Hoppning
14 juni 2019 10:51

Svensk topplacering när nya OS-formatet testades

Future ChampionsYR-ryttarna testar det nya OS-formatet vid Future Champions i tyska Hagen. Vid torsdagens hoppfinal blev Alice Tapper bästa svenska ryttare efter två felfria rundor på Doge Dogelito.

Svensk topplacering när nya OS-formatet testades
Alice Tapper och Doge Dogelito blev finalfemmor vid Future Champions (arkivbild). Foto: Fredrik Jonsving

Vid ungdomstävlingen Future Champions i tyska Hagen testas de nya OS-formaten av YR-ryttarna i dressyr och hoppning. För hoppryttarnas del innebar det att det reds ett kval under onsdagen över 1,45, där de 30 främsta ekipagen kvalificerade sig till finalen.

Sex svenskar startade i den 60 ekipage stora klassen, och tre av dem placerade sig i topp-30: Wilma MarklundCarlogero, Emelie Hugoson-FeldtTurmalin och Alice TapperDoge Dogelito – alla tre felfria över hinder. Alice Tapper och Emelie Hugoson-Feldt hade dessutom de snabbaste tiderna i klassen.

I torsdagens final med de 30 kvalificerade ekipagen startade även Julia AlmebäckDakar Z och Mikaela GustaphsonInar C, dessa kom på plats 41 och 44 i kvalet men fick ändå starta i finalen eftersom så många ryttare strök sig.
– Vi vet inte varför, så startfältet fylldes på till det var 30 startande, säger Lotta Amnestål på Svenska Ridsportförbundet.

Finalvinnare efter dubbla felfria rundor blev Cian Harrison, Irland, på Tabby. Alice Tapper och Doge Dogelito lyckades bäst av de blågula ryttarna och tog efter två nollrundor en femte plats, vilket innebar cirka 3 000 kronor i prispengar. Julia Almebäck hamnade precis utanför placering med fyra fel i bagaget.

Finalresultat

Fakta

Det nya OS-formatet i hoppning

OS-hoppningen rids i fyra klasser, två för individuell placering och två för att avgöra lagresultatet. Nytt från och med OS i Tokyo är att den individuella finalen rids först, och därefter avgörs nationstävlingen.

I det första individuella kvalet startar alla ryttare. De 30 bästa går vidare till den individuella finalen som avgörs med grundomgång och omhoppning. I finalen startar de som gått vidare med 0 fel.

I lagklassen kan 20 lag starta och man börjar om med 0 fel för samtliga deltagare. Tre ryttare startar i varje lag och deras fel läggs samman till ett lagresultat.

Till lagfinalen går de tio bäst placerade lagen efter första omgången vidare. Även här börjar lagen om på 0 fel. Det lag som har lägst antal fel i finalen vinner.

Nytt för det här olympiska mästerskapet är också att förbundskaptenen kan byta en ryttare i laget mellan den individuella finalen och inledningen av lagklassen. Alla ryttare som på något sätt deltar i OS-hoppningen får medalj om det blir aktuellt.

Källa: Svenska Ridsportförbundet 

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden