Avelsnyheter
10 september 2020 06:20

Svenskfödd hingst tog brons i Bundeschampionatet

TopprestationSvenskfödda Jetset tog i helgen brons bland de 5-åriga dressyrhästarna i det prestigefulla tyska Bundeschampionatet. Skritten var den stora höjdpunkten i protokollet, men hingsten fick också mycket beröm för sin stabila rytm i alla tre gångarterna. "Jag är i chock", berättar uppfödaren Nina Sixtensson.

Svenskfödd hingst tog brons i Bundeschampionatet
"Mamman är jättefin, hon lämnar bara bra oavsett vad jag betäcker med" säger Nina Sixtensson. Här är Jetset på Bundeschampionatet. Foto: LL Foto

Den svenskfödda hannoveranerhingsten Jetset (e Johnson-Beltoni, uppf Nina Sixtensson, äg Marcel Opperbeck) lyckades i helgen med konststycket att vinna brons bland de 5-åriga dressyrhästarna vid det tyska Bundeschampionatet, motsvarigheten till SWB:s Breeders Trophy.

– Det har alltid varit min dröm att ha en häst med i Bundeschampionatet och så händer det. Dessutom i den konkurrensen, med hästar som är födda i Tyskland och Danmark, det är inga dåliga namn som är med. Jag är i chock, säger uppfödaren Nina Sixtensson till Ridsport.

Hon berättar att hon mer eller mindre har drunknat i gratulationer ”från alla som förstår hur stort detta är”.
– Feldgold heter stolinjen, det är en mycket bra stolinje från Tyskland. Har du stolinjen så har du det, det går aldrig att ta några genvägar med någon dålig stolinje. Stolinjerna är A och O, fortsätter hon.

Jetset såldes som föl och togs till Tyskland via 2M2 Horses i Båstad, berättar Nina Sixtensson. Bland annat selekterades han till hingstvisningen och auktionen i Verden som 2-åring. Morfadern Beltoni är uppfödd i England och just att både han och Jetset är födda utanför Tyskland gör det lite extra stort, menar hon.
– Det är verkligen en internationell hannoveranare sa de på förbundet.
”This is a great success for you as a Swedish Hanoverian breeder.” skrev Hannoveranerförbundets Dr Ludwig Christmann i ett mejl till Nina Sixtensson.

Toppbetyg för skritten

På Bundeschampionatet visades han av Kira Laura Soddemann och tog först en tredjeplats i lilla finalen med totalpoängen 8,30. Där rekommenderas hingsten vidare till den stora finalen i vilken han verkligen visade sina kvalitéer.

Jetset fick beröm för att han använde hela sin kropp och bar sig själv väl i traven, men skritten var den stora höjdpunkten. Där berömdes hingsten för mycket god ryggverkan. Han fick även fin kritik för sin generella förmåga till samling och sin stabila tretaktiga galopp. Jetsets höga grundkvalité och stabila rytm i alla tre gångarterna gav betyget 8,50 för helhetsintrycket – med 9 för skritten.

Framtiden för Jetset ser ljus ut – i oktober ska han visas på den andra mönstringen till unghäst-VM, berättar Nina Sixtensson.

Guldet gick något överraskande till oldenburgaren Sommernacht (f-15 e Rocco Granata-San Remo), som petade ner de godkända hingstarna och förhandsfavoriterna Gaitano och So Unique. Stoet vann hela rasket med Greta Heemsoth i sadeln och slutpoängen 8,70. Det rapporterar Eurodressage.

Silvret gick till valacken Danny Cool (f-15 e Danciano de Malleret-Sandro Hit) med slutpoängen 8,60 och Lisa Horler i sadeln. Planen är att Daddy Cool ska fortsätta tränas av Helen Langehanenberg i framtiden, som sedan lång tid tillbaka sponsras av valackens ägare Margit Eisner.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden