Hoppning
23 januari 2018 14:00

”Svensk hoppsport behöver cuperna”

AnalysSvensk hoppsport behöver väl genomtänkta serietävlingar av hög kvalitet för att utvecklas. Tävlingar med bra underlag, bra banbyggare, bra prispengar och bra motstånd. Vi har några som håller måttet i dag, men det finns utrymme för fler. Ridsports hoppreporter Helena Lundström analyserar läget.

”Svensk hoppsport  behöver cuperna”
Ridsports Helena Lundström analyserar läget kring landets hoppcuper. Amanda Kjellberg, här med Carinthina, var en av dem som fick chansen att rida i Falsterbo i somras. Foto hoppbilden: Lottapictures

Just nu pågår jakten på de åtråvärda finalbiljetterna till Gothenburg Horse Show för juniorer och ungdomsryttare. Under hösten har fyra kval ridits, och i februari är det dags för de två sista innan vi vet vilka ryttare som får rida i Scandinavium.

Historiskt har de här cuperna haft stor betydelse. Young rider-cupen, som funnits med under väldigt många år, har vunnits av fler än en ryttare som så småningom hamnat i seniorlandslaget. Junior-cupen har inte en lika lång historia, men ryttare som är med i topp där är också ofta med i sommarens EM- och NM-lag.

Serier som i första hand vänt sig till seniorryttare har däremot kommit och gått. Kring sekelskiftet fanns mycket populära ISL Grand Prix, med stora prispengar och internationellt motstånd. På senare år har Volkswagen Grand Prix och Swedish Riders Trophy funnits i ett par säsonger men sedan av olika anledningar försvunnit från agendan igen.

Därför är det viktigt att Swedish 7-Star Spring Tour kommer tillbaka för femte året 2018. Konceptet har utvecklats -genom åren och det känns som att arran-görerna har hittat en riktigt bra formel för serien, med kval och delfinaler på fyra platser under vår och försommar. Nytt för i år är att det också blir en final för 1,30- och 1,40-ryttarna, medan 1,50-serien återigen har sin final den första helgen i Falsterbo.

Att 1,50-ryttarna får rida i Falsterbo, och därmed också ha möjlighet att kvala in till de 5-stjärniga tävlingarna senare i veckan, är extra värdefullt. Både Amanda Kjellberg och Matilda Pettersson har kommit via 7-Star-kvalen och sedan fått fortsätta in i huvudtävlingen i Falsterbo, något som de med största sannolikhet inte hade kunnat göra annars.

Förhoppningen är att 7-Star kommer att bli en långlivad serie som ryttarna kan planera in i sina kalendrar och ha som mål.

För svensk hoppsport behöver de här serierna. Önskvärt vore förstås även en höstserie som rids inomhus.

Kanske med 7-Stars som förebild – alltså fyra riktigt bra inomhusarrangörer som går ihop och skapar en serie. Drömmen är en final på Friends.

Fakta

7-Stars rids på följande tävlingsplatser 2018:

Hammarö (Wermland Equestrian Games) 10-13 maj

Åby, Norrköping (Norrköping Horse Show) 24-27 maj

Stockholm (Runsten Equestrian Games) 14-17 junni

Göteborg/Åby (Gothenburg Summer Tour) 19-24 juni

Final 1.50-serien: Falsterbo Horse Show

Final 1.30-, 1.40-serien: Runsten Equestrian Games

Expandera

Denna text publicerades första gången i pappersupplagan av Ridsport, nr 1/2018.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden