Sverige
19 juni 2020 15:10
Ridsportplus

Svårt att byta stallhyra mot tjänster

JuridikNär hyresgästerna i stallet inte har råd att betala hyran — kan de då i stället arbeta av den? Det funderar stall- och hästägare på i tider av korttidspermitteringar och varsel.

Svårt att byta stallhyra mot tjänster
Utfört arbete ska räknas som en anställning. Det betyder att stallägare kan bli skyldig att betala arbetsgivaravgift. Foto: Arnd Bronkhorst

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Många hästägare riskerar att få ansträngd ekonomi på grund av coronapandemin. En stor kostnad kan vara stallhyran – och det finns stallägare som är villiga att hjälpa till att lätta bördan för sina drabbade inackorderingar. Men lagar och regler gör det svårt för stallägare att låta sina inackorderingar arbeta av stallhyran.

  Ser man stallplatsen som en betalning för utfört arbete blir ersättningen, det vill säga stallplatsen, skattepliktig, enligt Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
  – Det innebär att om hästägaren i stället för att betala stallhyran utför arbete åt stallägaren, och som ersättning för detta arbete får stalla upp sin häst, är stallplatsen en skattepliktig förmån som ska beskattas hos hästägaren. Stallägaren, som betalar hästägaren för utfört arbete genom att upplåta en stallplats, ska betala arbetsgivaravgifter på utgiven förmån enligt vanliga regler. Förmånen ska redovisas på individnivå i en arbetsgivardeklaration, säger Pia Blank Thörnroos.

  Man kan lämna uppskov med betalning om hyresgästen har tillfälligt svag ekonomi.

  Carl Dyrendal, Ludvig & Co

  Carl Dyrendahl som arbetar med många hästföretagare på Ludvig & Co, det nya namnet på LRF Konsult, utvecklar resonemanget.
  – Som stallägare är det fritt att avtala med sina hyresgäster vad de ska betala och vilka tjänster som ingår. Om inackorderingarna betalat en kallhyra och sedan sköter sin häst själva, eller tillsammans med andra i stallet, så är det en sak.
  − Men om en hyresgäst gör saker åt de andra hyresgästerna, som stallägaren har ålagt sig att sköta — då handlar det om en anställning och arbetsgivaravgifter ska betalas.

  Carl-dyrendahl-fotoerik-alm
  Carl Dyrendahl Foto: Erik Alm

  Om både stallägare och hyresgäst är egna företagare finns det en möjlighet att de kan byta fakturor med varandra.
  – Men i många fall handlar det om att hästen är en hobbyhäst, och kostnader för en hobbyhäst kan inte redovisas inom ramen för hyresgästens företag.

  Så hur kan hästföretagare göra för att stötta sina hyresgäster och samtidigt följa regelverket?
  – Ett sätt kan vara att inte ta betalt för de delar av den dagliga skötseln som hyresgästen i dessa tider kanske har möjlighet att sköta själv, genom prissänkning från det som normalt ingår.
  – Man kan också lämna uppskov med betalning om hyresgästen har tillfälligt svag ekonomi. Men jag vill höja ett varningens finger för att som professionell företagare vara så snäll och tillmötes-gående att hästars och människors välbefinnande eller den egna verksamhetens långsiktiga hållbarhet äventyras, säger Carl Dyrendahl.

  Fakta

  Försäkringar

  Det är viktigt att se över hur försäkringarna gäller när en hyresgäst utför arbete i stallet eller på gården. Om arbetet avlönas på ena eller andra sättet kan stallägaren stå som ansvarig även om det inte finns någon formell anställning.

  Är arbetsinsatsen ideell täcks olyckor i normalfallet av tecknade försäkringar, men det finns all anledning att se över detta i förväg.

  På Hästföretagarcentrums sida på nätet finns information och korta filmer, bland annat om vad som gäller för hästföretagare som har anställda. Du hittar informationen under LRF Häst på www.lrf.se.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2020.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden