Hästägartips
30 mars 2020 09:39

Styrketräning bättre än boxvila vid senskador

LäkarrådSenskador hos hästar är ett stort problem som i värsta fall kan innebära slutet på tävlingskarriären. Med det sagt kan hästvärlden dra lärdom av hur senskador hos människor behandlas. Här rekommenderas styrketräning framför vila.

Styrketräning bättre än boxvila vid senskador
Senskador är ett vanligt sökbegrepp på nätet bland hästägare. Arkivbild: Roland Thunholm

Gränsen mellan stärkande belastning av hästens senor och skadlig överbelastning är hårfin – och det gäller att se till att hästen får tillräckligt med återhämtning i intensiva träningsperioder. Annars riskerar senan att brytas ner och på sikt även ge vika för normal belastning.

Riskfaktorerna för senskador är lika för människor och hästar och handlar om saker som ålder, träningsintensitet, tidigare skador, svaghet i musklerna, underlaget och vad man har på ”fötterna”. Att noga övervaka träningsbelastningen är av yttersta vikt för både människor och hästar, säger läkaren Seth O’Neill. Det rapporterar Ridehesten från en engelsk konferens.

Seth O’Neill menar också att det finns mycket att lära av behandlingen av senskador på människor, som exempelvis inte rekommenderas att vila.
– När en häst är på väg tillbaka efter en senskada är det viktigt att fokusera på styrketräning framför boxvila.

Friska senor hänger ihop med friska och starka muskler. Därför kan styrketräningsövningar med gradvis ökad belastning under tre till sex månader samt backträning vara bra metoder för att läka senskador.

Seth O’Neill varnar dock för att ha för bråttom tillbaka till tävlingsbanan, eftersom det kan förvärra situationen och ge upphov till långvariga problem.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden