2023 genomfördes den militära storövningen Aurora 23. Övningen var en av de största i Sverige på många år och bland annat övades samordnade anfall i luften. Det senare fick tragiska konsekvenser för dressyrtränaren och uppfödaren Ann Hagstedt som driver sin verksamhet på Erikslunds gård i sörmländska Västerljung.

– Jag var utomlands på semester och blev uppringd på eftermiddagen när de skulle plocka in hästarna. Grinden var trasig och hästen stod på tre ben och tankade kärlek hos sin mamma, berättar Ann Hagstedt.

Hästen på tre ben var 2-åriga stoet Happy Surprise H (SWB sto f-21 e Suarez-Prestige VDL) och Anns egen uppfödning. Mamman var hennes tidigare tävlingshäst Basilika (SWB).

”Hade hoppet uppe”

Två veterinärer kom ut, den ena med röntgen, men det gick inte att fastställa felet. Att det var något med överarmen eller bogen stod dock klart. Vid 23-tiden samma dag kom djurambulansen och körde det unga stoet till Hästkliniken i Ultuna.
– Då hade jag hoppet uppe om att det kanske kunde vara en riktigt kraftig muskelskada, men nästa dag ringde de och sa att överarmen var av, säger Ann Hagstedt.

När jag såg grinden tänkte jag att hon måste ha fått en sådan jävla panik.

Operation var ett osäkert alternativ, menade veterinären. Överarmen var inget man hade provat att operera tidigare, prognosen var okänd och det skulle vara oerhört smärtsamt. Veterinärens rekommendation var att ta bort hästen och ”Happy” fick somna in på djursjukhuset.

Grannar hade sett stridsplan

När Ann Hagstedt kom hem från semestern två dagar efter olyckan, gav hon sig genast ut i hagen för att försöka förstå vad som hade hänt.
– Hon hade alltid haft stor respekt för staketet och när jag såg grinden tänkte jag att hon måste ha fått en sådan fruktansvärd panik, berättar Ann Hagstedt.

Photo-2023-05-16-15-58-19 2
Happy Surprise med spjälkat ben hemma i stallet på Erikslunds gård. Foto: Privat
Photo-2023-05-16-15-58-20
Ann Hagstedt med sin lilla överraskning. Foto: Privat

Ljudet skallrade i huset

Hon funderade över om det kunde ha varit en helikopter som hade skrämt stoet. Men på Luftfartsverkets sida fanns det inga uppgifter om några helikopterflygningar i området den dagen. Svaret kom när hon började fråga grannarna om de visste något.
– Grannarna hade sett tre eller fyra stridsplan som flög i formation, först över deras gård och sedan hade de svängt in över Erikslund. Ljudet var så högt att det skallrade i huset. Barnen hade börjat gråta och hundarna hade blivit rädda. Åtminstone tre grannar hade sett planen som hade flugit bort och sedan vänt tillbaka igen, berättar Ann Hagstedt.

Överraskning ”på riktigt”

Hon sörjer sin älskade lilla häst, som verkligen var en ”lyckad överraskning”. Mamma Basilika kastade både före och efter att Happy föddes. Efter första kastningen ville Ann Hagstedt vara ute i god tid och åkte till veterinären tidigt på säsongen. Väl där konstaterade veterinären att Basilika inte alls gått tom, som man tidigare hade trott.

Jag kan köpa att det händer om vi har främmande makt på våra territorier, men att det sker i övningssyfte är för jävligt.

– ”Grattis! Du har just sluppit åtta månaders oro” sa veterinären, berättar Ann Hagstedt som sedan fick ta emot ett mörkt litet fuxsto.
– Hon var en ”happy surprise” på riktigt, och hon var den absolut bästa och vackraste jag någonsin har haft. Jag brukade säga att alla hästar är till salu förutom Happy.

Skillnad om det är krig

– Jag vet att det är krig och oroligt i världen, men jag tycker att lågflygningar kan övas någon annanstans. Eller gör man som i Skåne och säger till innan, så att man kan hålla hästar och andra djur inne.

– Jag kan köpa att det händer om vi har främmande makt på våra territorier, men att det sker i övningssyfte är förfärligt, säger Ann Hagstedt.

Det är bra om det blir dyrt för Försvarsmakten att hålla övningar på bekostnad av liv, även om det inte är människoliv.

Det dröjde mer än en månad efter olyckan innan hon kände sig redo att kontakta försäkringsbolaget och anmäla händelsen till Försvarsmakten. Att hästar skadas i samband med flygövningar hör inte till vanligheterna men sett till nyhetsflödet har det hänt någon gång per år de senaste åren. Försvarsmakten har också ersatt hästägare för veterinärkostnader när hästar har skadats vid överflygningar.

Vill ha förändring

Vad utfallet blir för Ann Hagstedts del har hon ingen aning om.
– Jag kan aldrig få tillbaka den här hästen. Vad jag än får kommer det att vara för lite. Men det är bra om det blir dyrt för Försvarsmakten att hålla övningar på bekostnad av liv, även om det inte är människoliv, säger hon.

– Jag förstår att man måste öva och det är klart att det hamnar i en annan dager om det är skarpt läge. Men det är för jävligt att det kostar liv i fredstid. Dessutom har det förorsakat väldigt mycket lidande både för hästen och för mig. Jag önskar att Försvarsmakten hittar ett bra sätt att kommunicera och utföra militärövningar utan att det ska kosta liv och onödigt lidande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden