Världen
14 mars 2021 07:48
Ridsportplus

Svenska hästar kan få börja lämna Valencia

VirusutbrottetYtterligare en grupp hästar fick under lördagen lämna karantänen i Valencia och fler hästar väntas resa inom kort. I veckan kan de första svenska hästarna få börja lämna. Läs vad Erica Swartz som är kvar med 16 hästar berättar här. Samtidigt har en fransk häst blivit sjuk efter hemkomsten från Doha.

Svenska hästar kan få börja lämna Valencia
Erica Swartz och Jovita (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En grupp bestående av åtta belgiska hästar lämnade under lördagsmorgonen karantänen i Valencia. Resedokument förbereds också för holländska, tyska och brittiska hästar. Även svenska hästar kan snart få börja lämna berättar Erica Swartz som är kvar i Valencia med 16 hästar.
– De hästarna som är i det friska stallet kommer eventuellt att få lämna på tisdag. Då har de varit i karantän i 21 dagar och haft fyra negativa prover. Jovita är i den gruppen.

– Resten av hästarna får lämna 28 dagar efter sin sista medicinering. För mig betyder det att om de fortsätter vara friska så får vår första grupp av dem som varit sjuka lämna den 2 april, berättar Erica Swartz för Ridsport tidigt på söndagsmorgonen.

Tidigare i veckan blev en av hennes unghästar sjuk, men läget har förbättrats.
– Min unghäst blev sämre och fick åka till kliniken men nu mår han mycket bättre och jag tror jag kan hämta honom imorgon. Alla mina hästar har slutat få medicin och har börjat sin nedräkning. De börjar må mycket bättre och är pigga och glada även om det är en lång väg kvar tills de blir helt återställda.

Alla hästar som är kvar på tävlingsplatsen har nu enligt FEI slutat medicineras. Hästarna övervakas av två lokala veterinärer samt en FEI-veterinär. Det finns också en FEI-veterinär på hästkliniken i Valencia.

FEI har också fått information om att en häst i Frankrike insjuknat och testat positivt för EHV-1 efter hemkomsten från Doha. Denna hästen har varit i kontakt med den häst i Belgien som efter hemkomsten från Doha testade positivt, men som vid nästa test visade negativt resultat.

Samtliga 85 hästar från Doha är blockerade från tävling tills de har uppfyllt de nödvändiga kraven på biosäkerhet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden