Ponny
13 mars 19:02

Stuteri K2 lägger ned verksamheten: ”En ny era”

AvelKarin Levin Angergård och Kent Angergård står bakom Stuteri K2 och har bedrivit sin verksamhet med framgångsrik ridponnyavel i över 35 år. Men nu inleds ett nytt kapitel – gården ska säljas och hingstarna flyttar. 

Stuteri K2 lägger ned verksamheten: ”En ny era”
Den guldglänsande hingsten Jarno RP 145 och Emilia Berglund Bergåkra i Falsterbo år 2018. Foto: Pernilla Hägg

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Hos Stuteri K2 på Bäckholmens gård i skånska Degerberga har Karin Levin Angergård och hennes man Kent Angergård sysslat med framgångsrik ponnyavel i flera decennier. 

När Karin sålde varmblodsstoet Four Roses till Lisen och Peder Fredricson gav det möjlighet att köpa ridponnyhingsten Verona’s Bo-Gi. En hingst som sedan lade grunden till att Stuteri K2 stått som ägare till flera godkända ridponnyhingstar av internationell toppklass.


Hingstarna till Holland

Leuns Veld’s Lord, De Goede Ree’s Metall och dressyrstjärnan Jarno är namnen på några av de hingstar som flera säkert känner igen från stuteriet. Det är också dessa tre hingstar som nu kommer att lämna Sverige.


Vad händer med verksamheten nu?
– Vi har blivit lite till åren och har bestämt oss för att sälja gården. Vi orkar inte driva och sköta allt längre, men samtidigt vill jag inte släppa allt helt och hållet. Det här intresset med hästarna finns så starkt i mig, så hingstarna ska inte säljas. Däremot kommer de att flytta till vår samarbetspartner Turfhorst Stuteri i Holland, som vi jobbat länge tillsammans med och blivit goda vänner. Det finns ett stort intresse för dessa hingstar i Holland och de är mycket eftertraktade där, säger Karin.

– Jag är så glad i mina hingstar och vill fortsätta äga dem. För mig har det aldrig varit pengarna som varit det viktigaste, utan jag tycker det här är så roligt och jag är så glad för mina djur. Jag vill inte släppa dem helt.

När du ser tillbaka på åren med hästarna, vilka minnen sticker ut lite extra?
– Det finns så många, men det har varit fantastiskt med alla framgångar som Jarno haft på tävlingsbanorna. När en hingst tävlar internationellt så väcker det stor uppmärksamhet, speciellt med en hingst som Jarno. Han har vunnit alla elittävlingar som går att vinna i Sverige, tagit placeringar internationellt och gått två EM. Han har tagit fem barn upp till FEI-klasser, varav tre varit uttagna till landslaget i dressyr för ponny.

– Det har varit många som velat köpa honom, men vi har aldrig varit intresserade av att sälja. Samarbetet med ryttarfamiljerna har alltid fungerat så bra. Det har aldrig varit besvärligt så därför har vi bara velat fortsätta med det. Det har varit en fantastisk tid att få ta del av, så vi tyckte att det var värt mer än alla pengar i världen.

Jarno-trav-sida
Jarno blev bruksprovsvinnare i Holland som 3-åring. Foto: Privat
121359795_1276643549344385_1827862605668418219_n
En 10-årig Amanda Svanberg på Jarno. Foto: Anette Svanberg
Emiliabergåkrajarnobåstad
Emilia Bergåkra och Jarno vann en hel del tillsammans och hade en nära fin kontakt. Foto: Privat
Sonke-1001
14-åriga Emilia Bergåkra på godkände ridponnyhingsten Jarno RP 145 red clinic för Sönke Rothenberger i Enköping. Foto: Lina Nydahl
Dressyr
Amanda Barnestam och Jarno RP 145. Foto: Roland Thunholm
132392805_689583521746325_4928589407007539685_n
Jarno och Alice Svanberg. Foto: Anna Svanberg

Hur kommer er nya vardag se ut?
– Först ska vi sälja gården. Vi har köpt en tomt i Brösarp, norr om Kivik och där ska vi bygga ett hus. Vi har dessutom ett hus i Spanien så nu tänkte vi att vi skulle hinna vara där lite mer. Det blir en ny era i vårt liv som börjar nu.

– Metall har redan flyttat ner till Holland och det känns bra. Lord ska snart åka dit. Jarno ska verka i aveln halva säsongen på vår egen seminstation här hemma innan han åker. Alla hingstarna är jättefräscha och pigga fortfarande. De kommer att tas omhand av kunniga personer, så det känns tryggt och bra.

180319_karinlevinangergardsatsarpainternationelltblod_liselotterixon_5
De Goede Ree’s Metall vann sitt 32-dagarstest i Holland innan han importerades till Sverige. Foto: Liselotte Erixon
180319_karinlevinangergardsatsarpainternationelltblod_liselotterixon_2
Verona’s Bo-Gi hemma i hagen, där han har koll på stoflocken åt det ena hållet och de andra hingstarna åt det andra. Bo-Gi användes flitigt i aveln och gav Karin möjlighet att köpa in det avelsmaterial hon ville ha. Bilden är från år 2014. Foto: Liselotte Erixon
180319_stuterik2blevaretsuppfodare
Karin Levin Angergård blev utsedd till Årets uppfödare 2017 och tog emot pris av ASRP:s ordförande Fredrik Svahn. Privat foto

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym